JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere har hjemmekontor nå, viser koronaundersøkelse

Gjennom første del av året falt tallet på folk med hjemmekontor jevnt og trutt, men nå øker det igjen.

Gjennom første del av året falt tallet på folk med hjemmekontor jevnt og trutt, men nå øker det igjen.

Aslak Bodahl

22 prosent av de spurte har hovedsakelig hjemmekontor nå, ifølge Norsk koronamonitor. Det er 10 prosentpoeng flere enn i juni.

2022092709235320220927092353

Gjennom første del av året falt tallet på folk med hjemmekontor jevnt og trutt, fra 42 prosent i januar til 12 prosent i juni.

– Gjennom våren valgte stadig flere å vende tilbake til arbeidsplassen, men høsten ser så langt ikke ut til å følge samme trend, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion, som står bak undersøkelsen.

Dårligere økonomi

I septemberutgaven av undersøkelsen svarer 31 prosent at de har fått dårligere økonomi etter koronapandemien, noe som er hele 10 prosentpoeng over gjennomsnittet under pandemien. Hele 56 prosent av befolkningen tror at den økonomiske situasjonen i Norge blir dårligere den neste måneden. Kun 9 prosent tror den blir bedre, mens 36 prosent tror den forblir uendret.

– Andelen som venter dårligere økonomiske tider, har ikke vært høyere siden nedstengningen i mars 2020. Men koronakrisen er nå nærmest erstattet med en Pandoras eske av kriser, sier Clausen.

Hun slår fast at det er liten tvil om at mange sliter økonomisk med renter, strømregninger og prisstigning. I tillegg kommer krig, klimakrise og andre bekymringer etter en lang pandemi. Andelen som for tiden sier at det totalt sett går dårlig med dem, er nå på sitt høyeste nivå.

Julebordsesongen

Et knapt flertall av befolkningen (51 prosent) sier nå at de kommer til å delta på julebord i år. 30 prosent sier nei til dette, mens 20 prosent svarer «vet ikke». På samme tid i fjor var andelen som satset på julebord 40 prosent, mens det i september 2020 kun var 16 prosent som sa de kom til å delta på julebord.

Nå tror ni prosent at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen. Dette er en halvering sammenlignet med september i fjor da det lå på 18 prosent – hele 29 prosentpoeng ned fra september 2020 (38 prosent).

Tror på økning

– Utover høsten i fjor og for-fjor så vi at stadig flere antok at julen ble koronapreget jo nærmere julen nærmet seg. Men la oss håpe at vi slipper det i år, sier Clausen.

I september tror 31 prosent at antallet nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 27 prosent venter reduksjon, mens resten tror at antallet forblir uendret. Andelen som forventer smitteøkning, er redusert med 8 prosentpoeng siden august.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy