JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere hyller anerkjennelsen av Palestina: – Ikke et sekund for tidlig

HYLLER: Line Khateeb er veldig fornøyd med anerkjennelsen av Palestina.

HYLLER: Line Khateeb er veldig fornøyd med anerkjennelsen av Palestina.

Frilanser 3 Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bekreftelsen på at Norge anerkjenner Palestina som en selvstendig stat blir mottatt med glede av Palestinakomiteen, Rødt og MDG. Men de mener mer må til.

2024052209445020240522094450

– Dette er en sak vi har jobbet med lenge og et viktig signal til Israel om at Norge ikke godtar okkupasjonen av Vestbredden eller intensjonen om at Gaza skal tømmes for palestinere for å utvide staten Israel, sier Palestinakomiteens leder Line Khateeb.

Hun understreker imidlertid at anerkjennelsen også må få konsekvenser for Norges investeringer i Israels okkupasjon, spesielt gjennom oljefondet.

– Dette må følges opp på flere måter, blant annet ved å stanse all økonomisk støtte til Israels kolonisering og okkupasjon av palestinsk land, gjennom investeringer i det norske oljefondet, sier hun.

Må stanse investeringer

FN har publisert en liste over 112 selskaper som styrker og tjener på okkupasjon av Palestina. Oljefondet har aksjer for 37 milliarder kroner i 33 av disse, påpeker Khateeb.

Palestinakomiteen får støtte av MDG, som sier seg enig i at norske investeringer i okkuperte områder i Palestina må opphøre.

– Regjeringen må trekke alle investeringer og sanksjonere handel med selskaper som opererer på Vestbredden og bidra til å opprette en sjø- og luftbro for sivile ut av Gaza, sier partileder Arild Hermstad (MDG), som understreker at anerkjennelsen av Palestina er en gladnyhet.

Også Venstres leder Guri Melby er glad for at regjeringen anerkjenner Palestina.

STØTTER: Guri Melby sier Venstre vil støtte regjeringen.

STØTTER: Guri Melby sier Venstre vil støtte regjeringen.

Jan-Erik Østlie

– Venstre støtter at regjeringen nå tar skrittet og anerkjenner Palestina som egen stat. Dette er et viktig steg mot en rettferdig fredsløsning i Midtøsten. En fredelig løsning som kan gi varig fred, må være basert på en tostatsløsning, sier hun.

– Ikke et sekund for tidlig

Tidligere Rødt-leder og nå utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes sier også anerkjennelsen ikke kommer et sekund for tidlig.

– Da Rødt fremmet forslag i Stortinget om å anerkjenne Palestina i høst bidro et enormt folkelig press til at det ble fattet et vedtak som dannet grunnlag for anerkjennelse. Når det nå skjer er det veldig bra, og ikke et sekund for tidlig, sier han.

TIDLIG UTE: Rødt fremmet forslag om å anerkjenne Palestina som en stat allerede i høst.

TIDLIG UTE: Rødt fremmet forslag om å anerkjenne Palestina som en stat allerede i høst.

Jan-Erik Østlie

Videre tar Moxnes til orde for Rødts forslag om å innføre sanksjoner mot Israel.

– Det holder ikke å anerkjenne Palestina om vi samtidig lar Israel utføre et folkemord mot palestinerne, sier han.

Også SV er glade for anerkjennelsen.

– Det er en stor dag når regjeringa endelig anerkjenner Palestina som stat. Dette har vi ventet på og jobbet for lenge, sier leder Kirsti Bergstø.

VIKTIG: Kirsti Bergstø sier det er viktig å anerkjenne Palestina som en stat.

VIKTIG: Kirsti Bergstø sier det er viktig å anerkjenne Palestina som en stat.

Jonas Fagereng Jacobsen

– Anerkjennelse er et viktig steg for å styrke palestinernes forhandlingsposisjon, og uttrykk for en etterlengtet forståelse for at Israel er en langt sterkere part, sier hun.

(©NTB)

isabel.muller.eidhamar@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy