JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FN: 250.000 blir drevet på flukt fra Khan Younis

RUINER: Store deler av byen er lagt i ruiner.

RUINER: Store deler av byen er lagt i ruiner.

AA/ABACA/ NTB

Livredde palestinere flykter fra den østlige delen av Khan Younis, der israelske styrker angriper og har beordret masseevakuering.

2024070310090620240703100906

Store deler av Khan Younis er fra før av lagt i ruiner, men de siste ukene har titusenvis av innbyggere vendt tilbake. Mange av dem etter at israelske styrker gikk til angrep mot Rafah-området lenger sør, der de tidligere var bedt om å søke tilflukt.

Minst ni mennesker ble drept og over 30 såret i et israelsk angrep mot Khan Younis i morgentimene tirsdag, opplyser helsemyndighetene.

Nyhetsbyrået APs journalister har telt likene, som ble brakt til Nasser-sykehuset. Minst tre av de drepte var barn og to var kvinner.

Angrepet rammet et bolighus i nærheten av Det europeiske sykehuset i byen.

Tirsdag sier FNs nødhjelpskoordinator at 80 prosent av Gazas befolkning nå er internt fordrevne.

– 1.9 millioner mennesker er nå internflyktninger i Gaza. Jeg er dypt bekymret for de nye evakueringsordrene i Khan Younis, sa FNs nødhjelpskoordinator Sigrid Kaag i Sikkerhetsrådet tirsdag.

Rakettangrep

Israel kaller angrepene et svar på et rakettangrep fra området mandag. Rundt 20 raketter ble da skutt mot Israel, men de fleste ble skutt ned av israelsk luftvern og ingen forårsaket skade.

Rakettangrepet skjedde samme dag som statsminister Benjamin Netanyahu hevdet at Israel nå nesten har «eliminert terroristhæren til Hamas».

Den militante palestinske gruppa Islamsk hellig krig (Jihad) hevder at det var de som sto bak mandagens rakettangrep.

Sykehus

Blant dem som ble evakuert fra Khan Younis natt til tirsdag, var pasienter ved Det europeiske sykehuset i byen. De ble flyttet til andre sykehus som fortsatt er i drift i Gaza.

Blant dem som tok imot pasienter fra Khan Younis var Røde Kors-feltsykehuset i Rafah.

– Mange av pasientene som er evakuert har ankommet eller er på vei til Røde Kors-feltsykehuset i Rafah, sier utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Røde Kors til NTB tirsdag kveld.

Siden feltsykehuset til Røde Kors åpnet i Mawasi i Rafah 9. mai, har over 9.100 pasienter blitt behandlet der. Det er gjennomført 345 operasjoner og 55 fødsler.

– Situasjonen for disse menneskene er dramatisk. Det er helt kritisk at trygg transport for eldre, syke og funksjonshemmede tilbys, og at områdene de kommer til er trygge, sier Haldorsen.

Spår bakkeinvasjon

Den israelske hæren gikk i morgentimene tirsdag tilbake på en tidligere ordre og hevdet at det ikke var gitt beskjed om evakuering av sykehuset.

Ifølge den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW), som delvis finansieres av amerikansk våpenindustri, kommer israelske bakkestyrker trolig til å rykke inn i Khan Younis i løpet av kort tid.

Bakkestyrkene trakk seg ut av byen 7. april og hevdet da å ha nedkjempet all væpnet palestinsk motstand der.

Humanitær sone

Den israelske hæren har beordret innbyggerne i den østlige delen av Khan Younis om å søke tilflukt i Mawasi-området utenfor Rafah, der de hevder å ha etablert en såkalt humanitær sone.

Titusenvis av palestinere flyktet nylig fra dette området da også det kom under angrep.

Minst 21 mennesker ble drept og over 50 ble såret i to angrep mot Mawasi-leiren 21. juni, og minst 28 ble ifølge helsearbeidere drept i et angrep 28. mai.

Angrepet i juni fant sted tett ved det norskdrevne feltsykehuset fra Røde Kors, og kontoret til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ble også påført skader.

UNRWA fordømmer

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) fordømmer Israels siste ordre om tvangsevakuering.

– Kun uker etter at de ble tvunget til å returnere til ødelagte Khan Younis, har israelske myndigheter på nytt beordret evakuering av området. Igjen blir familier tvangsflyttet, skriver UNRWA på X.

– Vi anslår at 250.000 vil måtte flykte, selv om det ikke finnes trygge steder i Gaza å flykte til, konstaterer FN-organisasjonen.

Kamper i Gaza by

Også i Rafah og flere andre steder på Gazastripen fortsatte de israelske angrepene tirsdag.

Ifølge øyenvitner ble det gjennomført luftangrep mot flyktningleiren Nuseirat, og Shujaiya-området i Gaza by ble for femte dag angrepet av israelske kamphelikoptre og stridsvogner.

Også der hevdet den israelske hæren tidligere i krigen å ha nedkjempet all væpnet motstand.

Minst fem sivile som var i ferd med å fylle vann på kanner nær en moské i al-Zaytoun-området i Gaza by, ble drept i et flyangrep, melder det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Militærledelsen i Israel anslår å ha «eliminert anslagsvis 20 militante» i de siste dagers angrep i Gaza by.

Hamas-bevegelsens væpnede gren Qassam-brigadene hevder på sin side å ha påført de israelske styrkene store tap både der og lenger sør på Gazastripen.

Mange drept

Israel bekreftet tirsdag at 317 soldater er drept i Gaza siden bakkeinvasjonen. Tusenvis av israelske soldater er også såret i kampene.

Det er ikke kjent hvor mange soldater Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) har mistet siden oktober.

Ifølge palestinske helsemyndigheter er minst 37.925 palestinere drept, men over halvparten av ofrene er barn og kvinner.

Hvor mange av de øvrige som deltok i kampene mot israelske styrker, og hvor mange som var ubevæpnede sivile, går ikke fram av helsemyndighetenes tall.

(©NTB)

nils.inge.kruhaug@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy