IKKE STORT: Hvis man deler bevilgningen som skal sikre ungdom prioritert Nav-veiledning på hvert Nav-kontor, blir det under 500.000 kroner per kontor.
Gorm Kallestad / NTB
yngvil@lomedia.no
– Midlene som er bevilget står ikke i stil med de ambisiøse målene, sier leder i NTL Nav Torgeir Homme til FriFagbevegelse.
Over 92.000 unge i Norge mellom 16 og 29 år er verken i arbeid eller utdanning. Regjeringa vil gjøre mer for å hjelpe flere av dem.
1. juli inntrer «ungdomsgarantien» i Nav som skal styrke arbeidet med å hjelpe ungdom inn i utdanning, arbeidsmarkedstiltak eller arbeid i 2023.
Ungdomsgarantien pålegger Nav-veilederne et stort ansvar.
Hver ungdom skal få en fast kontaktperson i Nav og regelmessig oppfølging. Kontaktpersonen i Nav skal koordinere innsatsen mellom Nav, helsetjenestene og utdanningssektoren. Kontaktpersonen i Nav skal også gi ungdommen hjelp med økonomiske, sosiale og arbeidsrelaterte saker.
– Ikke nok penger
Regjeringa bevilget 175 millioner kroner til «ungdomsgarantien».
LO er bekymret for at det er for lite.
«Med rundt 360 Nav-kontor blir det ikke store summer å fordele til hvert kontor», skriver LO i sitt høringssvar om regjeringas nye satsing.
Hvis man deler bevilgningen på hvert Nav-kontor, blir det under 500.000 kroner per kontor.
I revidert nasjonalbudsjett satt regjeringa av mer penger til Nav som følge av lønns- og prisveksten. Nav bestemmer i siste del av juni hvordan disse pengene skal fordeles, opplyser Nav til FriFagbevegelse.
NTL: – Ambisiøse mål
– Midlene som er bevilget står ikke i stil med de ambisiøse målene, sier leder i NTL Nav Torgeir Homme til FriFagbevegelse.
NTL er den største fagforeningen i Nav.
Samtidig er han glad for økte bevilgninger til Nav.
Arbeids- og tjenestedirektør i Nav, Sonja Skinnarland, mener det er positivt at regjeringa prioriterte å satse mer på ungdom «i et ellers stramt budsjett».
Nav har egne ungdomsteam
Unge er allerede en høyt prioritert målgruppe i Nav, påpeker arbeids- og tjenestedirektøren i Nav.
Siden 2017 har de fleste Nav-kontor organisert arbeidet i egne ungdomsteam. Da innførte Solberg-regjeringa sin ungdomssatsing.
«Dette fungerer bra», understreker direktør Sonja Skinnarland, og viser til en evaluering fra forskere i Fafo.
«Vi vet også at veiledere som jobber med unge har god kompetanse og mye erfaring, og at unge i utgangspunktet får rask oppfølging og har høy tillit til sin veileder», legger hun til i en epost til FriFagbevegelse.
NTL Nav-leder Torgeir Homme påpeker at Nav dessuten prioriterer ungdom under 30 år i arbeidsmarkedstiltakene sine. Pengene til tiltak er fra en annen budsjettpost og kommer altså i tillegg til driften av Nav-kontorene.
Nav-veiledernes tidsklemme
Fafo-forskernes evaluering av «ungdomssatsingen» fant at flere unge begynte på en utdanning. Det er et av målene Nav fortsatt skal jobbe for.
Å fullføre utdanning er helt sentralt for å komme i arbeid, understreker LO i sitt høringssvar.
Mangel på tid var den største hindringen for å følge opp de unge brukerne, påpekte en stor andel av Nav-veilederne i Fafos rapport fra 2020.
Nå vil altså regjeringa styrke Navs oppfølging av ungdom. Bare ennå ikke helt så det monner, mener LO og NTL.
Dette er «ungdomsgarantien»
• For ungdom mellom 16 og 30 år som trenger hjelp til å få foten inn i arbeidslivet.
• Gjelder fra 1. juli 2023.
• For eksempel gjelder det ungdom med helseutfordringer som går på arbeidsavklaringspenger.
• Ungdomsgarantien skal gi oppfølging tilpasset den enkelte.
• Hver ungdom skal få en fast kontaktperson i Nav og regelmessig oppfølging.
• Kontaktpersonen i Nav skal koordinere innsatsen mellom Nav, helsetjenestene og utdanningssektoren.
• Kontaktpersonen i Nav skal også gi ungdommen hjelp med økonomiske, sosiale og arbeidsrelaterte saker.
• Garantien gjelder fra innen åtte uker etter den unge er registrert hos Nav, og så lenge den unge trenger det inntil fylte 30 år.
Viktig: Garantien omfatter også unge mellom 16 og 30 år som allerede er registrert i Nav – ikke bare nye registrerte. Nav skal på nytt vurdere alle unge sitt behov for hjelp.
Midlene som er bevilget står ikke i stil med de ambisiøse målene.
Torgeir Homme, tillitsvalgt i Nav
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
ØKT LØNN: Helsefagarbeiderne i Røyrvik skal få høyere lønn.
Gorm Kallestad / NTB