JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fredrikstad åpner kinoen for å gi barn og unge et tilbud i vinterferien

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen (t.h.) gleder seg til å vise film igjen. Fredrikstad kino har vært stengt siden 4. januar. På åpningsdagen var en klasse fra Hans Nielsen Hauge videregående skole på plass for å få med seg en film før vinterferien. Alle elevene er i samme kohort, og trenger derfor ikke munnbind og avstand.

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen (t.h.) gleder seg til å vise film igjen. Fredrikstad kino har vært stengt siden 4. januar. På åpningsdagen var en klasse fra Hans Nielsen Hauge videregående skole på plass for å få med seg en film før vinterferien. Alle elevene er i samme kohort, og trenger derfor ikke munnbind og avstand.

Marte Bjerke

Setene i Fredrikstad kino har stått tomme siden starten av januar, men fra fredag kan publikum igjen krype inn i kinomørket. Å gi barn og unge et aktivitetstilbud i vinterferien var et avgjørende argument for åpning.

2021021919165620210222103732

marte.bjerke@fagbladet.no

– Skal jeg bruke munnbind?

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen skotter bort på kinomaskinist Roy Lyngstad. De ansatte på Fredrikstad kino er rutinerte på smittevern, men likevel, noen ganger kan selv sjefen begynne å lure på hva som er rett og galt. Roy fisker en boks med engangsmunnbind fram fra under disken i billettluka.

– Her.

Ikke et menneske å se i det romslige foajéområdet. En varebil stanser utafor og en mann kommer inn for å skifte matter som ikke har vært tråkket på. Oppslag om munnbind, sprit strategisk plassert, nå kan publikum bare komme. Og det tar ikke lang tid før det summer av stemmer i sofagruppene ved kiosken. Åpningsdagens andre skoleklasse er på plass. Elevene fra Hans Nielsen Hauge videregående skole har gleda seg, forteller læreren.

– Skal vi bruke munnbind?

Vinterferien viktig argument for å åpne

Smittevern er en selvsagt del av arbeidsoppgavene når kinoen åpner igjen etter 46 dagers nedstenging som følge av koronarestriksjoner. Og noen utfordringer er det også:

– Det er sånne problemstillinger som: Den klassen der, er det en kohort, illustrerer kinosjef Jørgen og peker på ungdommene som har inntatt sofagruppene.

– Hadde de vært 20 til, måtte vi ha fordelt dem i to saler, forteller han.

Jørgen Søderberg Jansen gleder seg til å ta fatt på normale arbeidsoppgaver etter en lang periode med lite aktivitet.

Jørgen Søderberg Jansen gleder seg til å ta fatt på normale arbeidsoppgaver etter en lang periode med lite aktivitet.

Marte Bjerke

18. februar vedtok formannskapet i Fredrikstad kommune en forskrift med nye koronatiltak som gjelder til og med 4. mars. Forskriften inneholder blant annet åpning av kinoen, kjøpesentrene og alkoholservering fram til klokka 22.

Maks 50 publikummere får komme inn i kinosalene, og det må være to ledige seter mellom hver gruppe. Det avgjørende argumentet for å åpne kinoen nå, er at det i neste uke er vinterferie. Kinoen er et trygt fritidstilbud til barn og unge.

– Nå gleder vi oss til å vise film igjen, slår Jørgen fast.

Blitt racere på vasking

Men hva har så de ansatte brukt tida på når de ikke har kunnet vise film og selge popkorn? Jo, de er blant annet blitt skikkelig gode til å vaske.

– Vi har vaska på steder det aldri har vært vaska før, sier kinomaskinist Roy.

– På steder vi ikke ante fantes, kommenterer Jørgen med et flir.

– Kiosken har aldri vært så «shina» som nå, bedyrer servicemedarbeider John-Håkon Asker mellom popkornmaskinene.

En del hjemmekontor er det også blitt, og noen av de ansatte har vært utlånt til biblioteket og kulturskolen som koronaverter.

– Kiosken har aldri vært så «shina» som nå, bedyrer servicemedarbeider John-Håkon Asker. Det er blitt mye vasking på de ansatte når kinoen har holdt stengt.

– Kiosken har aldri vært så «shina» som nå, bedyrer servicemedarbeider John-Håkon Asker. Det er blitt mye vasking på de ansatte når kinoen har holdt stengt.

Marte Bjerke

Har savna å se folk

Det er cirka 50 ansatte på Fredrikstad kino, fordelt på 15 årsverk. Å holde alle i arbeid når arbeidsplassen er stengt, er en jobb i seg selv, forteller kinosjefen.

– Man bruker mye tid på å planlegge hva folk skal gjøre, i stedet for at de bare gjør det de skal gjøre. Man bruker tid på å markedsføre at det ikke skjer noe, avlyser og utsetter, sier Jørgen.

Kinomaskinist Roy har sin første normale arbeidsdag siden 19. desember. Den dagen han skulle tilbake på jobb etter juleferien ble kinoen stengt.

– Det jeg har savna mest er å se folk, sier han.

Kinomaskinist Roy Lyngstad har sin første arbeidsdag bak maskineriet siden 19. desember.

Kinomaskinist Roy Lyngstad har sin første arbeidsdag bak maskineriet siden 19. desember.

Marte Bjerke

Det mest utfordrende under pandemien har likevel vært uforutsigbarheten, mener Jørgen. Å være tvunget til å ta en uke av gangen, og å få liten tid til å forberede stenging og åpning.

Store økonomiske konsekvenser – ingen kompensasjonsordning

Økonomisk er konsekvensene av nedstengingen store. Det er publikum som genererer inntekter til kinoen. I tillegg er kiosken en betydelig inntektskilde. Den har vært noe åpen selv om salene har vært stengt, men omsetningen hittil i februar er ikke mye å skryte av – 5000 kroner totalt. Salg av billetter til andre kulturarrangementer, reklameinntekter og utleie av salen til konferanser er også noe kinoen tjener penger på. Alt har forsvunnet det siste året. Kinosjefen kan likevel være glad for at Fredrikstad kino er en kommunal virksomhet og ikke et kommunalt foretak. Kommunale virksomheter er underlagt kommunens budsjetter og kan dermed få slettet et eventuelt underskudd ved nytt budsjettår, mens kommunale foretak er fristilte og drar med seg både under- og overskudd. De kommunale kinoene har heller ikke fått støtte fra regjeringens kompensasjonsordninger. Fredrikstad fikk i den første runden på våren i fjor, og er blitt bedt om å betale tilbake, men venter nå på svar om de kan beholde pengene.

– Hva tror du blir de langsiktige konsekvensene av koronakrisa for kinoen?

– Det er det som blir det spennende spørsmålet, sier Jørgen.

– Vi har hatt minst ett år med tapte inntekter, vi har hatt stengt i perioder og ellers veldig lite besøk. Da vi åpna igjen i mai og juni i fjor var det veldig stille, og da det kom et utbrudd, for eksempel på Hurtigruten, ble folk redde og besøket sank igjen, forteller han.

Men kinosjefen tror ikke folk kommer til å slutte å gå på kino.

– Nå må vi begynne å bygge opp igjen, slik vi gjorde i mai. Og det har jo også vært hevdet at folk kommer til å være veldig sugne på å oppleve noe med andre igjen, når dette er over, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy