Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Det er avgjørende at de unge får et godt møte med arbeidslivet. Det mener ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LO. Arbeidsplasser landet over fylles nå opp med unge arbeidstakere som skal være sommervikarer i noen måneder. Han minner arbeidsgiverne om deres ansvar for å gi tilstrekkelig opplæring.
– Vi vet at nyansatte og midlertidig ansatte er overrepresentert på ulykkesstatistikken. Det er derfor ekstra viktig at arbeidsgiver sørger for at disse gruppene får tilstrekkelig opplæring i arbeidsoppgaver og sikkerhetsrutiner på arbeidsplassen, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Det er veldig viktig at unge får et godt møte med arbeidslivet. Alle som går på jobb i Norge skal føle seg trygge på at arbeidet de utfører gjennomføres på en forsvarlig og sikker måte. Arbeidsgiverne har et ansvar for at dette overholdes.
– Arbeidsmiljøloven er ikke en à la carte-meny som arbeidsgiver eller arbeidstaker fritt kan velge fra. Alle bestemmelsene i loven skal følges. Det er blant annet viktig nettopp i et sikkerhetsperspektiv, sier Pedersen.
Basert på LOs erfaringer ved å oppsøke bedrifter i den årlige sommerpatruljen, er hovedbildet at de ansatte føler at de får den opplæringen de skal ha. LO ser også hvert år eksempler på det stikk motsatte.
Les også:
Sommerpatruljen jakter på ulovligheter
Brudd på arbeidstidsreglene i 18 Bodø-bedrifter
Sommerpatruljen avslørte sosial dumping
LO-ungdommene får arbeidsgiverne til å svette
En tredel av bedriftene brøt arbeidsmiljøloven
– Vi får tips om skrekkeksempler der unge jobber langt utover lovens grenser, og hvor sommervikarer utfører farlig arbeid uten å ha blitt satt i stand til å gjøre arbeidet på en forsvarlig måte. Det er tilfeller der vi er nødt til å koble inn Arbeidstilsynet. I noen tilfeller har vi også måttet involvere politiet, avslutter Pedersen.
LO har utarbeidet tre generelle råd til arbeidstakere som ikke føler seg trygg på jobben:
1. Gi beskjed. Gi beskjed dersom du føler deg utrygg. Arbeidsgiver plikter å gi god nok opplæring og sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø.
2. Varsle verneombudet. Dersom du føler at arbeidsgiver ikke tar tilstrekkelig hensyn til bekymringene dine, bør verneombudet på arbeidsplassen varsles. Verneombudet kan gå i dialog med arbeidsgiver om å forbedre rutiner og kreve strakstiltak dersom nødvendig.
3. Kontakt Arbeidstilsynet. Dersom du opplever stadige nedprioritering av sikkerheten, bør du rapportere det til Arbeidstilsynet, som kan følge opp saken ved kontrollvirksomhet og sanksjoner. (ANB)
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
RETTFERDIG FORDELING: – Det er veldig store kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, og veldig mange i de lavere lønnsjiktene. Et ekstra fokus på lavlønn vil derfor også gi gunstig effekt på likelønn, sier Mette Nord.
Werner Juvik