AKAN | På jobb
Flere ruser seg på jobb
FLERE DRIKKER: Flere undersøkelser har dokumentert at en del folk i større grad har drukket mer alkohol og brukt flere andre rusmidler under pandemien, der mange av oss sitter på hjemmekontor. Det bekymrer både tillitsvalgte og arbeidsgiverne i Posten Norge.
Alf Ragnar Olsen
En gjennomgang av forholdene for postansatte viser hjemmekontorets skyggeside: For enkelte blir flaska farlig fristende når ingen passer på.
Som i mange andre bedrifter ligger det også i Posten Norge-konsernet an til at bruk av hjemmekontor eller en kombinasjon av kontordager og hjemmekontor kan bli en varig ordning for mange. Fordelene er mange, men det er også utfordringer. Noen mer alvorlige enn andre.
Under en digital tillitsvalgtsamling i Fagforbundet Post og finans satte hovedverneombud Tor Øyvind Fevang spesielt fokus på rusproblematikken.
– Det vi har sett under pandemien, er at antallet AKAN-saker (saker knyttet til rusmiddelproblemer i arbeidslivet, red.anm.) har økt betraktelig, fortalte Fevang.
{s1}
– Må tas alvorlig
Til Posthornet sier Fevang at man til å begynne med særlig registrerte et økt antall tilbakefall blant ansatte som tidligere har slitt med rusmisbruk.
– Men senere registrerte vi også et økt antall nye saker knyttet til rusmisbruk blant de ansatte. Så hjemmekontor har ført til mer rusmisbruk hos ansatte, og det har gitt nye problemer for dem som tidligere har hatt slike problemer, sier Fevang.
Forebygging til denne gruppen ansatte vil bli vektlagt i videre veivalg.
– Ikke for alle
Fevang slår fast at det nødvendigvis ligger mye ansvar hos lederne.
– Det er lett å skjule slike ting i digitale møter. Derfor er det viktig med gjennomtenkte tiltak for å møte den betenkelige tendensen. Vi har ikke konkludert, men det ligger i kortene at hjemmekontor trolig ikke fungerer eller vil være et alternativ for alle, sier Fevang. *
«Det er lett å skjule slike ting i digitale møter.»
Tor Øyvind Fevang, hovedverneombud