HJEMMET SOM ARBEIDSPLASS: Flere fagorganisasjoner håper at en en ny og bedre hjemmekontorforskrift snart er på plass.
Daria Nepriakhina/Unsplash.com
guro@lomedia.no
Arbeids- og sosialdepartementet sendte i april ut et høringsforslag med endringer i forskrift om arbeid i arbeidstakers hjem, den såkalte hjemmekontorforskriften.
Høringsfristen var 23. juli. Den er fortsatt under behandling.
– Vi ønsker å få en klargjøring av arbeidstakernes rettigheter når de jobber hjemmefra, og dagens forskrift er ikke god nok, sier NTL-leder Kjersti Barsok. Hun mener forskriften som nå behandles er et dårlig utgangspunkt å jobbe videre med for den nye regjeringen.
– Denne forskriften er ikke ment å regulere pålagt arbeid hjemmefra som følge av den pandemisituasjonen vi nå står i. Dette må reguleres særskilt, sier hun.
Samtidig er flere hundre tusen arbeidstakere igjen bedt om å ha hjemmekontor.
Departementet vurderer nå de omtrent hundre høringsuttalelsene som har kommet inn. Men de kan ikke si noe om når den vil være klar.
Både LO og mange forbund har påpekt en rekke forhold som trenger bedre reguleringer, de frykter at ansatte vil ha langt dårligere vern på hjemmekontor enn i arbeidsgivers lokaler. Dessuten er det ikke alle som har mulighet til å innrette sine hjem slik at det blir et forsvarlig arbeidsmiljø.
Et annet aktuelt spørsmål i disse dager er hvem som skal betale strømmen. Ifølge NTL viser strømkrisa at hjemmekontor ikke uten videre kan pålegges, og får opp debatten om hvem som har ansvar for å dekke utgiftene på hjemmekontoret.
Det er ingen hjemmel i arbeidsmiljøloven som sier at arbeidstakere har krav på å få dekket strømregning på hjemmekontor. Likevel er det mulig å forhandle seg til en avtale mellom fagforening og arbeidsgiver.
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Kathrine Geard
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
STERK OPPLEVELSE: Frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset hadde aldri forestilt seg en slik reaksjon på at de organiserte seg.
Werner Juvik
SUPERVIKTIG: En renholder går mange tusen skritt hver dag, ofte på betong, men sko tilpasset jobben må de fleste sørge for selv.
Werner Juvik