JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskjell på høyre- og venstresida: Se hvem som vil gi deg gratis tannbehandling

Venstresiden vil at tannbehandling blir gratis for alle, mens de borgerlige vil sørge for at sårbare grupper sikres god finansiering.

Venstresiden vil at tannbehandling blir gratis for alle, mens de borgerlige vil sørge for at sårbare grupper sikres god finansiering.

Knut A. Nygaard

Venstresida vil gi tennene dine de samme rettighetene som resten av kroppen, mens de borgerlige vil sørge for bedre finansiering av tannbehandling for sårbare grupper.

2021081609210020210816101653

marte.bjerke@fagbladet.no

Bør tannhelsetjenester bli gratis i Norge? Dette er et spørsmål mange har vært opptatt av så langt i valgkampen. Slik svarer Venstre:

– Vi mener de bør være gratis for dem som har behov for det. Det betyr ikke at all tannbehandling skal være gratis for alle, men at de som trenger det, skal få det. Vi tror dette er enklere å få til enn å love en universell ordning for alle, som det blir vanskelig å få flertall for på Stortinget, sier Solveig Schytz til Fagbladet.

LES OGSÅ: Nye tall: En av fem har ikke råd til å gå til tannlegen

Ap, SV, Sp og Rødt vil reformere tannhelsetjenesten

Jonas Gahr Støre er klar på hva han og Arbeiderpartiet (Ap) mener om framtidas tannhelsetjenester. Partiet vil ha en tannhelsereform.

– Vi skal gjøre dette ved gradvis å inkludere flere i en ny ordning. Allerede har vi inne i våre budsjetter utvidet gratis tannbehandling for unge og kreftpasienter, sier partilederen til Fagbladet.

Hvis de rødgrønne vinner valget, kan Aps visjon bli realitet. SV har også programfestet en tannhelsereform, og Sp vil ha tannlegebehandlingen inn i egenandelsordningen i folketrygden. Rødt vil også innføre offentlig finansiering og drift av tannhelsetjenesten.

LES OGSÅ: Rødts plan: Slik vil partiet sikre gratis tannlege for alle

MDG vil jobbe for en gratis tannhelsetjeneste

På spørsmål om hvor høyt Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil prioritere gratis tannhelsetjeneste, svarer nestleder Arild Hermstad til Fagbladet:

– Vi ønsker å prioritere det høyt og så fort som mulig. Vi ønsker først og fremst å inkludere større og større grupper. Måten å gjøre det på, er å inkludere flere sårbare grupper, for eksempel de som er unge og studenter. Ser man det i et helseperspektiv, bør det ikke være sånn at man får dårlig helse fordi man ikke har tjukk nok lommebok til å takle den. Vi mener at tannhelse også prinsipielt er viktig å inkludere i det vanlige helsetilbudet.

LES OGSÅ: Mange LO-medlemmer vil ha gratis tannhelse. Åtte av ti vil ha regjeringsskifte

Høyre vil videreføre dagens organisering

Høyre har programfestet at de vil «videreføre dagens organisering av tannhelsetjenesten».

– Hvorfor er ikke tannhelsen like viktig som den øvrige helsen? spør vi arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Den er ikke mindre viktig, men Høyre ønsker å beholde dagens system fordi det i det store og hele fungerer greit. Vi ønsker å forbedre ordningene for dem som har dårlig økonomi eller er syke. Men å lage en ordning som skal gi litt til alle – det mener vi er dårlig bruk av penger. Også fordi det er veldig mye annet som er viktigere og som vi vil prioritere høyere. Jeg tror dette vil bli nedprioritert av en eventuell ny regjering fordi også de rødgrønne mener at andre ting er viktigere.

LES OGSÅ: Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten

Frp vil prioritere eldre og KrF vil prioritere dem med svak økonomi

«Frp mener at tenner er en del av kroppen, og sykdom i munnhulen må derfor ses på som en ordinær diagnose.» Dette skriver partiet til Fagbladet i en epost.

Frp vil at brukere av hjemmesykepleien og beboere på sykehjem skal kunne fortsette hos sin faste tannlege, og kostnader for dette refunderes fra det offentlige på lik linje med det en offentlig tannhelseklinikk ville fått for samme type behandling.

KrF sier i sitt program at de vil: «sikre den offentlige tannhelsetjenesten tilstrekkelig finansiering for å ivareta de lovpålagte oppgavene de har» og at «skjermingstjenestene for personer med svak økonomi og dårlig tannhelse må utvides gradvis».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy