JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For syk for fengsel. Frisk nok til å dømmes til fengsel

DREPT: Jenta som drepte en sosionom på Små Enheter i Asker, er for syk til å sone.

15-åringen ble dømt frisk nok til fengsel etter Vollen-drapet, men hun er for syk til å sone. Nå kommer ankesaken opp for retten hvor den tiltalte bare vil være tilstede i to dager.

2016090513352920230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Jenta drepte en nattevakt på en barnevernsinstitusjon og skulle sittet i fengsel. Istedenfor har hun vært innlagt på psykiatrisk institusjon, skriver Aftenposten.

27. oktober 2014 kom Anna Kristin Gillebo Backlund på nattevakt på barneverninstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. Sosionomen var alene på vakt natt til 28. oktober da hun ble kvalt og knivstukket til døde av en 15 år gammel jente som bodde på institusjonen.

Sosionom drept ved Små Enheter

Anket straff og skyld

Jenta ble det første barnet i Norge som ble dømt til forvaring. Den 26. juni i fjor ble hun sømt til forvaring i ni år med seks års minstetid i Asker og Bærum tingrett, etter å ha blitt kjent tilregnelig og skyldig i overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hun anket straffeutmålingen på stedet, senere skyldspørsmålet også.

Tvangsinnlagt

Ved Bjørgvin fengsel i Bergen ble det etablert en hel avdeling for 15-åringen, men her har hun stort sett vært for syk til å være. Fra hun ble dømt har hun i følge advokaten kun vært i fengselet i tre måneder, skriver Aftenposten.

Før hun drepte hadde 15-åringen forsøkt å kvele ved flere anledninger, hun hadde tent på sin fars seng og angrepet ansatte med machete og stolben.

I desember ble hun tvangsinnlagt ved psykiatrisk avdeling i Bergen. Der har hun vært siden.

For syk for retten

Ankesaken skulle vært behandlet for lagmannsretten i vår, men ble utsatt fordi jenta, som nå er blitt 16 år, var for syk til å stille i retten.

Også nå er den domfelte ungdommen syk, men ifølge forsvarsadvokat Cecilie Nakstad blir hun sykere av å vente.

16-åringen vil kun være tilstede i retten i to dager. Saken er berammet til tre uker. Pressen er pålagt referatforbud fra jentas forklaring på grunn av hennes unge alder.

– Det beste for henne nå er å forsøke å gjennomføre saken, og lagmannsretten har gitt tillatelse til at hennes tilstedeværelse begrenses til det absolutt nødvendigste, som er hennes forklaring tirsdag og onsdag, sier Nakstad.

Ny erklæring om tilregnelighet

Cecilie Nakstad er jentas forsvarer sammen med Marianne Darre-Næss. Nakstad opplyser til Aftenposten at jenta har vært tvangsinnlagt grunnet psykose.

Ifølge Nakstad vil spørsmålet om jentas tilregnelighet være det mest sentrale i ankesaken når den nå kommer opp for Borgarting lagmannsrett. Leger og psykologer står mot hverandre. Cecilie Nakstad ønsket at det ble opprettet tre nye sakkyndige når saken skal opp, men det fikk hun ikke medhold i.

I forrige rettsrunde var det tre sakkyndige. De mente at jenta hverken var eller er psykotisk, men hadde en bordeline personlighetsforstyrrelse. Etter det Aftenposten har grunn til å tro vil de tre legge frem en ny erklæring.

Familien tilstede i retten

Familien til den drepte Anna Kristin Gillebo Backlund var tilstede under hele rettssaken da den gikk i tingretten i fjor vår. Det skal de være nå også.

Statsadvokat Erik Førde fra Oslo statsadvokatembeter sier til Aftenposten at selv om 16-åringen er syk nå, er det ikke slik at hun nødvendigvis var psykotisk på gjerningstidspunktet.

– Jeg ønsker ikke å komme med ytterligere kommentarer, for det vil ha karakter av forhåndsprosedyre, sier Førde.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy