Vinterferie for skolebarna:

Foreldre til skolebarn kan tvinges på jobb, mens 60-åringene tar ferieuken når de vil

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Du kan ikke ta vinterferiedagene med barna dine i alpinbakken for gitt. Arbeidsgiver har nemlig siste ord.

2020021215380020200213132613

aslak@lomedia.no

Vinterferieuka er for mange foreldre med barn i skolealder synonymt med at hele eller deler av ferien tilbringes i Syden eller på en hytte i nærheten av skispor og alpinbakker.

Men det er slett ikke sikkert at du som forelder får noe ferietid sammen med barna dine i uka det er skolefri.

p

– Arbeidsgiver bestemmer når ferien skal avvikles, og det betyr at arbeidstaker ikke kan kreve å få tatt ut feriedager når skolene har vinterferie, sier Camilla Schie-Veslum, som er jurist og ekspert i arbeidsrett ved Infotjenester i Sarpsborg, til FriFagbevegelse.

Barnehageassistentene jobber i 29 år lenger enn de som går av med pensjon først - Nå kan reglene bli endret

Arbeidsgiver skal drøfte ferien med den enkelte ansatte.

Arbeidsgiver skal drøfte ferien med den enkelte ansatte.

Colourbox

Alle kan bli fornøyd

Ferieloven regulerer retten til ferie, og loven har også bestemmelser om når tidspunktet for ferie skal fastsettes. Så lenge arbeidsgiver forholder seg til lovens regler, må også arbeidstaker akseptere at arbeidsgiver bestemmer når ferien kan avvikles. Også når det er undervisningsfri i skolen i februar. Unntaket er tidsrommet fra 1. juni til 30. september. I denne hovedferieperioden kan du som arbeidstaker kreve tre uker sammenhengende ferie.

– Arbeidsgiver bestemmer også når ferien skal tas, både i hovedferien og restferien, sier Schie-Veslum.

Ferieloven pålegger også arbeidsgiver å drøfte ferie og ferielister med den enkelte ansatte eller med den tillitsvalgte. Men når man ikke har rett til å få ferie akkurat når det passer best, kan en dialog i god tid før det planlagte ferietidspunktet øke sjansene for at alle blir fornøyd, mener hun.

– Dei frivillige ønsker jo ikkje å ta imot lønn, seier styremedlem i kristen sekt. No får han støtte fra Direktoratet for arbeidstilsynet.

Smiths venner vart skulda for å utnytte folk til gratisarbeid. No får dei medhald frå direktoratet

Fleksible arbeidsgivere

Det kan være gode grunner til at arbeidsgiveren din ønsker å styre avviklingen av ferie. Et argument fra bedriftens side er å styre unna ferie i de periodene det er mest hektisk. Er det uenighet om når det egner seg best å ha ferie, har altså arbeidsgiver, ifølge ferieloven, det avgjørende ordet.

ph

– Eneste unntaket er seniorferien for arbeidstakere over 60 år. Denne gruppen bestemmer selv når ekstraferien på seks virkedager skal avvikles, sier Schie-Veslum.

En stor arbeidsgiver som Telenor ønsker å bidra til at alle småbarnsforeldre kan ha en fleksibel arbeidshverdag i selskapet.

– Uavhengig om det er vinterferie, høstferie eller andre ferieperioder i løpet av året, ønsker vi å legge til rette for at våre ansatte kan benytte sine feriedager når de ønsker det. Dersom de vil bruke feriedagene i vinterferien, er det helt uproblematisk, sier kommunikasjonssjef David Fidjeland i Telenor Norge til FriFagbevegelse.

Eierne holdt salget skjult: Ingen av foreldrene fikk beskjed da barnehagene ble solgt til Australia

Møter forståelse

Camilla Schie-Veslum i Infotjenester har også inntrykk av at arbeidsgivere stort sett er fleksible.

– Vi har forståelse for at hverdagslogistikken kan være utfordrende, og vi ønsker derfor å være en imøtekommende og fleksibel arbeidsgiver. Derfor legger vi til rette for at våre ansatte fint kan ta fri i vinterferien dersom de ønsker det, sier Fidjeland i Telenor.

Også olje- og gasselskapet Equinor ønsker å være fleksible når det gjelder uttak av fridager i forbindelse med skoleferier.

– Dette avtales mellom ansatt og nærmeste leder, og vi opplever at det i stor grad legges til rette for dette hvor det er mulig. De som har skiftordninger eller jobber offshore, følger i hovedsak oppsatt arbeidsplan, sier pressetalsperson Erik Haaland i Equinor.

Vinterferien i 2020 avholdes i uke 8, 9 og 10 – avhengig av hvor i landet du bor. Det er fylkesmannen i hvert fylke som avgjør når det skal være vinterferie. Ferien er normalt på én uke.

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy