Fornøyd med lønnsoppgjøret for ansatte i privat helse, kultur og utdanning
Kristin M. Johansen
Resultatet for ansatte i ideelle virksomheter med Virke-avtale er i hovedsak som i kommunal og statlig sektor samt helseforetakene.
per.flakstad@fagbladet.no
Det såkalte HUK-oppgjøret (helse, utdanning og kultur) gjelder sju forskjellige avtaler med arbeidsgiverorganisasjonen Virke. De ansatte som avtalene omfatter jobber hovedsakelig i barnehager, utdanningsinstitusjoner og helseinstitusjoner som driver av ideelle organisasjoner eller virksomheter.
– Vi har fått fram et oppgjør som ivaretar de ulike medlemsgruppene i disse sektorene og vi har greid å prioritere de lavest lønte på en god måte. Disse oppgjørene har en god sosial profil, sier Karianne Hansen Heien, som har ledet forhandlingene for Fagforbundet.
• Les hele protokollen og se de detaljerte tilleggene og minstelønnssatsene her:
Ansatte i virksomheter med lønnssystem som i kommunal sektor:
I oppgjøret for barnehager, helseinstitusjoner og utdanning og barnevernsinstitusjoner med avtaler som er lik den i kommunal sektor er partene enige om følgende resultat:
• Alle ansatte får et tillegg i årslønnen på mellom 26.300 kroner og 43.000 kroner avhengig av stilling og ansiennitet.
• Ledere som ikke er plassert i stillingsgrupper gis et lønnstillegg på 5,7 prosent av grunnlønn.
Alle lønnstilleggene er gitt med virkning fra 1. mai.
Virksomheter med lønnssystem som i statlig sektor
I oppgjøret for ansatte med lønnssystem som i statlig sektor er partene enig og om følgende resultat:
• Alle får et flatt lønnstillegg på 31.000 kroner til alle lønnstrinn med virkning fra 1. mai.
• Det settes av 0,85 prosent til lokale lønnsforhandlinger med virkning fra 1. mai. Forhandlingene skal være avsluttet innen 31. oktober.
Dette gjelder ansatte i barnevernsinstitusjoner, byggdriftere og sekretærer ved høyskoler og ansatte i museer og kulturinstitusjoner.
Spesialisthelsetjenesten
Ansatte uten formell utdanning eller med fagbrev i spesialisttjenesten får et flatt tillegg på 23.000 kroner. Ansatte i stillinger som krever minst tre års høyskoleutdanning får et lønnstillegg på 5 prosent. Også disse tilleggene har virkningsdato 1. mai.
Dette gjelder ansatte hos ideelle aktører i spesialisthelsetjenesten, som helsefagarbeidere, hjelpepleiere, sykepleiere, helsesekretærer, ikt-ansatte, kontor- og administrasjonsmedarbeidere, portører, teknikere og byggdriftere.