Flertallet vil ha gratis skolemat

FOR: Det største flertallet for gratis skolemat er å finne blant SV-velgerne. Bilde er tatt fra Åmot skole i Telemark der barne- og ungdomsarbeideren på skolen lager skolematen.

FOR: Det største flertallet for gratis skolemat er å finne blant SV-velgerne. Bilde er tatt fra Åmot skole i Telemark der barne- og ungdomsarbeideren på skolen lager skolematen.

Bjørn Harry Schønhaug

Flertallet av norske velgere er enig med venstresiden i debatten om gratis skolemat, viser en ny undersøkelse.

2019071909370020190719100719

Høyres velgere er de eneste som svarer med overvekt på egenandel, viser undersøkelsen Sentio har utført for Fagforbundet, ifølge Dagsavisen.

Velgere i Venstre og Frp er helt delt i spørsmålet, mens det største flertallet for gratis skolemat er å finne blant SV-velgere, der 92 prosent er for.

Barne- og ungdomsarbeider Torunn har servert mat til elevene i ti år

Ikke overrasket

Stortingsrepresentant Fredy Øvstegård (SV) er ikke overrasket over tallene. Han mener at saken handler om gratisprinsippet i skolen, men også om rettferdighet og likhet i velferdsstaten.

– Egenandel for skolemat blir som å vedta klasseforskjeller som et grunnleggende prinsipp. Det vil skape en lagdeling i skolen.

Audun Lysbakken: Fremtidsskolen må gi leksehjelp og gratis mat til alle

Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker å innføre foreldrebetalt skolemat, som ville kostet mellom 300 og 500 kroner i måneden.

– Jeg tror de fleste har råd. Det er jo også en kostnad ved å lage matpakker hver morgen, sa Listhaug i juni. Hun åpnet for egne ordninger for å ivareta barn i lavinntektsfamilier.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy