JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva slags leder har du?

Forskningen er klar: Dette er den beste formen for ledelse

Pixabay

Den høye, mørke sjefen med stor S er en myte. All forskning om ledelse viser at omsorg, med en dæsj av visjoner er mest effektiv.

2017092111463920230821171436

titti.brun@fagbladet.no

– All forskning viser at relasjonsledelse, gjerne kombinert med en dæsj med visjoner, gir best resultat både for de ansatte og bedriften, sier professor Øyvind Lund Martinsen til Fagbladet. Han leder institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Lederen må kjenne sine ansatte

Målstyring er ut

Helt siden 1800-tallet har man vært på jakt etter oppskriften på den beste lederstilen. Man har trodd ledelse var arvelig, tilbudt bonuser og vært oppgaveorientert. I senere år har resultat- og målstyring vært mantra.

– Bare se på stillingsannonsene; det er sjelden noen søker etter «en litt grei leder». Problemet er at de resultatorienterte ofte er på kollisjonskurs med de ansatte. Arbeidslivet har forandret seg. Ansatte mister motivasjonen hvis de ikke får påvirke hvordan de skal gjøre jobben, sier Lund Martinsen.

– Målstyring koster samfunnet milliarder

Tre lederstiler

BI-professoren peker på tre væremåter som leder.

• Styringsorientert ledelse

• Endringsorientert ledelse

• Relasjonsorientert ledelse

Dette er relasjonsledelse

Mål- og styringsledelse

Styringsledelse, der lederen bestemmer hvem som skal gjøre hva, når og hvordan. Eller «Hopp, så får du kjeks-ledelse», som han kaller det i det underholdende foredraget

«Den beste ledelse» som ligger på YOUTUBE.

En lederstil som innebærer å sykle Birken og løpe maraton og være opptatt av prestasjonsstyring, har han lite til overs for.

– Oppgaveorienterte ledelse kan man jo prøve når alt annet ikke virker, mener Lund Martinsen.

– Det må gå an å drive sykehus uten at vi er negative på forsida av avisene hver dag

Visjonære ledere

Den endringsorienterte lederen inspirerer og viser et aspekt av en visjon eller andre forhold som gir arbeidet mening. Sagt på en annen måte: Rett og slett at medarbeiderne ser meninga med jobben.

– Det er fint med optimistiske ansatte. Utover det viser ikke studier at bedriftsresultatet blir bedre.

– Skit i måla, la oss gå for kvalitet

Studier viser en klar vinner

Vinneren er den relasjonsorienterte lederen. En leder som gir medarbeiderne støtte, omtanke, veiledning og utviklingsmuligheter. En leder som ser som sin oppgave å sette den enkelte i stand til å gjøre en god jobb.

– Hovedfokus er å tilrettelegge for de ansatte. Sikre at de har kunnskapen de trenger. Og ikke minst; viser empati for den enkeltes situasjon på jobben.

Dårlige ledere

I foredraget viser Lund Martinsen til studier som viser at hver tredje norske medarbeider gir sin nærmeste leder strykkarakter i ledelse.

En femtedel av lederne innrømmer at de stort sett ikke bruker tid på ledelse.

Motivere ansatte

All forskning hittil viser at man bør legge vekt på relasjonsledelse. Den gode lederen oppmuntrer til initiativ, lytter, fokuserer på sterke sider og støtter medarbeiderne i deres måloppnåelse.

Et siste råd:

– Gode prosesser gir gode resultat, påpeker Lund Martinsen.

Relasjonsledelse handler om å påvirke mennesker gjennom relasjoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy