Færre sykedager ved langvarig sykdom og en større nedgang i sykefraværet hos høytlønte enn blant lavtlønte har spart staten for om lag 11 milliarder kroner. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
Folketrygdens utgifter til sykepenger er redusert fra 52 milliarder kroner i 2009 til antatt 45 milliarder kroner neste år, regnet i faste 2021-kroner, skriver Aftenposten/E24.
Økt levealder og flere friske leveår er en viktig grunn til den sterke nedgangen helserelaterte trygdeytelser, forklarer avdelingsdirektør Ole Christian Lien i Arbeids- og velferdsdirektoratet Nav.
Det er særlig hos folk i 50- og 60-årene at utbetalingen av uføretrygd, arbeidsavklaringspenger (AAP) og sykepenger synker.
– Bedre folkehelse er trolig en viktig forklaring. Bedre oppfølging og fokus på aktivitetskrav, adgang til å ta ut alderspensjon fra 62 år samt flere andre faktorer spiller også inn, sier Lien til avisen.
Fra 2009 til i fjor sank det samlede sykefraværet med knapt 15 prosent.
Færre sykedager ved langvarig sykdom og en større nedgang i sykefraværet hos høytlønte enn blant lavtlønte har spart staten for om lag 11 milliarder kroner.
Derimot har økt sysselsetting drevet utgiftene opp med 4 milliarder kroner, og summen for perioden 2009 til 2021 blir derfor en reduksjon på omtrent 7 milliarder kroner, ifølge Nav.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
INN I DET UKJENTE: I tillegg til at det hastet å drive redningsarbeid, hastet det å sikre stedet så redningsarbeiderne ikke risikerte å bli ofre for raset selv.
Ola Tangen/Oslo brann og redningsvesen
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com