Nå stasjoneres Bjørnis-bamsen i 15 brannvesen

"Fireåring fastklemt under lastebil." Det var meldingen da Bjørn brukte trøstebamsen Bjørnis første gang.

– Et utrolig effektivt verktøy! Slik konkluderer Bjørn Rønning og kolleger som jevnlig møter barn i dramatiske og traumatiserende situasjoner, i alt fra trafikkulykker til branner, drukningsulykker og andre ekstreme situasjoner.

KLAR FOR VERDEN: Ideen fra en kveld på operasjonssentralen har tatt av. Nå reiser konstabel Bjørnis til 15 byer rundt i landet.
KLAR FOR VERDEN: Ideen fra en kveld på operasjonssentralen har tatt av. Nå reiser konstabel Bjørnis til 15 byer rundt i landet.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Rønning husker i detalj utrykningen til Sutterø industriområde i Stjørdal for tre år siden, første gangen han hadde navnebroren, brannkonstabel Bjørnis, i utrykningsbilen.

• Slik holder du brannøvelser hjemme

Umiddelbar reaksjon

Meldingen var alvorlig: Barn fastklemt under lastebil. Oppdraget ville kreve alt av mannskapets evner til trøst og kommunikasjon. Den dagen ble enhver skepsis til bamser i redningsarbeid, feid til side.

– Jeg tvilte litt på dette med å bruke kosebamser i jobben til å begynne med, men ikke etter denne utrykningen, bekrefter Rønning. Da alarmen gikk var han nytilsatt brannsjef i Stjørdal. Han kom fra Trøndelag brann- og redningstjeneste som brigadeleder, og hadde Bjørnis med seg i bagasjen.

– Vi fikk løs gutten og overbrakte ham til ambulansepersonalet, men jobben var vanskelig. Da vi gikk inn i ambulansen og ga ham en Bjørnis-bamse, var det en umiddelbar reaksjon. Fokuset ble rettet et helt annet sted enn på opplevelsen. Deretter ble vi oppmerksomme på en guttunge, et par år eldre, som sto fortapt like ved. Det viste seg å være storebroren. Han var sterkt traumatisert. Igjen gjorde Bjørnis jobben, forteller Rønning.

Etter ulykken fikk brannkorpset besøk av både barna og faren på brannstasjonen. De var veldig opptatt av den lille brannkonstabel Bjørnis.

– Far bekreftet at bamsen hadde vært sterkt medvirkende til god traumebearbeiding for dem begge.

SE VIDEO:

Trodde det hadde rabla for oss

Bjørnis er ikke en hvilken som helst bamse. Farge, form, pels, påkledning og ansikt med øyne, munn, ører og nese, er nøye registrert og varemerkebeskyttet. Det er kun én måte barn kan få en Bjørnis, og det er i møte med brannkonstabler på et skadested.

– Akkurat det var viktig fra starten. Det måtte være en helt spesiell bamse, sier brannkonstabel Rikard Heimen. Han er prosjektleder, en av Bjørnis-fedrene og idé-skaper. Ideen til Bjørnis ble til under ei vakt på alarmsentralen 110 i Trondheim i 2014.

– De fleste trodde det hadde rabla for oss, men brannsjefen i Trondheim trodde på ideen. Vi fikk penger til ett tusen små bamser og ei bamsedrakt ble hentet i England. Den måtte ha eget sete på flyet fra London, minnes Heimen.

Gjorde Bjørnis levende

Bjørnis-drakten er brukt i en lang rekke sammenhenger i Trondheim, først og fremst i forebyggende arbeid. «Alle» barn kjenner Bjørnis, i hvert fall har de fleste sett eller møtt ham.

Resultatet viser seg nå; Bjørnis er levende, både i full størrelse og som liten trøstebamse. Dette er bamsen som gir råd om hvordan unngå brann, som gir råd om hvordan å oppføre seg dersom en brann er i gang, og som har et eget prosjekt der barnas kunnskap linkes til besteforeldrene, som er blant de mest utsatte gruppene i forhold til husbranner.

Bjørnis er ikke et akademisk skapt traumebehandlende redskap, men en bamse skapt av brannkonstablene selv, og levendegjort gjennom virkelige hendelser.

I Trondheim ble han fort berømt, men mye måtte forberedes før bamsen kunne spres til resten av landet. Da Rønning flyttet til Stjørdal, fulgte Bjørnis med. Det var første by utenfor Trondheim. Nylig etablerte han seg også i Sarpsborg, Tromsø og Ålesund.

• Et knallvellykket prosjekt

Reiser ut i landet

I august var det klart for 15 brann- og redningsvesen, som skal engasjere den sjarmerende bamsen i full størrelse. Finansiert av Gjensidigestiftelsens satsing «Det store brannløftet», ble 15 Bjørnis-drakter i full størrelse sendt ut til alle kanter av landet fra Værnes lufthavn tirsdag 22. august. De skal brukes til forebyggende arbeid ved skoler, barnehager og brannstasjoner over det meste av landet.

– Det har vært helt rått etter at dette tok av. Vi trodde vi skulle sitte med det første lageret på 1000 bamser i flere år, men nå er det delt ut 2000 bamser, og vi har bestilt en ny forsendelse på 4000 bamser, forteller Heimen. Det er sendt ut bamser og bamsemateriell for mer enn én million kroner fra Trondheim til samarbeidende brannvesen.

Både beskyttelse av utseende og regler for bruk av bamsen, måtte nøye på plass før de kunne stasjonere brannkonstabel Bjørnis i flere brannkorps.

Til å begynne med fikk prosjektet 80.000 kroner av brannsjefen i Trondheim. Siden er det hentet inn flere private sponsorer. Også der har det vært lagt ned mye jobb for å regulere kommersiell bruk. Bjørnis driver kun med forebygging av brann og trøst på skadested.

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trondheim fastslår, mens de 15 gjør seg klar for reisen.

– Vi har fått igjen i mangfold for hver krone vi har brukt på Bjørnis.

Kortfilmen Bjørnis, basert på faktisk hendelse

Hit reiser Bjørnis:

Hammerfest brann- og redningstjeneste, Harstad brann og redningstjeneste, Ofoten interkommunale brann- og redningsvesen, Hadsel og Stokmarknes brann- og redningsvesen, Salten brann IKS i Bodø, Mosjøen brannvesen, Flere i Trøndelag, Molde brannvesen, Sogn brann og redning IKS, Sotra brannvern, Stavanger brann- og redningsvesen, Bamble brannvesen, Drammen brannvesen, Oslo brann- og redningsvesen, Brannvernforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Powered by Labrador CMS