JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisørene snytt for lavtlønnstillegg igjen. – Det er mye skuffelse i salongene nå, sier frisørlederen.

KLIPPER VIDERE: Fagforbundet skulle ta ut frisørene dersom det hadde blitt storstreik, men de må klippe videre - ganske misfornøyd med resultatet.

KLIPPER VIDERE: Fagforbundet skulle ta ut frisørene dersom det hadde blitt storstreik, men de må klippe videre - ganske misfornøyd med resultatet.

Sissel M. Rasmussen

I ettermiddag kom partene til enighet etter å ha forhandlet 14 timer på overtid. Det hjelper likevel lite for frisørene som Fagforbundet var klare til å ta ut i streik.

2019040119030020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Det kunne blitt en storstreik der nesten 25.000 medlemmer fra LO og YS ville lagt ned arbeidet. Fra Fagforbundet var det varslet plassfratredelse for 449 frisører i 157 salonger over hele landet.

Partene ble enige om et generelt tillegg på 2,5 kroner og to kroner i lavtlønnstillegg.

Hjelper ikke frisørene

De fleste puster lettet etter at streikefaren ble avblåst mandag ettermiddag, med et resultat forhandlingsledere er fornøyd med, men ikke frisørene.

– Frisørene kommer dårlig ut. De blir snytt for lavtlønnstillegget igjen, sier leder for Frisørenes fagforening Fagforbundet, Ingunn Reistad jacobsen.

Hun finner det vanskelig å forklare dette til medlemmene rundt om i salongene.

– Mange er skuffa. Frisørene var klare for å streike, men ville uansett ikke fått noe nytte av en streik om denne bare hadde vært for lavtlønnstillegget. De får ikke tillegget på grunn av måten lønna beregnes, forklarer Jacobsen.

OPPBLÅST GRUNNLAG: Leder av Frisørenes fagorening, Ingunn R. Jacobsen, mener det er helt feil å beregne gjennomsnittslig frisørlønn som mer enn 430.000 i året.

OPPBLÅST GRUNNLAG: Leder av Frisørenes fagorening, Ingunn R. Jacobsen, mener det er helt feil å beregne gjennomsnittslig frisørlønn som mer enn 430.000 i året.

Kari Sofie Jensen

Full krangel om hva frisørene egentlig tjener

Går med fleksible kontrakter

De som tjener mindre enn 90 prosent av en industriarbeiderlønn, anses som lavtlønte. De får 4,5 kroner mer i timen etter dette mellomoppgjøret mens de øvrige i NHO-området får 2,5 kroner.

Frisørene har et spesielt lønnssystem, der de får en garantilønn og en lønn basert på provisjon. Samtidig har veldig mange kontrakter med fleksibel arbeidstid. Det betyr at om det er få timebestillinger i salongen en dag, så kan de få beskjed om å komme senere eller gå tidligere. De har med andre ord lite dødtid, og er stort sett på jobb mens arbeid pågår.

– Dermed registreres arbeidstiden som mindre enn hundre prosent. Den lønna det opereres med i beregningsgrunnlaget, er ikke den de faktisk har, men den de ville hatt dersom de hadde hatt mer jobb i salongen. Hvis en frisør bare har fått jobb som fyller halve arbeidstiden, vil lønna til frisøren dobles i beregningsgrunnlaget, forklarer Jacobsen.

Fredag: LO varslet storstreik

Oppleves urettferdig

– For frisørene oppleves det veldig urettferdig. Den lønna de tjener er den de skal leve av, og da hjelper det lite om den hadde vært høyere dersom salongen hadde hatt oppdrag hele dagen, poengterer Jacobsen.

Fram mot neste hovedoppgjør lover hun at Frisørenes fagforening skal jobbe for å endre måten lønna til frisørene beregnes.

– Vi må se hvordan dette kan gjøres. Det kan være at vi skal kreve at kun lønna til de med hundre prosent stilling skal inngå i beregningsgrunnlaget, sier hun.

– Frisører må overleve på lave lønninger, langt under nivået som brukes for å definere lavtlønte. Vi må jobbe for at de får ta del i lavtlønnstillegget, sier Jacobsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy