JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Flere blir sykmeldt på grunn av psykisk helse

– Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien, sier Nav-sjefen. (Illustrasjonsfoto)

– Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien, sier Nav-sjefen. (Illustrasjonsfoto)

Terje Pedersen / NTB

Sykefravær på grunn av psykiske lidelser utgjorde nesten 1,9 millioner tapte dagsverk i andre kvartal.

2023090809360620230908093606

fredrik.moen.gabrielsen@ntb.no

Ca 25 prosent av det totale legemeldte sykefraværet handler nå om psykiske lidelser, i følge arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav.

– Dette er viktig kunnskap for alle som følger opp sykmeldte og de som har ansvaret for det psykososiale arbeidsmiljøet, sier han.

Psykiske lidelser økte mest med 15,1 prosent, etterfulgt av sykdom i fordøyelsesorganene, som økte med 9,1 prosent.

Det er likevel fortsatt muskel- og skjelettsykdommer og psykiske lidelser som utgjør den største andelen tapte dagsverk.

{f1}

Færre med korona

Sykdom med slapphet og tretthet utgjør 60 prosent av uspesifiserte diagnoser. Det er en økning i antall tapte dagsverk med 13,3 prosent fra samme periode i fjor.

– Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien. Til tross for at det har vært en markant nedgang i påvist korona, er det en stor økning i diagnoser som er vanligst for personer som først har vært sykmeldt med korona. Disse diagnosene kan ha lang varighet, sier Holte.

Tapte dagsverk tilknyttet sykdommer i luftveiene hadde en nedgang på 41,4 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

For påvist covid-19 alene var det en nedgang på 79 prosent.

Mest i servicebransjen og i nord

Sykefraværet økte i de fleste næringene, men var størst i service- og overnattingsbransjen. Det økte sykefraværet med 20,3 prosent og var på 5,2 prosent totalt.

I denne næringen var det størst økning i fravær som følge av psykiske lidelse, og økningen var på 38,9 prosent.

Nordland og Troms har det største fraværet med 6,3 prosent, mens Oslo har det laveste fraværet med 4,5 prosent. Sistnevnte hadde derimot den nest største økningen på 6,5 prosent i andre kvartal.

Sykefraværet i tall

Det sesongjusterte, legemeldte sykefraværet var på 5,5 prosent i april, mai og juni og økte med 1,1 prosent, mens det egenmeldte sykefraværet var på 1 prosent og økte med 3,6 prosent, viser tall fra Nav og Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det legemeldte sykefraværet med varighet på over 17 dager økte med 470.000 dagsverk fra andre kvartal i fjor til samme periode i år.

Samtidig gikk sykefraværet med varighet under 17 dager ned med 180.000 dagsverk.

Dette kan ifølge SSB ha sammenheng med at fravær med influensa og korona har gått ned, som i de fleste tilfeller gir sykefravær av kortere varighet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy