JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Først fikk han sparken etter IT-skandalen. Så fikk han ny toppjobb i helsevesenet.

NY JOBB: Thomas Bagley begynner i sin nye jobb etter sommeren.

NY JOBB: Thomas Bagley begynner i sin nye jobb etter sommeren.

Erik M. Sundt

Like etter at Thomas Bagley (44) måtte gå som teknologidirektør etter IT-skandalen i Helse Sør-Øst, har han nå fått ny toppjobb.

2017051910391520230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

I sin nye jobb har Thomas Bagley ansvar for nasjonal informasjonssikkerhet mellom samtlige av landets sykehus og andre offentlige helseaktører. Grunnen til at han måtte gå fra sin tidligere direktørjobb, og trekke seg som styreleder, var at utenlandske IT-arbeidere hadde hatt tilgang til norske pasientdata etter at Helse Sør-Østs IT-drift ble satt ut til et eksternt selskap.

Styreleder trekker seg etter IT-avsløringer

NRK avslørte for to uker siden at utenlandske IT-arbeidere har hatt omfattende tilganger til datasystemet til Helse Sør-Øst, og dermed til pasientjournaler til 2,8 millioner nordmenn.

Advarte: – I mai 2017 vil Helse Sør-Øst i praksis være i lomma på Hewlett Packard

Bagley hadde gitt mangelfull informasjon om IT-svikten i intervju med NRK og overfor helseminister Bent Høie, ifølge nrk.no.

To dager etter NRKs avsløringer, måtte Bagley trekke seg som styreleder i datterselskapet Sykehuspartner, og like etterpå forlot han også jobben som teknologidirektør.

Eksperter: – Amerikansk etterretning kan få tilgang på norske helseopplysninger

Fagforbundet har ikke tillit

At Bagley har gitt feil og mangelfull informasjon om bulgarske IT-arbeideres tilgang til pasientdata for 2,8 millioner nordmenn er et alvorlig tillitsbrudd, mener Fagforbundet

– Vi har ikke tillit til Thomas Bagley, sier nestleder Sissel Skoghaug i Fagforbundet til nrk.no.

– Det er fordi han gjentatte ganger har tilbakevist våre påstander om at sikkerheten for pasientdata ikke var tilstrekkelig ivaretatt da Helse Sør-Øst konkurranseutsatte IKT-infrastrukturen, sier Skoghaug.

KRITISK 1: Sissel M. Skoghaug.

KRITISK 1: Sissel M. Skoghaug.

– Uklokt

Skoghaug mener det er uklokt at den tidligere teknologidirektøren blir ansatt i en så fremtredende rolle som viseadministrerende direktør i Norsk Helsenett. Helsevesenet er helt avhengig av at pasienten har tillit til at sensitive opplysninger om dem oppbevares trygt, påpeker hun.

Utenlandske it-arbeidere har hatt tilgang til sensitive pasientdata for 2,8 millioner nordmenn

Flere reagerer

Også ingeniørene er kritiske til den siste utviklingen i saken:

– Vi stiller oss spørsmål ved om man virkelig mener at denne ansettelsen skaper mer tillit og trygghet hos innbyggerne til det offentlige helsevesen, sier president Trond Markussen i NITO, også det til nrk.no.

KRITISK 2: President Trond Markussen i NITO.

KRITISK 2: President Trond Markussen i NITO.

Privat

– Grundig vurdering

– Vi har gjort en grundig vurdering av Bagleys kvalifikasjoner. Han har omfattende ledererfaring innenfor teknologi og forretningsutvikling, og han har hatt topplederjobber i både offentlig og privat sektor, sier HR- ogkommunikasjonsdirektør Synnøve Farstad i Norsk Helsenett til NRK i en e-post..

– Han har inngående kjennskap til helsesektoren og IKT-utfordringene som skal løses. Vi har respekt for at andre kan se det annerledes, men hans ledererfaring kombinert med hans sterke bakgrunn innen e-helse, teknologi og forretningsutvikling passer svært godt inn, og styrker oss, fremhever Synnøve Farstad.

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker ikke å kommentere ansettelsen av Bagley. Thomas Bagley har ikke svart på NRKs henvendelse, og hans nye arbeidsgiver har heller ikke formidlet kontakt, heter det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy