JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra 1. juli skal ungdom få et historisk Nav-løft. Det får ikke regjeringen levert, tror LO

IKKE STORT: Hvis man deler bevilgningen som skal sikre ungdom prioritert Nav-veiledning på hvert Nav-kontor, blir det under 500.000 kroner per kontor.

IKKE STORT: Hvis man deler bevilgningen som skal sikre ungdom prioritert Nav-veiledning på hvert Nav-kontor, blir det under 500.000 kroner per kontor.

Gorm Kallestad / NTB

Regjeringas «ungdomsgaranti» lover en fast Nav-veileder til hver ungdom som trenger det. LO tviler på at regjeringen gir nok penger til at garantien kan innfris.

2023052509153920230525091539

yngvil@lomedia.no

– Midlene som er bevilget står ikke i stil med de ambisiøse målene, sier leder i NTL Nav Torgeir Homme til FriFagbevegelse.

Over 92.000 unge i Norge mellom 16 og 29 år er verken i arbeid eller utdanning. Regjeringa vil gjøre mer for å hjelpe flere av dem.

1. juli inntrer «ungdomsgarantien» i Nav som skal styrke arbeidet med å hjelpe ungdom inn i utdanning, arbeidsmarkedstiltak eller arbeid i 2023. 

Ungdomsgarantien pålegger Nav-veilederne et stort ansvar.

­Hver ungdom skal få en fast kontaktperson i Nav og regelmessig oppfølging. Kontaktpersonen i Nav skal koordinere innsatsen mellom Nav, helsetjenestene og utdanningssektoren. Kontaktpersonen i Nav skal også gi ungdommen hjelp med økonomiske, sosiale og arbeidsrelaterte saker.  

– Ikke nok penger

Regjeringa bevilget 175 millioner kroner til «ungdomsgarantien».

LO er bekymret for at det er for lite.

«Med rundt 360 Nav-kontor blir det ikke store summer å fordele til hvert kontor», skriver LO i sitt høringssvar om regjeringas nye satsing.

Hvis man deler bevilgningen på hvert Nav-kontor, blir det under 500.000 kroner per kontor.

I revidert nasjonalbudsjett satt regjeringa av mer penger til Nav som følge av lønns- og prisveksten. Nav bestemmer i siste del av juni hvordan disse pengene skal fordeles, opplyser Nav til FriFagbevegelse.

NTL: – Ambisiøse mål

– Midlene som er bevilget står ikke i stil med de ambisiøse målene, sier leder i NTL Nav Torgeir Homme til FriFagbevegelse.

NTL er den største fagforeningen i Nav.

Samtidig er han glad for økte bevilgninger til Nav.

Arbeids- og tjenestedirektør i Nav, Sonja Skinnarland, mener det er positivt at regjeringa prioriterte å satse mer på ungdom «i et ellers stramt budsjett».

Nav har egne ungdomsteam

Unge er allerede en høyt prioritert målgruppe i Nav, påpeker arbeids- og tjenestedirektøren i Nav.

Siden 2017 har de fleste Nav-kontor organisert arbeidet i egne ungdomsteam. Da innførte Solberg-regjeringa sin ungdomssatsing.

«Dette fungerer bra», understreker direktør Sonja Skinnarland, og viser til en evaluering fra forskere i Fafo.

«Vi vet også at veiledere som jobber med unge har god kompetanse og mye erfaring, og at unge i utgangspunktet får rask oppfølging og har høy tillit til sin veileder», legger hun til i en epost til FriFagbevegelse.

NTL Nav-leder Torgeir Homme påpeker at Nav dessuten prioriterer ungdom under 30 år i arbeidsmarkedstiltakene sine. Pengene til tiltak er fra en annen budsjettpost og kommer altså i tillegg til driften av Nav-kontorene.

Nav-veiledernes tidsklemme

Fafo-forskernes evaluering av «ungdomssatsingen» fant at flere unge begynte på en utdanning. Det er et av målene Nav fortsatt skal jobbe for.

Å fullføre utdanning er helt sentralt for å komme i arbeid, understreker LO i sitt høringssvar.

Mangel på tid var den største hindringen for å følge opp de unge brukerne, påpekte en stor andel av Nav-veilederne i Fafos rapport fra 2020.

Nå vil altså regjeringa styrke Navs oppfølging av ungdom. Bare ennå ikke helt så det monner, mener LO og NTL.

Dette er «ungdomsgarantien»

• For ungdom mellom 16 og 30 år som trenger hjelp til å få foten inn i arbeidslivet.

• Gjelder fra 1. juli 2023.

• For eksempel gjelder det ungdom med helseutfordringer som går på arbeidsavklaringspenger.

• Ungdomsgarantien skal gi oppfølging tilpasset den enkelte.

• ­Hver ungdom skal få en fast kontaktperson i Nav og regelmessig oppfølging.

• Kontaktpersonen i Nav skal koordinere innsatsen mellom Nav, helsetjenestene og utdanningssektoren.

• Kontaktpersonen i Nav skal også gi ungdommen hjelp med økonomiske, sosiale og arbeidsrelaterte saker.  

• Garantien gjelder fra innen åtte uker etter den unge er registrert hos Nav, og så lenge den unge trenger det inntil fylte 30 år.

Viktig: Garantien omfatter også unge mellom 16 og 30 år som allerede er registrert i Nav – ikke bare nye registrerte. Nav skal på nytt vurdere alle unge sitt behov for hjelp.

Kilde: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Midlene som er bevilget står ikke i stil med de ambisiøse målene.

Torgeir Homme, tillitsvalgt i Nav

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy