Privatisering
For få vil drive sykehjem i Oslo: – Et aldri så lite mageplask
BER OM REVURDERING: – De burde heller la de ansatte få være i fred enn å lyse det ut på nytt, sier Siri Follerås.
Leif Martin Kirknes
Oslo kommune måtte avlyste anbudene for to av fire sykehjem fordi de ikke fikk inn nok tilbud. Nå prøver de på nytt.
berit.baumberger@fagbladet.no
Oslo kommune sendte nylig ut en beskjed om hvordan konkurransen om drift av fire sykehjem går.
• For to av hjemmene – Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet – går saken sin gang. Det er kommet inn tilbud som nå skal evalueres.
• Men anbudene for Kantarellenhjemmet og Uranienborghjemmet ble besluttet avlyst for noen uker siden.
Les også: Usikker framtid når sykehjem privatiseres: – Ikke glem oss, ber ansatte
For få tilbydere
Bakgrunnen for det var at det bare var kommet inn to tilbud innen fristen, hvorav ett av dem ble avvist. Det oppfylte ikke minimumskravet i konkurransen. Med bare én gjenværende tilbyder besluttet kommunen å avlyse konkurransen.
– Dette viser at å konkurranseutsette sykehjem egentlig koster mer enn det smaker, sier Siri Follerås, leder i Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo.
Konkurransene om drift av Uranienborghjemmet og Kantarellenhjemmet ble lyst ut på nytt igjen, med frist til 14. november. Den nye runden betyr utsatt oppstart – hvis de kommer i mål med å få inn nok tilbydere.
– For byrådets del er dette et aldri så lite mageplask, det at man nærmest må trygle og be for å få nok tilbydere, mener Follerås.
Les også: Kommunen privatiserer omstridt tilbud – nå raser de ansatte
– La de ansatte slippe
Så har Follerås også en oppfordring til Sykehjemsetaten i Oslo:
– De burde heller la de ansatte få være i fred enn å lyse det ut på nytt. Det er ikke for sent å snu, jeg synes de ansatte bør få ro, sier Follerås.
Sykehjemsetaten håper at de nye driverne av alle fire sykehjemmene skal være på plass og i gang i løpet av mai eller juni neste år.
Overfor Fagbladet bekrefter sykehjemsetaten at den nye anbudsrunden ikke vil bety noen vesentlig forsinkelse. Informasjonsavdelingen opplyser at det er kommet inn «mange» tilbud på Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet, uten at de vil spesifisere hvor mange.
FORTSETTER: Helsebyråd i Oslo, Saliba Andreas Korkunc, sier planene fortsetter som før.
Ida-Kristin Tvedt
Helsebyråd i Oslo, Saliba Andreas Korkunc, tror det private markedet er preget av en periode da det tidligere rødgrønne byrådet rekommunaliserte sykehjem:
– Da er det ikke uventet at det kan ta litt tid å få inn nok tilbud. Vi er trygge på at det er riktig å slippe alle gode krefter til i Oslo. Byrådet har besluttet at fire sykehjem som skal konkurranseutsettes, og det er ingen endring i dette, skriver helsebyråden i en e-post til Fagbladet.
Han har full tillit til at Sykehjemsetaten gjennomfører anskaffelsen på en måte som blir god både for beboerne og de ansatte.
– Som det fremgår av orienteringen fra Sykehjemsetaten er planen fortsatt at dette skal skje i løpet av våren neste år, skriver Korkunc.
Les også: Helsefagarbeider Bashir var uorganisert. Et møte med ledelsen endret hans måte å tenke på.