Forbundsleder Jørn Eggum krever at oljefondsjefen går av

Fellesforbundets leder Jørn Eggum

Fellesforbundets leder Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Allerede før Nicolai Tangen har begynt i jobben som sjef for oljefondet, krever Fellesforbundets leder Jørn Eggum hans avgang.

2020042208450520200422084500

– Den som skal styre landets pengebinge, må ha tillit hos det norske folk. Det har ikke Nicolai Tangen, sier Eggum til VG.

Han mener at finansmannens «drømmeseminar», hvor en rekke samfunnstopper deltok, underbygger at Tangen ikke er den rette mannen til å forvalte fremtidige generasjoners velferd og pensjon.

I en epost til avisa avviser den påtroppende oljefondssjefen at han mangler tillit. Han skriver at han ikke er enig med Eggum i at han er feil mann til jobben, og at han ikke kjenner seg igjen i påstander om at arrangementet var en «smøretur».

Tangen lover innsyn i seminarregnskapet

Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen sier han vil legge fram regningen for luksusseminaret han arrangerte i USA. Samtidig vurderes gransking av ansettelsen.

Siv Jensen truer med regjeringskrise i striden om iskanten

I en epost til VG skriver Tangen at han trolig kommer til å legge fram regnskapet onsdag.

«Vi jobber med å ta fram oversikten over kostnadene ved arrangementet og vil dele dette med offentligheten så snart det er klart, trolig i morgen tidlig», opplyste Tangen tirsdag.

I november arrangerte finansmannen et tre dagers seminar i USA med 150 gjester, der han blant annet spanderte fly, hotell, foredrag og Sting-konsert på dem. Blant deltakerne var en rekke norske samfunnstopper i sentrale posisjoner.

Etter at seminaret ble omtalt i VG, har blant annet Torbjørn Røe Isaksen (H) tatt selvkritikk, mens blant andre forskningsinstituttet NUPI tar regningen for direktør Ulf Sverdrups deltakelse. Det samme gjør Norges Bank for sittende sjef i oljefondet Yngve Slyngstad, som fikk fly hjem til Norge, hotell og mat betalt av Nicolai Tangen.

Gransking vurderes onsdag

I lys av det omstridte seminaret har representantskapet i Norges Bank besluttet å kalle inn til ekstraordinært møte onsdag. Der skal det vurderes om ansettelsen av Tangen skal granskes.

– Sentralbanksjefen innkalles for å redegjøre for representantskapet, sa leder for representantskapet Julie Brodtkorb til VG tirsdag etter et møte mellom de faste medlemmene i komiteen.

Det var sentralbanksjef Øystein Olsen som ledet prosessen som endte med at milliardæren Tangen ble ansatt. Olsen sier det ikke er noen sammenheng mellom konferansen Tangen arrangerte og at han fikk jobben som oljefond-sjef.

Representantskapet vil likevel ha klarhet i om det har skjedd brudd på regelverk som gjelder for Norges Banks virksomhet.

Tangen i karantene

Nicolai Tangen landet tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn og sier til TV 2 at han ikke er invitert til å delta på møtet hos Norges Banks representantskap

– Nå skal jeg to uker i karantene, sa Tangen

Han har tidligere sagt at det ikke er aktuelt å trekke seg fra stillingen som han starter i til høsten.

– Jeg må faktisk si at etter å ha blitt kjent med flere mennesker i Norges Bank og oljefondet, så er jeg mer «keen» enn noensinne. Det er jo derfor jeg kommer til Norge nå, sier han til kanalen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy