JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Integrering

Flere innvandrere er i jobb eller utdanning etter kort tid

Introduksjonsprogrammet skal gi nyankomne innvandrere grunnleggende ferdigheter i norsk, samt innsikt i det norske samfunnet. Bildet er fra Rosenhof voksenopplæringssenter i Oslo.

Introduksjonsprogrammet skal gi nyankomne innvandrere grunnleggende ferdigheter i norsk, samt innsikt i det norske samfunnet. Bildet er fra Rosenhof voksenopplæringssenter i Oslo.

Erlend Aas / NTB

65 prosent av innvandrere som gikk ut av introduksjonsprogrammet i 2021, var i jobb eller utdanning innen november året etter, ifølge SSB.

2024022009345220240220093451

fredrik.moen.gabrielsen@ntb.no

Det er den nest høyeste andelen som er målt siden starten av introduksjonsprogrammet i 2004, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Programmet har som mål å gi nyankomne innvandrere grunnleggende ferdigheter i norsk, samt innsikt i det norske samfunnet, for å forberede dem til jobb eller utdanning.

Fornøyd Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er fornøyd med tallene og sier at kommunene har gjort en bra jobb med integrering de siste årene.

– Det er bra at så mange kommer i arbeid etter å ha fullført introduksjonsprogrammet, men vi kan ikke si oss fornøyd før vi klarer å inkludere enda flere i arbeidslivet. Å ha en jobb å gå til er nøkkelen til å lære norsk og å få trygghet og mestring i hverdagen, sier hun til NTB.

Videre sier Brenna at det er en forventning at alle som kommer til Norge og deltar i introduksjonsprogrammet, kommer seg raskt i jobb og kan forsørge seg selv. Derfor har regjeringen styrket norskopplæring og arbeidsrettingen, legger hun til.

Flere kvinner i arbeid

I samme periode økte andelen kvinner i arbeid eller utdanning med 8 prosentpoeng, fra 50 til 58 prosent. Økningen for menn var noe mindre, fra 70 til 75 prosent.

– Økningen for begge kjønn samlet er lavere enn for kvinner og menn hver for seg. Dette skyldes først og fremst at kvinneandelen blant dem som har avsluttet introduksjonsprogrammet, har økt fra 49 prosent i 2020-kullet til 58 prosent i 2021-kullet, skriver SSB.

Døtrene hever seg

En rapport fra SSB som også ble sluppet mandag, viser at norskfødte døtre av innvandrerkvinner har økt utdanningsnivået sammenlignet med mødrene sine.

Andelen sysselsatte norskfødte kvinner med innvandrerforeldre og tidliginnvandrede kvinner i alderen 25 til 39 år lå på mellom 78 og 79 prosent ved utgangen av 2022.

– Siden utdanning er en viktig faktor i deltakelse og integrering i det norske samfunnet, kan dette tyde på at døtrene skaper seg muligheter som foreldrene ikke hadde, sier spesialrådgiver Minja Tea Dzamarija i SSB.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy