FN frykter at Gazas barn blir rekruttert av kriminelle
RAFAH: Flere palestinere samlet seg i Rafah.
Abdel Kareem Hana / AP
Traumatiserte og sårbare barn kan lett bli utnyttet av kriminelle grupper på Gazastripen, frykter lederen for UNRWA.
– Dette er definitivt en av mine største bekymringer, sier UNRWA-leder Philippe Lazzarini til NTB.
Han leder FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Organisasjonen er ryggraden i nødhjelpsarbeidet på Gazastripen, hvor halvparten av befolkningen under 18 år, og over 600.000 er i skolealder. De vokser opp i skrekkelige forhold og er dypt traumatisert, ifølge Lazzarini.
– Mange av dem er foreldreløse. De kan når som helt bli rekruttert av forskjellige typer kriminelle gjenger, sier han.
Hvis ikke barna på Gaza får vokse opp i trygghet, «risikerer vi å ofre en hel generasjon av barn på Gazastripen», sier Lazzarini.
Utbombede skoler
– Dette er det verst tenkelige med tanke på å oppnå varig fred, forsoning og trygghet, fortsetter han.
Viktigst av alt er å barna skolegang og å få dem inn i et undervisningsmiljø, ifølge FN-toppen.
Barna har ikke vært på skolen på over et halvt år. 87 prosent av skolebyggene skadet eller bombet sønder og sammen, ifølge FN.
– Vi må likevel finne måter å bringe dem til trygge steder for å støtte dem til læring, sier Lazzarini.
Vil UNRWA til livs
Organisasjonen han leder, driver mange av skolene i palestinske områder. Før krigen gikk nesten 300.000 barn på UNRWA-drevne skoler i Gaza.
FN-organisasjonen er imidlertid i økonomisk krise etter kutt i støtte. Lazzarini har også vært åpen om at Israel forsøker å avvikle UNRWA.
Det vil de trolig fortsette med, sier han til NTB. Men grunnen til dette handler ikke om spørsmål knyttet til nøytralitet, tror Lazzarini.
– Det ekte målet bak er en tro på at hvis UNRWA avvikles, vil man lykkes med å ta fra palestinerne deres flyktningstatus. Og hvis man gjør dette, vil man også, på ett eller annet vis, undergrave målet om selvbestemmelse og til en viss grad undergrave tostatsløsningen. For vi vet at det er en rekke politikere som har vist absolutt null interesse for tostatsløsningen, utdyper Lazzarini.
Økonomisk krise
Mange land trakk støtten etter at Israel i januar kom med udokumenterte beskyldninger om at tolv UNRWA-ansatte tok del i 7. oktober-angrepet mot Israel. De fleste har gjenopptatt støtten, men ikke USA, som pleide å gi mest penger av alle.
– UNRWA har finansiering fram til juli, etter det vet vi ikke hva som skjer. Finansieringen kommer fra måned til måned, sier UNRWA-lederen.
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) kunngjorde mandag at den norske støtten økes med 100 millioner kroner. Det kommer i tillegg til de 275 millionene som allerede er gitt så langt i år. Norge stanset ikke støtten i januar.
Krevende gjenoppbygging
Fremtiden for Gazas barn er uviss. Når de igjen skal få klasserom å gå til – og hvem som skal betale for gjenoppbyggingen – er fortsatt i det blå.
Etter krigen kommer til å være store forventninger blant Gazas innbyggere til gjenoppbygging. Det er ikke gjort i en håndvending, påpeker Lazzarini, som også sier at det forutsetter en solid enighet mellom flere parter.
– Uten en politisk fredsløsning med støtte og tillit fra alle partnere, kommer det ikke til være penger, sier han.
(©NTB)
hakon.vatnar.olsen@ntb.no