Skiphelle
Fjordperle: Nå er postfolkets feriehjem til salgs
Eiendommen har stått ubrukt siden 2011. Forfallet går raskt, også på den nyeste delen av hovedbygget.
Alf Ragnar Olsen
I 2011 stengte fjordhotellet ved Skiphelle-stranda i Drøbak. Nå er eiendommen lagt ut for salg.
alf@lomedia.no
Etter at Norsk Postforbund kjøpte eiendommen på Skiphelle i 1932, var den lenge et populært feriehjem for medlemmene.
På en 94 mål stor strandeiendom ved Oslofjorden lå etter hvert et hotellbygg i tillegg til en rekke utleiehytter.
Der kunne vanlige gjester og medlemmer nyte fine dager med bading og strandliv.
Fjordhotellet ble også brukt til utstrakt kursing og skolering av Postforbundets og senere Postkoms medlemmer.
Attraktiv eiendom
I 2011 ble driften lagt ned, og siden har prakteiendommen forfalt. Postkom og Fagforbundet har flere ganger sondert mulighetene for salg eller utvikling av eiendommen, uten at dette har ført fram.
Blant annet forelå en søknad om tillatelse til riving at dagens bygningsmasse og bygging av et nytt hotell med tilhørende havn for mindre båter. Men manglende avklaring fra kommunen skal ha vært årsaken til at prosjektet ble skrinlagt.
Fagforbundet har de siste årene fått klager på at eiendommen er et «bedrøvelig syn», med knuste vinduer og med preg av tiltakende hærverk. Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans synes det er trist det har blitt slik.
– Som tillitsvalgt i Oslo ble jeg glad i Skiphelle. Jeg har vært der mye, på møter, samlinger, konferanser og ved store festlige anledninger. Hotellet hadde en fantastisk beliggenhet. Men det er en tid for alt, konstaterer hun.
Øiahals føyer til at i tiden før man bestemte å avvikle hotelldriften, ble det tydelig at hotellet ikke var stort nok til å få solid driftsgrunnlag. Det var rett og slett ikke lønnsomt.
Utleiehyttene hadde dessuten veldig enkel standard, og etterspørselen falt kraftig over tid, forteller hun.
Skiphelle er lagt ut for salg, etter mange år med en usikker framtid.
Alf Ragnar Olsen
Verdt mange millioner
Ifølge Øiahals har det opp gjennom årene vært ulike tanker om hvordan man kan utvikle eiendommen. Men det viste seg vanskelig å realisere disse.
Med sin spektakulære beliggenhet helt ned mot Oslofjorden har eiendommen utvilsomt et stort potensial for boligbygging. Det vurderte da også Fagforbundet å satse på, kombinert med næringsdrift som før.
Men Øiahals sier kommunen satte foten ned. Det var også utfordringer knyttet til veistandarden.
– Hovedutfordringen har lenge vært behovet for ny vei, noe som er nødvendig om hotellet skal kunne utvides. Traseen for ny vei foreligger det planer om. Men kostnadene blir store. Nå er eiendommen lagt ut for salg, og den utfordringa blir interessentene informert om, sier Øiahals, som bekrefter at det er interesse i markedet for den flotte eiendommen.
Til tross for at bygningsmassen er preget av både forfall og hærverk, er eiendommen ansett for å være svært attraktiv. Eiendommen selges uten prisantydning.
Men megler Robert Fjelli i Hadrian Eiendom sier til E24 at prisen som diskuteres med interesserte aktører, ligger på mellom 50 og 60 millioner kroner.