Føler du deg ikke trygg i sommerjobben?

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Her er LOs tre råd dersom du er usikker.

2015070810062920160226101340

Det er avgjørende at de unge får et godt møte med arbeidslivet. Det mener ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LO. Arbeidsplasser landet over fylles nå opp med unge arbeidstakere som skal være sommervikarer i noen måneder. Han minner arbeidsgiverne om deres ansvar for å gi tilstrekkelig opplæring.

– Vi vet at nyansatte og midlertidig ansatte er overrepresentert på ulykkesstatistikken. Det er derfor ekstra viktig at arbeidsgiver sørger for at disse gruppene får tilstrekkelig opplæring i arbeidsoppgaver og sikkerhetsrutiner på arbeidsplassen, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er veldig viktig at unge får et godt møte med arbeidslivet. Alle som går på jobb i Norge skal føle seg trygge på at arbeidet de utfører gjennomføres på en forsvarlig og sikker måte. Arbeidsgiverne har et ansvar for at dette overholdes.

– Arbeidsmiljøloven er ikke en à la carte-meny som arbeidsgiver eller arbeidstaker fritt kan velge fra. Alle bestemmelsene i loven skal følges. Det er blant annet viktig nettopp i et sikkerhetsperspektiv, sier Pedersen.

Basert på LOs erfaringer ved å oppsøke bedrifter i den årlige sommerpatruljen, er hovedbildet at de ansatte føler at de får den opplæringen de skal ha. LO ser også hvert år eksempler på det stikk motsatte.

Les også:

Sommerpatruljen jakter på ulovligheter

Brudd på arbeidstidsreglene i 18 Bodø-bedrifter

Sommerpatruljen avslørte sosial dumping

LO-ungdommene får arbeidsgiverne til å svette

En tredel av bedriftene brøt arbeidsmiljøloven

Samleside: Sommerjobb

– Vi får tips om skrekkeksempler der unge jobber langt utover lovens grenser, og hvor sommervikarer utfører farlig arbeid uten å ha blitt satt i stand til å gjøre arbeidet på en forsvarlig måte. Det er tilfeller der vi er nødt til å koble inn Arbeidstilsynet. I noen tilfeller har vi også måttet involvere politiet, avslutter Pedersen.

LO har utarbeidet tre generelle råd til arbeidstakere som ikke føler seg trygg på jobben:

1. Gi beskjed. Gi beskjed dersom du føler deg utrygg. Arbeidsgiver plikter å gi god nok opplæring og sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø.

2. Varsle verneombudet. Dersom du føler at arbeidsgiver ikke tar tilstrekkelig hensyn til bekymringene dine, bør verneombudet på arbeidsplassen varsles. Verneombudet kan gå i dialog med arbeidsgiver om å forbedre rutiner og kreve strakstiltak dersom nødvendig.

3. Kontakt Arbeidstilsynet. Dersom du opplever stadige nedprioritering av sikkerheten, bør du rapportere det til Arbeidstilsynet, som kan følge opp saken ved kontrollvirksomhet og sanksjoner. (ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy