Følg kommune-oppgjøret på fagbladet.no

LØSNING I KVELD?: Det er stor sannsynlighet for at partene i kommunesektoren blir enige i kveld. Fra v: Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder for LO Kommune, Mette Nord og leder for forhandlingsenheten i Fagforbundet, Unni Rasmussen.

LØSNING I KVELD?: Det er stor sannsynlighet for at partene i kommunesektoren blir enige i kveld. Fra v: Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder for LO Kommune, Mette Nord og leder for forhandlingsenheten i Fagforbundet, Unni Rasmussen.

Ola Tømmerås

Fristen for en forhandlingsløsning i mellomoppgjøret for de kommuneansatte og de ansatte i Oslo kommune går ut ved midnatt. Fagbladet kommer til å følge forhandlingene utover ettermiddagen og kvelden og holde deg oppdatert.

2015043012000020150430104448

tips@fagforbundet.no

Allerede ved hovedoppgjøret i fjor ble det avtalt lønnstillegg som skulle gjelde fra 2015. Dette er en av årsakene til at det er lite å forhandle om i årets mellomoppgjør. Samtidig er det oppnådd moderate tillegg både i det såkalte frontfagsoppgjøret mellom NHO og Fellesforbundet og i statsoppgjøret som ble ferdig natt til i dag.

Begge endte med en ramme på 2,7 prosent.

Sikre kjøpekraft

– Vi skal vise ansvarlighet, men kommuneansatte må sikres lønnsvekst på linje med det som ble oppnådd i frontfagene, sa LO Kommunes forhandlingsleder Mette Nord da kommuneoppgjøret startet 23. april.

LO Kommune fremmet da krav om et sentralt lønnstillegg til alle, og at kjøpekraften må opprettholdes. I tillegg er det avgjørende at det blir en profil på oppgjøret som fremmer likelønn og motvirker lavlønn.

– Partene har drøftet tallene for kommunesektoren, og vi er enige om de økonomiske forutsetningene for årets oppgjør. Vi er veldig innstilt på at partene i år skal klare å komme framt til en forhandlingsløsning uten å ta turen til Riksmekleren, sier forhandlingsleder i kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS, Per Kristian Sundnes.

Også LO Kommune ønsker en forhandlingsløsning i årets mellomoppgjør, derfor er det stor sannsynlighet for at partene vil klare å komme fram til et resultat i løpet av kvelden.

Oslo

Oslo kommune er et eget tariffområde, også der pågår forhandlingene i mellomoppgjøret. Fristen for å bli enige er ved midnatt i dag.

Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH), som Fagorbundet er en del av, krever et sentralt oppgjør, uten lokal pott i bydeler og andre virksomheter. I tillegg vil de ha et fast kronebeløp på tabell, sier forhandlingsleder Mari Sanden. Oslo kommune har svart at de vil legge rammen for frontfagene til grunn for årets oppgjør.

KAH vil levere sitt andre krav i løpet av dagen.

Fagbladet.no følger forhandlingene og holder deg oppdatert utover ettermiddagen og kvelden.

Mellomoppgjøret 2015

• Mellomoppgjøret i kommunene startet ved at partene la fram sine krav 23. april.

• I et mellomoppgjør forhandles det kun om lønnsjusteringer.

• KS forhandler på vegne av alle kommuner og fylkeskommuner med unntak av Oslo.

• Partene består av LO Kommune, YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund), Unio og Akademikerne.

• Forhandlingene omfatter nesten 400.000 arbeidstakere.

• Det forhandles om en lønnsmasse på 184 milliarder kroner.

• Det er satt frist til 30. april med å komme til enighet.

• I Oslo startet mellomoppgjøret 24. april. Fristen er den samme som for kommunene, midnatt 30. april.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy