JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuneoppgjøret 2023

Forhandlingene er i gang: Så mye har du allerede fått

colourbox.com

Du har faktisk allerede fått en del av lønnsøkningen som forhandles fram i lønnsoppgjøret nå.

2023042809183120230428091828

per.flakstad@fagbladet.no

Når partene i kommuneoppgjøret prøver å bli enige om ny lønn, må de også tenke på at en del av lønnsøkningen allerede er gitt.

Noe penger har nemlig de kommuneansatte allerede fått. Overheng og glidning (se faktaramme) er på til sammen 1,5 prosent.

I tillegg avtalte partene i hovedoppgjøret i fjor at ulempetillegget skulle økes fra 1. januar i år. Dette utgjør 0,4 prosent.

Det ble også et gitt et ekstra tillegg som utgjør 0,1 prosent – hovedsakelig til lærere. Totalt utgjør med andre ord penger som allerede er bundet opp hele to prosent av oppgjøret.

{f1}

Derfor må de kommuneansatte ha mer enn 5,2 prosent

Så mye blir det igjen

I et tenkt eksempel, der resultatet av kommeoppgjøret blir 5,3 prosent, vil altså to prosent allerede være bundet opp i resultatet fra i fjor. Dermed vil det i dette eksempelet bare være 3,3 prosent igjen til fordeling blant alle de ansatte nå.

Forskjellene øker: De som tjener minst, har dårligst lønnsvekst

Grønt lys for å ta igjen etterslep

Tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at mindrelønnsutviklingen mellom industrien og de kommuneansatte de siste tre årene er på 0,3 prosent. Med en ramme i LO/NHO-oppgjøret på 5,2 prosent må oppgjøret for de ansatte i kommunene være på minst 5,5 prosent for å ta igjen dette etterslepet.

Lønnsoppgjør i kroner eller prosent? Se hva folk vil ha

Tidligere har LO-leder Peggy Hessen Følsvik sagt at de kommuneansatte må prioriteres i årets mellomoppgjør.

– Har tapt terreng

– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Det går ikke lenger. I år må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft, sa LO-lederen til VG i februar.

Dette blir oppfattet som grønt lys til å gå ut over rammen for LO/NHO-oppgjøret som i utgangspunktet skal være normdannende for de andre oppgjørene i tråd med den såkalte frontfagsmodellen.

– Når ansatte i privat sektor har tatt ut mer i lokale tillegg det frontfagsrammen la opp til, og vi får et etterslep i kommunene, er det innenfor frontfagsmodellen å ta igjen dette etterslepet, sier Mette Nord.

Dette er overheng og glidning (ja, det er litt vanskelig)

• Overheng

Overheng er en økning i årslønna ut fra tillegg som er gitt året før, men som først får virkning 100 prosent i året forhandlingene foregår.

• Lønnsglidning

Lønnsglidningen kan blant annet omfatte lønnstillegg som arbeidsgiverne gir etter forhandlinger med fagforeningene på de enkelte arbeidsplassene – lokale forhandlinger.

Lønnsglidning inkluderer også personlige tillegg, ansiennitetstillegg, økt fortjeneste på grunn av økt akkord eller økt bruk av skiftarbeid og bonus.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy