HJEMMET SOM ARBEIDSPLASS: Flere fagorganisasjoner håper at en en ny og bedre hjemmekontorforskrift snart er på plass.
Daria Nepriakhina/Unsplash.com
guro@lomedia.no
Arbeids- og sosialdepartementet sendte i april ut et høringsforslag med endringer i forskrift om arbeid i arbeidstakers hjem, den såkalte hjemmekontorforskriften.
Høringsfristen var 23. juli. Den er fortsatt under behandling.
– Vi ønsker å få en klargjøring av arbeidstakernes rettigheter når de jobber hjemmefra, og dagens forskrift er ikke god nok, sier NTL-leder Kjersti Barsok. Hun mener forskriften som nå behandles er et dårlig utgangspunkt å jobbe videre med for den nye regjeringen.
– Denne forskriften er ikke ment å regulere pålagt arbeid hjemmefra som følge av den pandemisituasjonen vi nå står i. Dette må reguleres særskilt, sier hun.
Samtidig er flere hundre tusen arbeidstakere igjen bedt om å ha hjemmekontor.
Departementet vurderer nå de omtrent hundre høringsuttalelsene som har kommet inn. Men de kan ikke si noe om når den vil være klar.
Både LO og mange forbund har påpekt en rekke forhold som trenger bedre reguleringer, de frykter at ansatte vil ha langt dårligere vern på hjemmekontor enn i arbeidsgivers lokaler. Dessuten er det ikke alle som har mulighet til å innrette sine hjem slik at det blir et forsvarlig arbeidsmiljø.
Et annet aktuelt spørsmål i disse dager er hvem som skal betale strømmen. Ifølge NTL viser strømkrisa at hjemmekontor ikke uten videre kan pålegges, og får opp debatten om hvem som har ansvar for å dekke utgiftene på hjemmekontoret.
Det er ingen hjemmel i arbeidsmiljøloven som sier at arbeidstakere har krav på å få dekket strømregning på hjemmekontor. Likevel er det mulig å forhandle seg til en avtale mellom fagforening og arbeidsgiver.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold