JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortviler over kutt i antall ambulanser: – Jeg er bekymret

BEKYMRET: Morten Marthinsen er fortvilet over situasjonen i ambulansetjenesten ved OUS.

BEKYMRET: Morten Marthinsen er fortvilet over situasjonen i ambulansetjenesten ved OUS.

Jan-Erik Østlie

De ansatte i ambulansetjenesten ved Oslo universitetssykehus (OUS) reagerer sterkt på at det har blitt tatt ut flere ambulanser, enn det som var avtalen. 

2024072213031420240723150540

Ida-kristin.tvedt@fagbladet.no

Budsjettet for 2024 er delt ut ved Prehospital klinikk ved OUS. Dermed har og ambulanseavdelingen fått de tilgjengelige midlene sine.

I den forbindelsen har ledelsen ved Prehospital klinikk bestemt at de ikke vil erstatte det akutte fraværet for inntil fire ambulanser på dagtid i OUS sitt ambulanseområde. Det sier Morten Marthinsen til Fagbladet.

Han er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet ved Prehospital klinikk ved OUS.

– Vi tillitsvalgte ble informert om dette under drøftinger om budsjettet og har uttrykt bekymring flere ganger. Ansatte har rapportert at det har vært flere tilfeller enn de tillatte fire ambulansene ute av drift, og at ambulanser har blitt tatt ut av drift på natt- og helgetid, noe som ikke var planlagt, sier Marthinsen.

– Kan få uheldige konsekvenser

Tidligere har Romerikes Blad skrevet om at langt flere ambulanser enn avtalt har blitt tatt ut nå i sommerferien. Ifølge avisen har det i sommer blitt tatt ut hele ni biler. I tillegg ble det tatt ut biler i helgene, noe som ikke var i henhold til avtalen.

Marthinsen forteller at ledelsen viser til statistikk som indikerer at antall oppdrag går noe ned i deler av sommerferien, samtidig som det totale oppdrags tallet så langt i år har gått noe ned sammenlignet med 2023.

– De mener også at dette gjøres for at alle ansatte skal få ferie etter ønske, men det er også for å holde seg innenfor budsjettet.

Han er klar på at å redusere antall ambulanser vil øke risikoen for samtidige hendelser, som kan føre til lengre responstider og lengre ventetid for pasienter.

– Selv om antallet går ned i deler av sommeren, kan redusert ambulansekapasitet i områder med allerede begrensede ressurser og lange avstander føre til uheldige situasjoner, sier Marthinsen.

Han er bekymret for konsekvensene, blant annet fordi det øker arbeidsbelastningen for de ansatte.

– Ambulansepersonellet strekker seg langt for å sikre at hjulene går rundt, men jeg er bekymret for at dette kan føre til sykefravær, utbrenthet og økt «turn over». I tillegg kan det skape rekrutteringsutfordringer.

– Kan føle seg trygg

Finn K. Karstensen er konstituert seksjonsleder for operativ drift ved ambulanse avdelingen i OUS. Han sier til Fagbladet at de har valgt å ikke bemanne opp alt fraværet som har oppstått i sommerferien fordi de ser en nedgang på cirka ti prosent i denne perioden.

– Samtidig så er det viktig for oss å forvalte våre budsjettmidler på en god måte, og vi dekker opp alt fravær som er nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av vår ambulansetjeneste. Vi er opptatt av å ha en god akuttberedskap til alle som trenger bistand av oss – både nå i sommer – men også gjennom hele året.

Karstensen sier de har god kontroll over alle biler som ikke er dekket opp, slik at de kan ha god kontroll over beredskapen. I tillegg kan de slik sikre at de til enhver tid har mange nok ambulanser til å dekke behovet for hjelp og transport til befolkningen.

OUS: De ansatte ved ambulansetjenesten er bekymret.

OUS: De ansatte ved ambulansetjenesten er bekymret.

Lise Åserud / NTB

Sikkerheten til pasientene skal ikke bli påvirket av at det er færre biler ute i drift denne sommeren. Fraværet av ambulanser utgjør rundt sju prosent, og med en nedgang i aktivitet på ti prosent, er det fortsatt tre prosent høyere ambulanseberedskap under sommerferieavviklingen enn det er i hverdagen.

– Pasientene kan føle seg trygge på alt fravær som oppstår i sommer skal ikke gå ut over sikkerheten til våre pasienter, sier Karstensen.

Har realistisk budsjett

Karstensen mener at ambulansetjenesten ved OUS har gode og realistiske budsjettmidler, men samtidig tror han ingen avdelinger ville sagt nei til flere midler. Han tror heller ikke at det er avdelinger som mener de ikke trenger et høyere budsjett.

– Det som er viktig for oss er forvaltingen av disse midlene, og å sikre en god og forsvarlig beredskap for våre de som trenger hjelp av oss. Det er noe vi til enhver tid har sterkt fokus på.

ØKONOMI: Ledelsen mener det er realistisk budsjett til ambulansetjenesten.

ØKONOMI: Ledelsen mener det er realistisk budsjett til ambulansetjenesten.

Jan-Erik Østlie

– Det å ikke dekke opp alt fravær er noe vi har gjort i mange år, og er ikke noe unormalt for denne sommeren. Vi er opptatt av å ha en god beredskap til enhver tid, slik at vi har nok ressurser å sende til de som trenger vår hjelp.

Ifølge Karstensen har heller ikke sykehuset opplevd en økning i antall sykefravær. De opplever heller det motsatte, med at fraværet normalt sett går noe ned i denne perioden.

– Vi er opptatt av å være en god arbeidsgiver, og å ha gode arbeidsbetingelser for våre ansatte. Dette er noe vi har høyt fokus på gjennom hele året, i tillegg til at vi også har god ambulanseberedskap til de som trenger vår bistand.

– Urovekkende

I ambulansetjenesten er det flere ansatte som har andre arbeidsgivere, i tillegg til OUS. Silje Ringlund, hovedtillitsvalgt for Delta-medlemmer, sa til Romerikes Blad at hun ser at flere velger vekk ekstravakter i ambulansen.

Det samme opplever også Marthinsen for Fagforbundet-medlemmer, basert på tilbakemeldinger fra medlemmene. Flere velger å heller jobbe ekstravakter for sin bi-arbeidsgiver, framfor i ambulansen.

– Det er urovekkende og en bekymringsfull utvikling.

Han peker på at det vil skape en økt belastning på de som allerede er på jobb, som igjen kan påvirke arbeidsmiljøet og kvaliteten på tjenesten de leverer.

Seksjonsleder Karstensen sier at de i utgangspunktet ikke har noen motforestillinger mot at noen av deres ansatte tar ekstravakter hos andre arbeidsgivere. For OUS er det viktigste å legge til rette for at alle ansatte har gode arbeidsbetingelser.

– Ambulansetjenesten ved Oslo universitetssykehus har mange flinke og gode medarbeidere. Vi tilstreber et godt og trygt arbeidsmiljø for alle.

– Det vil alltid være slik at noen velger å bytte arbeidssted eller yrkeskarriere, men det skal ikke være fordi vi er en dårlig arbeidsplass. Vi har gode betingelser i dag, og skal fortsette å være en attraktiv arbeidsgiver for våre ansatte i tiden som kommer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy