JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp får nye 5 millioner fra omstridt gruppe: – Skummel utvikling

Fremskrittspartiet får nye 5 millioner i valgkampbidrag fra den omstridte gruppen Aksjon for borgerlig valgseier.

Fremskrittspartiet får nye 5 millioner i valgkampbidrag fra den omstridte gruppen Aksjon for borgerlig valgseier.

Foto: Annika Byrde / NTB

For andre gang denne sommeren får Frp 5 millioner i valgkampbidrag fra den omstridte gruppen «Aksjon for borgerlig valgseier». – En trussel mot demokratiet, mener Arbeiderpartiet.

2023080408555820230804103250

helge@lomedia.no

aslak@lomedia.no

Gruppen er omstridt fordi de ikke offentliggjør hvem som står bak donasjonene.

Foreningen oppgir at det nye bidraget gis på bakgrunn av støtte fra et økende antall medlemmer.

– Støtten vi har mottatt, er en anerkjennelse av aksjonen og arbeidet som vi gjør for å sikre fremtiden til kommende generasjoner, sier gruppens talsperson Ole Gunnar Hauso i en pressemelding.

Aksjonsgruppen har tidligere sagt at midlene blant annet skal brukes til å utjevne midlene venstresiden får fra ulike fagforeninger.

– Vi har blitt beskyldt for å omgå partiloven fordi våre økonomiske støttespillere ikke blir offentliggjort. LO og fagforbundene oppgir heller ikke navnene på sine medlemmer som i løpet av de siste fem årene har bidratt til å finansiere venstresiden med over 180 millioner kroner, skriver Hauso.

Frp får «hemmelig» millionstøtte: – Betal tilbake pengene

– Trussel mot demokratiet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har liten forståelse for at Fremskrittspartiet i det hele tatt vil ta imot pengene.

– Det bør ikke være tillatt å motta pengestøtte for partier uten at det er oppgitt hvem som er giveren. Jeg kan ikke skjønne at det er i tråd med dagens retningslinje, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun spør seg samtidig: Hvorfor må det være hemmelig? Hvorfor er det så viktig?

– Hva ligger skjult her som gjør at Frp ikke tør fortelle hvem som er støttespillerne deres. Det skjønner jeg rett og slett ikke, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Dette kan ikke være så vanskelig. Hva er det med Frps politikk som er så mistenkelig at man ikke tør stå fram med at man støtter partiet. Jeg kan ikke skjønne at de er tjent med det, legger hun til.

Frp omgår valgloven, mener leder i kommunalkomiteen

Følger norsk lov

Ole Gunnar Hauso garanterer overfor FriFagbevegelse at alle giverne er norske med stemmerett ved valget.

Politiske partier kan nemlig ikke motta bidrag fra utenlandske givere, det vil si privatpersoner som ikke er norske statsborgere eller som ikke oppfyller vilkårene for å ha stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalg.

– All pengestøtte fra oss foregår selvsagt i henhold til norsk lov. Ingen utenlandske aktører har interesse av å bidra til å påvirke valget i min hjemkommune Ullensvang, sier Hauso. 

– Hvis man ikke bidrar med penger i valgkampstøtte, er alternativet å benytte seg av modellen til LO med verv i Ap og dermed direkte påvirkning, legger han til.

For andre gang denne sommeren får Frp 5 millioner i valgkampbidrag.

– Vi støtter borgerlig side. Når de øvrige partiene blir presset til å avstå fra å motta bidrag fra oss, går pengene hovedsakelig til Frp og noe til egne aktiviteter, påpeker Hauso.

– Trussel mot demokratiet

Ap-sekretær Kjersti Stenseng synes hemmelig partistøtte er et demokratisk problem.

– Jeg synes dette er en trussel mot demokratiet vårt at noen partier har anonyme givere. At ingen vet hvem som står bak pengestøtten, er et skjult samarbeid, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.

Ap får selv store pengebeløp i støtte fra LO, men Stenseng poengterer at det er helt åpent og ingen hemmelighet. Det er ingen hemmelig bindinger i forhold til det, poengterer Stenseng.

Hun oppfordrer nå partilovnemnda om å se på om dette er innenfor loven.

– Det er en skummel utvikling om det skal være hemmelig hvem som støtter politiske partier i Norge, sier Kjersti Stenseng. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy