JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturstreiken:

Flere forestillinger avlyses som følge av kulturstreiken

Eivind Senneset

Flere teater-, ballet- og operaforestillinger er avlyst framover som følge av den pågående streiken blant kulturarbeidere.

2021091609341820210916140629

– Det er mye som tyder på at det blir utsettelser framover. Men vi jobber for å unngå det, sier kommunikasjonssjef Ida Margreta Halvorsen ved Nationaltheatret.

De har avlyst alle forestillinger på Hovedscenen som følge av streiken. Disse avlyses ett døgn i forveien.

Velferdsforsker gir kulturarbeiderne rett om pensjon: – Åpenbart at man ikke får den samme ytelsen for kvinner og menn livet ut

Juleforestilling kan bli utsatt

– Det er fordi vi håper på en løsning, og vi vil jo ikke øke konfliktnivået med å avlyse mer enn nødvendig, sier Halvorsen.

Men streiken kan også få konsekvenser for fremtidige forestillinger, blant annet storsatsingen «En julenattsdrøm» som etter planen skal ha premiere 9. oktober. Flere som jobber med forestillingen, er tatt ut i streik.

Det kan ramme publikum selv etter at streiken er over.

Plutselig er Ibsens «Et dukkehjem» brennaktuell: – Dette er en kamp for kvinners pensjon, sier streikevakta i Bergen

Korona og streik

– Dersom vi må utsette premieren, blir det færre forestillinger, og da er det ikke sikkert at vi finner nye billetter til alle som blir rammet. Det kommer også an på om vi får lov til å ha mer publikum, sier Halvorsen.

Koronarestriksjoner gjør at det kun spilles for halve saler.

– Dette var det siste vi trengte nå. Men det tenker de nok på begge sider av konflikten, sier Halvorsen.

Løst i Trondheim: Her har musikere og sangere den pensjonsordningen kulturarbeiderne streiker for

Rammer også Operaen

Også på Operaen er det avlyste forestillinger. De neste dagene er ballettforestillingen Kylián: One of a Kind avlyst onsdag til og med mandag.

Det samme gjelder premieren på operaen Dead Man Walking som skulle ha vært på lørdag.

Strid om pensjon har ført 435 ansatte innen opera, teater og orkester ut i streik. Striden handler om hvilken pensjonsordning de kulturansatte skal ha i framtiden. Ifølge LO gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning i samforståelse med arbeidsgiverne om en ny og kjønnsnøytral pensjonsordning.

Streiken startet fredag 3. september og har dermed pågått i nær to uker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy