JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierne vil ha mer penger, mens helsefagarbeiderne vil ha flere oppgaver.

Forbundstopp: – Helsefagarbeidere, helsesekretærer og ambulansearbeidere kan hjelpe sykepleierne på intensivavdelingene

Ole Martin Wold

Krisa i helsevesenet er et faktum: Sykefraværet er rekordhøyt og vaktplanene ligner gammeldagse hullkort. Situasjonen er til å grine av, og etter to år i pandemiberedskap gjør helsearbeidere nettopp det: De griner på jobb. 

2021121011201720211210112017

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

– Her og nå, som en quick fix, er det lønn som gjelder. Det er det eneste som kan få noen av de tusenvis av helsepersonell som har slutta i yrket til å komme tilbake, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, mener at ei lønn å leve av er viktig. Men ikke nødvendigvis viktigst når målet er å komme gjennom krisa:

– Punkt én nå er å få opp bemanninga. Tilstrekkelig grunnbemanning handler om å klare og stå i jobben.

Gi sykepleierne 100 000

Lederen i Norsk Sykepleierforbund minner om at landet ifølge NAV og SSB mangler 7000 sykepleiere. 700 intensivsykepleiere jobber ifølge Larsen som noe helt annet enn intensivsykepleier.

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen

Norsk sykepleierforbund

 – Lønn gjør deg ikke mindre sliten, men klarer vi å hente tilbake noen av dem som har slutta, reduseres totalbelastningen.

Sverresdatter Larsen mener at sykepleiernes lønn må opp 100 000 kroner.

– På lengre sikt trenger vi en plan for å rekruttere og beholde fagfolk, sier Larsen. 

– Det fins garantert mange helsefagarbeidere som heller ikke lenger jobber i yrket, men som kunne tenkt seg å komme tilbake hvis lønna tilsvarte ansvar og belastning, legger hun til.

Bemanning og oppgavefordeling

Flere folk på jobb, i fulle stillinger, er aller viktigst nå, mener Iren Luther i Fagforbundet.

– Selvfølgelig skal vi ha en anstendig lønn, men å jobbe i et lappeteppe av ulike stillingsprosenter er forferdelig slitsomt.

Iren Luther

Iren Luther

Birgit Dannenberg

Luther mener at man også må se på oppgavefordelinga i sykehusene, hvis man skal komme helskinnet ut av krisa.

– I helsetjenesten snakkes det ofte om «sykepleieroppgaver» og «ikke-sykepleier-oppgaver». Det blir veldig feil. Vi må snakke om oppgavefordeling.

Akkurat på det punktet er de to fagforeningskollegene enige, men så stopper det.

Kampen om sykepleieroppgavene

– Vi må løfte kompetansen på assistenter, helsefagarbeiderne og sykepleierne ute i kommunene, men også på sykehusene og sørge for at alle gjør riktige arbeidsoppgaver i forhold til kompetanse, sier Sverresdatter.

Luther mener dagens krise langt på vei er en varslet krise, og at flere utfordringer kunne vært unngått dersom Norsk Sykepleierforbund ikke hadde vært så redde for å slippe helsefagarbeiderne inn på «sitt» område.

– Jeg garanterer at en gjennomgang av oppgavene ved landets intensivavdelinger vil vise at ikke bare helsefagarbeidere, men også andre yrkesgrupper kan frigjøre kapasitet for spesialsykepleiere i intensivkapasiteten. Vi skal ikke tømme andre tjenester, men for å avhjelpe situasjonen her og nå må vi se på det brede bildet. Det er viktig at intensivsykepleierne brukes der de er absolutt nødvendig. De har en viktig spesialkompetanse, men mange oppgaver rundt en alvorlig syk intensivpasient kan gjøres av helsefagarbeidere, helsesekretærer eller ambulansearbeidere.

– Hva er det da som gjør at man heller etterlyser pensjonerte sykepleiere enn for eksempel helsefagarbeidere?

– Ja, si det, begynner Luther.

– Det er ingen juridiske hindringer i veien for at helsefagarbeidere kan sette veneflon, kateter eller subkutane injeksjoner, det vil si sprøyter rett under huden. En helsefagarbeider kan også gi ulike typer medikamenter. Før jeg ble sykepleier, var jeg selv hjelpepleier og gjorde disse tingene hele tida. Det viktige er at den enkelte, uansett profesjon, er tydelig på hva de kan og ikke kan, så de får riktig opplæring. Aller viktigst er pasientsikkerhet, og at pasientene får den behandlingen de skal ha.

Alle til pumpene

Lederen i sykepleierforbundet er ikke enig i at helsefagarbeideren er oversett eller glemt til fordel for pensjonerte sykepleiere i diskusjonen om den pågående bemanningskrisa.

– Jeg bruker omtrent hver eneste anledning jeg har med et mikrofonstativ foran meg – også her – til å si ordet helsefagarbeider. I tillegg bruker jeg begrepet helsepersonell. Dette er ikke ei krise bare for sykepleiere. Vi må ha alt helsepersonell til pumpene for å redusere belastninga. På sikt trenger vi et nasjonalt løft for å gjøre alle yrker innenfor helsetjenestene attraktive, sånn at vi rekrutterer, men ikke minst beholder det helsepersonellet vi har. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy