JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbrukerrådet: På tide å forhandle ny rente med banken

– Bankene tjener grovt på høy rentedifferanse mellom utlån og innskudd, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Bankene tjener grovt på høy rentedifferanse mellom utlån og innskudd, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Colourbox.com

Bankene har tjent rekordhøye summer på økte renter hittil i år. Forbrukerrådet ber nå forbrukere ta en prat med banken for å reforhandle renten.

2023080709475120230807094751

– Bankene tjener grovt på høy rentedifferanse mellom utlån og innskudd, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til NTB.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at renteinntektene til norske banker i første halvår var 62,4 milliarder kroner høyere enn renteutgiftene. Og derfor oppfordrer Forbrukerrådet alle norske forbrukere til å ta en prat med banken sin om renten.

NTNU-professor Knut Anton Mork sier at fordi vi har hatt en periode med nullrente, tar dagens situasjon med høy rentenetto økonomien til bankene tilbake til en normalsituasjon.

Dette blir billigere og gratis fra 1. august

Vil ha lavere innskuddsrenter

Rentenettoen i første halvår av 2023 er den høyeste som er målt i løpet av et første halvår siden denne statistikken begynte i 2010, ifølge SSB.

Blyverket påpeker at det er innskuddskundene som sikrer bankene rekordoverskudd.

– Det er her bankene i all hovedsak tjener pengene sine. Ved å tilby kundene lave innskuddsrenter vil pilene peke oppover, noe tallene fra SSB viser, sier Blyverket.

– For all del, vi er ikke imot at bankene skal tjene penger, men det er forskjell på å snyte seg og å blåse av seg nesa.

SSB: Norge var Europas femte dyreste land i fjor

Forhandle lånet på nytt

Videre sier Forbrukerrådet-direktøren at i en prat med banken kan man forhandle seg fram til et annet låneprodukt i samme bank, enten med lavere lånerente eller høyere innskuddsrente.

Dersom banker ikke sier seg villig, kan du bytte bank, foreslår Blyverket.

– Setter banken seg på bakbeina, går du bare på www.finansportalen.no og finner deg en ny. Her kan du med noen få tastetrykk bytte bank, eller be din nåværende bank om å matche tilbudet.

Lønnsoppgjøret blir spist opp av høy prisvekst, tror regjeringen

Vedum: – Bankene har et ansvar

Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) oppfordrer forbrukere til å ta kontakt med banken og forhandle renten.

– Det er ingen grunn for at bankene skal ha ekstra gevinster på grunn av denne urolige tiden, så de har et ansvar, sier han i et intervju med TV 2.

Han vil be bankene være både ansvarlige og skikkelige, både på lånerenten og innskuddsrenten.

– En normalsituasjon

Ifølge NTNU-professor Knut Anton Mork er dagens situasjon tilnærmet en normalsituasjon. Han sier at vi må tilbake til tiden da Norges Bank satt styringsrenten ned til null, som de gjorde under pandemien, for å forstå dagens høye rentenetto.

– Da fulgte bankene etter med å sette ned utlånsrentene, men kuttet ikke innskuddsrentene like mye. Skulle de ha gjort det, ville innskuddsrentene ha blitt negative, altså ville kundene måttet betale for å ha penger i banken, sier han til NTB.

Den gangen gikk rentenettoen betydelig ned. Det vi ser nå er at situasjonen reverseres, ifølge Mork.

– Det var ingen som protesterte over at innskuddsrentene ikke ble kuttet til under null. Det som skjer nå, er ikke mindre rimelig, sier professoren.

Rødt-politiker vil ha sporing av rikingenes privatfly

– Ingen sammenheng med pandemien

Direktøren i Forbrukerrådet mener at den høye rentenettoen i dag ikke henger sammen med situasjonen under koronapandemien.

– Bankene gikk i solid overskudd også under pandemien, så det er nok neppe noe sammenheng her, sier Blyverket.

Videre sier hun at bankene hever utlånsrentene sine blant annet på grunn av styringsrenten og ikke for å innhente et eventuelt underskudd.

Glad for at bankene tjener penger

Det er ikke lett å være bank, konstaterer Mork.

– Når de tjener godt, får de kritikk for det, og når de taper penger, får de enda mer kritikk, sier han.

– Innenfor rimelige grenser må vi være glad for at bankene i dag tjener penger. Det vil kunne hjelpe dem gjennom neste krise, som ganske sikkert en dag vil komme.

(©NTB)

amalie.vadla@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy