– Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien, sier Nav-sjefen. (Illustrasjonsfoto)
Terje Pedersen / NTB
fredrik.moen.gabrielsen@ntb.no
Ca 25 prosent av det totale legemeldte sykefraværet handler nå om psykiske lidelser, i følge arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav.
– Dette er viktig kunnskap for alle som følger opp sykmeldte og de som har ansvaret for det psykososiale arbeidsmiljøet, sier han.
Psykiske lidelser økte mest med 15,1 prosent, etterfulgt av sykdom i fordøyelsesorganene, som økte med 9,1 prosent.
Det er likevel fortsatt muskel- og skjelettsykdommer og psykiske lidelser som utgjør den største andelen tapte dagsverk.
{f1}
Færre med korona
Sykdom med slapphet og tretthet utgjør 60 prosent av uspesifiserte diagnoser. Det er en økning i antall tapte dagsverk med 13,3 prosent fra samme periode i fjor.
– Nå ser vi trolig langtidsvirkninger av pandemien. Til tross for at det har vært en markant nedgang i påvist korona, er det en stor økning i diagnoser som er vanligst for personer som først har vært sykmeldt med korona. Disse diagnosene kan ha lang varighet, sier Holte.
Tapte dagsverk tilknyttet sykdommer i luftveiene hadde en nedgang på 41,4 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.
For påvist covid-19 alene var det en nedgang på 79 prosent.
Mest i servicebransjen og i nord
Sykefraværet økte i de fleste næringene, men var størst i service- og overnattingsbransjen. Det økte sykefraværet med 20,3 prosent og var på 5,2 prosent totalt.
I denne næringen var det størst økning i fravær som følge av psykiske lidelse, og økningen var på 38,9 prosent.
Nordland og Troms har det største fraværet med 6,3 prosent, mens Oslo har det laveste fraværet med 4,5 prosent. Sistnevnte hadde derimot den nest største økningen på 6,5 prosent i andre kvartal.
Sykefraværet i tall
Det sesongjusterte, legemeldte sykefraværet var på 5,5 prosent i april, mai og juni og økte med 1,1 prosent, mens det egenmeldte sykefraværet var på 1 prosent og økte med 3,6 prosent, viser tall fra Nav og Statistisk sentralbyrå (SSB).
Det legemeldte sykefraværet med varighet på over 17 dager økte med 470.000 dagsverk fra andre kvartal i fjor til samme periode i år.
Samtidig gikk sykefraværet med varighet under 17 dager ned med 180.000 dagsverk.
Dette kan ifølge SSB ha sammenheng med at fravær med influensa og korona har gått ned, som i de fleste tilfeller gir sykefravær av kortere varighet.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye