Supermandag for kommunereformen

Folkeavstemning i 23 kommuner

Sissel Røgh Stakvik og Tor Gunnar Johansen i Fagforbundet Fræna vil beholde dagens kommune og håper folk gir politikerne et klart råd om det i folkeavstemningen.

Sissel Røgh Stakvik og Tor Gunnar Johansen i Fagforbundet Fræna vil beholde dagens kommune og håper folk gir politikerne et klart råd om det i folkeavstemningen.

Kathrine Geard

I dag sier folk på Nordvestlandet hva de mener om å slå sammen kommuner. Sissel Røgh Stakvik og Tor Gunnar Johansen i Fræna håper på et klart nei.

2016042512532320160425125454

Med folkeavstemning i 23 kommuner er 25.april betegnet som den første av tre supermandager som vil avgjøre framtidas kommune- og fylkesgrenser. De to neste blir 23. og 30.mai da hele 43 og 45 kommuner arrangerer rådgivende folkleavstemninger. Tyngdepunktet i dag er på Nordvestlandet der folk i 16 kommuner i Møre og Romsdal, sør-Trøndelag og Sogn- og Fjordane går til urnene for å avklare sitt syn på kommunesammslåing. I Møre og Romsdal er Fræna en nøkkelkommune.

Håper på nei

– Vi håper på et klart nei til sammenslåing. Slik fagbevegelsen ser det er null-alternativet best for Fræna, vi er store nok til å klare oss sjøl, sier lederduoen i Fagforbundet Fræna, Sissel Røgh Stakvik og Tor Gunnar Johansen.

De legger ikke skjul på at de er svært spente på resultatet av dagens folkeavstemning om kommunesammenslåing der folk i Fræna kommune har fire alternativer å velge mellom. Beholde dagens kommune, slå seg sammen med naboen Eide, eller med Eide og Averøy. Det siste alternativet, storkommunen Romsdalshalvøya, innebærer sammenslåing av hele åtte kommuner: Fræna, Eide, Aukra, Gjemnes, Midsund, Nesset, Rauma og Molde. Denne siste konstruksjonen er Fagforbundets tillitsvalgte særlig skeptiske til. Det vil gå ut over arbeidsplasser og svekke lokaldemokratiet, mener de.

Noen tilhengere

Blant politikerne i Fræna er meningene delte. Senterpartiordfører Tove Henøen (SP) vil beholde Fræna kommune som i dag, men har også tro på å få til en god kommune sammen med Eide. Blant tilhengere av stor-kommunen er to av KrFs tre kommunestyrerepresentanter, Kjell Lode og Oddvar Myrseth. De mener framtidas utfordringer best løses i et større fellesskap.

Stakvik og Johansen håper den rådgivende folkeatstemningen gir en tydelig retning, og aller helst et klart nei til sammenslåing.

– Men det er også akseptabelt om Eide og Fræna slår seg sammen. Vi har allerede mye interkommunalt samarbeid i dag.

Nye regioner

Rådmann i Fræna, Anders Skipenes, opplyser at den videre politiske behandlingen etter folkeavstemningen formelt skjer i formannskapsmøte 30.mai og i kommunestyret 13.juni.

– Det er da kommunestyret vil gjøre endelig vedtak i saken. Men politikerne kan naturligvis diskutere avstemningsresultat og andre forhold rundt kommunesammenslåing også tidligere, sier Skipenes.

Ny kommunestruktur kan også påvirke fylkesgrensene. Flere alternativer innebærer at kommuner i ulike fylker slår seg sammen. For eksempel skal folk Vanylven i Møre og Romsdal stemme over om de skal slå seg sammen med Vågsøy og Selje i Sogn og Fjordane. Regjeringen har som mål å redusere dagens 19 fylker til ti regioner.

Ifølge Kommunal Rapport skal det være tilsammen 163 folkeavstemninger fra nå og fram til fristen 1.juli. Fra før har 29 kommuner avholdt avstemning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy