Frps nestleder Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
helge@lomediano.
Tirsdag er det 14 dager siden Fremskrittspartiet stemte ned et forslag i Stortinget om å gi feriepenger på dagpenger.
Som FriFagbevegelse meldte fredag, var partiet på vei til å snu. Og søndag kveld kom bekreftelsen på at Frp likevel ønsker å sikre at folk som har vært permittert og mottatt dagpenger, kan få feriepenger både denne og neste sommer.
FriFagbevegelse får bekreftet at dette utspillet kommer uten at regjeringen er involvert.
• Helt nye tall: Dette er snittlønna i over 350 yrker
– Det er en helt ekstraordinær situasjon. Mange er bekymret for hvordan de skal betale regningene sine. Nå ønsker vi en ordning som sikrer at de har anledning til å betale husleie, lån og andre utgifter, sier nestleder Sylvi Listhaug (Frp) i en pressemelding.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen synes dette er bra.
– Dette er noe LO har kjempet for å få på plass helt siden Frp og Høyre fjernet feriepenger på dagpenger i 2015, sier han til FriFagbevegelse.
– Dette er svært, svært viktig for den som har tatt og tar den hardeste trøkken under koronakrisen. Men det er ingen grunn til at dette skal være en midlertidig ordning. Akkurat som det ikke finnes noen grunn til å tro at det vil være lettere å være ledig eller permittert i årene som kommer. Derfor må dette bli en permanent ordning, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), mener feriepenger ikke nødvendigvis handler om å ha råd til å reise på ferie, men det er inntekten folk har i juni.
– Det skal dekke boliglån, mat og andre nødvendige utgifter. Folk som har vært uten jobb lenge, har gjerne brukt opp sine oppsparte midler og er helt på felgen allerede, sier Erlend Wiborg til FriFagbevegelse.
• Opposisjonspartier vil at bostøtte skal inkludere dyrere strøm
I forbindelse med behandlingen av den så langt siste krisepakken foreslår Fremskrittspartiet en ordning som sikrer feriepenger til permitterte som har mottatt dagpenger.
– Vi foreslår en midlertidig ordning for 2020 og 2021 fordi situasjonen er ekstraordinær. Vanligvis er det lettere å få seg ny jobb raskere hvis man er arbeidsledig, men nå er over 200 000 arbeidsledige, og det er veldig vanskelig å få seg jobb med en gang under pandemien, sier Wiborg.
Han mener det er svært viktig at også de som har vært hardt rammet ved å gå lenge uten jobb, kan sikres inntekt i feriemåneden.
– Når vi nå har brukt store penger på å hjelpe bedrifter og næringsliv sånn at de kan overleve og arbeidsplasser bestå, nå er det på tide med denne ordningen for å sikre inntekten til vanlige folk som har mistet jobben, avslutter han.
• Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå
Aps arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, ønsker velkommen etter, men er ikke like fornøyd over at det er snakk om en midlertidig ordning. Som sin partileder Jonas Gahr Støre mener hun det er feil å gjøre dette midlertidig.
– Vi vil prøve å få flertall for eget forslag og gjeninnføre dette på permanent basis. Må vi stemme subsidiert, er det imidlertid bedre enn ingenting. Men det er langt fra godt nok. Vårt prinsipielle standpunkt er det samme som før. Det er like urettferdig for dem som blir permittert i årene som kommer at de skal gå uten inntekt i ferien, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, mener fallhøyden for Frp nå er stor.
– De permitterte har ventet på en løsning siden i fjor, men nettopp på grunn av at Fremskrittspartiet har blånektet, har det ikke kommet noen løsning. Etter å ha stemt mot feriepenger for arbeidsløse gang etter gang er det vanskelig å tro helt på partiet. Jeg forventer at Frp nå går med på en fullgod og varig løsning for alle som har vært arbeidsløse. Alt annet er et svik, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes avviser at dette er et ekstraordinært problem.
– Det er bra at Frp endelig anerkjenner problemet de selv skapte da de satt i regjering, med at de arbeidsledige som er tilbake i jobb, ikke har opptjent feriepenger og risikerer å måtte gå en måned uten inntekt til å dekke strøm, husleie og andre nødvendige utgifter, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Han mener det virker som om Frp er mer opptatt av å ha noe å gjemme seg bak i valgkampen, enn å faktisk føre en forsvarlig politikk for arbeidsledige.
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
ØKT LØNN: Helsefagarbeiderne i Røyrvik skal få høyere lønn.
Gorm Kallestad / NTB