Barnehager stenger tidlig i protest
Flere private barnehager dropper barnehageaksjonen
IKKE GODT NOK: Hun vil vrake forslaget som er et resultatet av Storbreget-utvalgets rapport. - Denne jobben må gjøres på nytt.
Ola Tømmerås
En rekke private barnehager velger å holde dørene åpne i hele dag til tross for at paraplyorganisasjonen PBL oppfordrer dem til å sende barna hjem klokka to. – Men vi kommer til å informere foreldrene om finansiering og hva vi og PBL mener om det, sier barnehagebestyrer Mette Bakken.
ola.tommeras@fagbladet.no
ida.wangberg@fagbladet.no
Onsdag 24. november mobiliserer Private Barnehagers Landsforbund (PBL) til storaksjon mot en politikk både Solberg- og Støre-regjeringen har stilt seg bak: Vedtaket om å kutte i pengene private barnehager i dag mottar som kompensasjon for pensjonsutgifter (les en grundigere forklaring HER).
Flere tusen barnehager stenger derfor dørene klokka 14.00, og har bedt foreldrene hente barna da.
Men ikke alle private barnehager er med på dette. Noen barnehager boikotter hele aksjonen, og flere andre velger likevel å holde dørene åpne og barna inne.
Bekymret, men åpen
Blant de siste er samvirkebarnehagene i Fredrikstad. Dette samvirket har seks barnehager med til sammen 475 plasser. Den eies av foreldrene selv, ikke ei krone tas i utbytte, alle penger går til drift og barn, og de ansatte har bunnsolid pensjonsavtale. Det koster.
– Vi har pensjonsutgifter på 14 prosent av lønnskostnadene, sier daglig leder Mette Bakken.
I regjeringens forslag som det nå protesteres mot, kan barnehager som dokumenterer høyere utgifter til pensjon enn ti prosent, søke om å få dette dekket. Det beroliger ikke Bakken.
– Selv om vi kan dokumentere høyere kostnader, så er det satt et tak som er kommunens egne kostnader. Hvis kommunen betaler pensjon med premiefond et år og slik reduserer egne pensjonskostnader, så risikerer vi at vi ikke får dekt våre, forklarer hun.
Det var styret i barnehagesamvirket, hvor foreldrene er i flertall, som vedtok at barnehagene skulle holde åpent etter klokka to.
Endringen rammer alle
Bakken mener imidlertid at selv om barnehagene er åpne, betyr ikke det at de ikke er bekymret for konsekvensene av kuttet. Hun påpeker også at det kan bli uenighet med kommunen om dokumentasjonen på hva barnehagen faktisk betaler.
– Det er mye usikkerhet i dette forslaget. Hadde vi vært garantert å få dekt pensjonskostnadene våre, så hadde det vært en annen sak, mener Bakken.
Slik ny finansiering er formulert nå, så har hun én oppfordring:
– Gjør jobben på nytt. Sørg for å få en ordning som er rettferdig og forutsigbar.
Bakken forstår godt at folk blir provosert når barnehager finansiert av foreldre og kommuner tar ut utbytte og har konserneiere som reinvesterer i lukrative prosjekt i utlandet.
– Det er forståelig, men når endringene er kutt som rammer alle, så er det urettferdig og kan ramme driften.
I styret for samvirkebarnehagene er foreldrene altså selv i flertall. De ville ikke følge PBLs oppfordring om å stenge, da ulempen ville bli for stor for foreldrene.
– Vi følger styrevedtaket og holder åpent som normalt, men vi kommer til å informere foreldrene om finansiering og hva vi og PBL mener om det, sier hun.
Vil ikke ramme tredjepart
Selv om PBL har oppfordret alle sine medlemsbarnehager å stenge, er det flere som har valgt å holde åpent.
Stiftelsen Kanvas er en av dem. Stiftelsen har 68 barnehager.
Til Drammens Tidende sier daglig leder Robert Ullmann:
– Det er ikke riktig virkemiddel for vår del. Vi har bidratt og fortsetter å bidra med våre synspunkter, men ikke med noe som går utover en tredjepart, sier han.
Også de fleste av de 33 barnehagene i samvirkestiftelsen IBID, som organiserer barnehager fra Balsfjord og Lenvik i nord til Larvik og Sandefjord i sør, velger å holde åpent hele onsdag.
Støtter ikke aksjonen
Flere ideelle barnehager snur helt ryggen til aksjonen. En av dem er Trollsteinen barnehage i Larvik - en enkeltstående ideell barnehage.
Barnehagen har meldt seg ut av PBL og inn i Virke Ideell, og støtter ikke aksjonen med stenging av barnehager.
Daglig leder Bente Seierstad er sterkt uenig med PBL.
– Vi mener det er en ulovlig aksjon, som rammer tredjepart, foreldre og barn. Dette er beslutninger som er tatt nasjonalt, etter grundige utredninger om barnehagesektoren som viser at de fleste store barnehagekonsern får mer i tilskudd til pensjon enn de faktisk har i kostnader. Det er en uting, særlig når det gir insentiver til å presse dårlige pensjonsvilkår på de ansatte, for å sitte igjen med mest mulig av pensjonstilskuddet selv.
Dekk de reelle utgiftene
Seierstad ønsker primært at man skal få dekket de reelle pensjonsutgiftene man har i barnehagen, men er også fornøyd med at barnehagene nå skal ha krav på å få dekket det dersom man har høyere utgifter til pensjon enn pensjonstilskuddet.
Hun mener flertallsforslaget i Storberget-utvalget har mye godt i seg.
– Vi er ikke helt i mål, men det er mye bra der med tanke på at de mindre enkeltstående ideelle barnehagene også skal kunne eksistere i framtida, sier Seierstad.
Bedre for de små
Hun mener forslagene i Storberget-utvalget er bedre egnet til å ivareta de små ideelle barnehagene enn PBLs forslag til finansieringssystem.
– PBL ønsker ikke å skille på driftsform og eierform, så jeg forstår ikke hvordan de da skal kunne ivareta interessene til de små ideelle barnehagene.
Seierstad mener PBL først og fremst fremmer interessene til de kommersielle barnehagene.
– 60 prosent av medlemsmassen til PBL er store og mindre konsern. De utgjør flertallet i organisasjonen, og har endra PBL til en organisasjon som først og fremst jobber for de kommersielle aktørene.