JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter på hjemmekontorforskrift:

Flere hundre tusen arbeidstakere blir sendt hjem – men reglene for hjemmekontor er utdatert

HJEMMET SOM ARBEIDSPLASS: Flere fagorganisasjoner håper at en en ny og bedre hjemmekontorforskrift snart er på plass.

HJEMMET SOM ARBEIDSPLASS: Flere fagorganisasjoner håper at en en ny og bedre hjemmekontorforskrift snart er på plass.

Daria Nepriakhina/Unsplash.com

Regjeringen ber oss igjen jobbe hjemmefra. Men en oppdatert forskrift om arbeidstakernes rettigheter på hjemmekontor lar vente på seg. 

2021121510382920211215103829

guro@lomedia.no

Arbeids- og sosialdepartementet sendte i april ut et høringsforslag med endringer i forskrift om arbeid i arbeidstakers hjem, den såkalte hjemmekontorforskriften.

Høringsfristen var 23. juli. Den er fortsatt under behandling.

– Vi ønsker å få en klargjøring av arbeidstakernes rettigheter når de jobber hjemmefra, og dagens forskrift er ikke god nok, sier NTL-leder Kjersti Barsok. Hun mener forskriften som nå behandles er et dårlig utgangspunkt å jobbe videre med for den nye regjeringen.

– Denne forskriften er ikke ment å regulere pålagt arbeid hjemmefra som følge av den pandemisituasjonen vi nå står i. Dette må reguleres særskilt, sier hun.

Samtidig er flere hundre tusen arbeidstakere igjen bedt om å ha hjemmekontor.

Departementet vurderer nå de omtrent hundre høringsuttalelsene som har kommet inn. Men de kan ikke si noe om når den vil være klar.

Både LO og mange forbund har påpekt en rekke forhold som trenger bedre reguleringer, de frykter at ansatte vil ha langt dårligere vern på hjemmekontor enn i arbeidsgivers lokaler. Dessuten er det ikke alle som har mulighet til å innrette sine hjem slik at det blir et forsvarlig arbeidsmiljø.

Et annet aktuelt spørsmål i disse dager er hvem som skal betale strømmen. Ifølge NTL viser strømkrisa at hjemmekontor ikke uten videre kan pålegges, og får opp debatten om hvem som har ansvar for å dekke utgiftene på hjemmekontoret.

Det er ingen hjemmel i arbeidsmiljøloven som sier at arbeidstakere har krav på å få dekket strømregning på hjemmekontor. Likevel er det mulig å forhandle seg til en avtale mellom fagforening og arbeidsgiver. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy