JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere unge melder seg inn i kirken: – Kan gi håp i møte med en urolig fremtid

GLADMELDING: Kirken får stadig flere unge medlemmer.

GLADMELDING: Kirken får stadig flere unge medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Antallet nordmenn i 20- og 30-årene som melder seg inn i Den norske kirke, har doblet seg siden 2015. Samtidig går antall utmeldinger kraftig tilbake.

2024062809491120240628132948

ida-kristin.tvedt@fagbladet.no

Tall fra Kirkerådet som Vårt Land har fått tilgang til, viser at stadig flere unge melder seg inn i Den norske kirke, skriver Vårt Land.

Tallene viser at antall innmeldinger i aldersgruppen 20–39 år i 2015 var 490. I fjor var antall innmeldinger for denne gruppa steget til 1250.

Størst var økningen i aldersgruppen 20–29 år, hvor det var en tredobling i perioden, fra 162 til 593.

Slik gjorde de det

Harald Hegstad, leder for kirkerådet, sier at det er en veldig gladelig nyhet.

– Det er interessant at en slik trend nettopp gjør seg gjeldende blant unge mennesker. For Den norske kirkes framtid er det helt avgjørende at vi fremstår som relevant og troverdig for yngre mennesker, sier Hegstad.

Han forklarer at de i flere år har hatt en særlig oppmerksomhet på aldersgruppen 18 til 30 år. De har blant annet arbeidet med hvordan denne gruppen kan erfare at kriken er relevant, livsnær og tilgjengelig gjennom relasjonsbygging og gode fellesskap.

Det er resultatet fra denne satsingen han tror de ser nå.

FORNØYD: Harald Hegstad er veldig glad for nyheten.

FORNØYD: Harald Hegstad er veldig glad for nyheten.

Hans Jakob Heimvoll

– Samtidig handler det nok om Den norske kirkes allmenne omdømme i samfunnet. Her kan det at vi nå framstår som mer troverdig i spørsmålet om skeives rettigheter, være en faktor. Dette er noe som mange unge er opptatt av.

– Rom for å tilhøre som man er

Det er Hegstad ikke aleine om å tenke.

Thomas Raadin Iversen er leder for Den norske kirkes ungdomsutvalg. Han er også sokneprest i Varteig og Hafslundsøy.

Oppskriften til suksess tror han har vært måten de kommuniserer på. De jobber mye med å være synlig på flater i bybildet, men også på digitale plattformer hvor unge tilbringer mye tid.

– Mange av postene knytter an til et samfunnsengasjement knyttet til eksempelvis pågående kriger og konflikter, eller Pride som skjer rundt om i landet denne måneden.

Han ønsker å si hjertelig velkommen til alle som vurderer om de skal melde seg inn i kirken.

– Det er et mangfoldig fellesskap hvor det skal være rom for å tilhøre som den man er, og med de bekymringer, gleder og interesser en måtte ha.

Mange unge preget av frykt

Iversen sier at Opinion foretok en undersøkelse på vegene av Den norske kirke tidligere i år.

– Der kommer det fram at mange unge kjenner på uro i møte med fremtiden. Kirken kan bidra med håp i møte med fremtiden, sier Iversen.

MYE JOBB: Thomas Raadin Iversen sier at kirken jobber mye med å nå ut til unge.

MYE JOBB: Thomas Raadin Iversen sier at kirken jobber mye med å nå ut til unge.

Kirkerådet

Hegstad tror at en annen faktor til hvorfor så mange unge nå melder seg inn er nettopp denne utviklingen i ungdomsgenerasjonen. Det er nettopp denne frykten og usikkerheten mange unge kjenner på, som gjør at det kirken står for kan gi trygghet og håp.

– Kirken tilbyr forankring i en tradisjon som representerer lange linjer i vår kultur, i kontrast til det flyktige og foranderlige som ellers preger livet i vår tid, sier Hegstad.

– Kan gi trøst

Tallene som Vårt Land viser til sier at når det gjelder utmeldinger for de i aldersgruppen 20-29 år har antallet sunket fra 4913 i 2015 til 3012 i 2023. For menn i alderen 25–29 har antallet utmeldinger halvert seg.

For å beholde de som nå melder seg inn tror Iversen at det er viktig å skape lokale møteplasser hvor unge mennesker kan slippe til med det som opptar dem, og at de opplever å bli møtt på det.

– Kirken kan forhåpentligvis gi håp og trøst i møte med en urolig fremtid.

– Disse sosiale møteplassene er også viktig fordi det temaet unge er aller mest opptatt av er mental helse og det å få en styrket mental egenhelse. Fellesskap, tilhørighet og bekreftelse er viktig, sier Iversen.

Hegstad sier at de vil fortsette å arbeide hardt for å være relevante for unge mennesker.

– Dagens generasjon av unge har ikke fått med seg den samme kunnskapen om kristendom fra skolen som eldre generasjoner fikk, og det er viktigere enn noen gang å formidle det kristne budskapet til den oppvoksende slekt, sier han.

Det skjer blant annet gjennom en fornyet satsing på kirkelig undervisning.

– Det er også viktig å utforme gudstjenester og menighetsfellesskap på en måte som resonnerer med unge mennesker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy