JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp: Lønns- og pensjonsforskjeller er ikke noe problem i seg selv

MARKEDET STYRER: Christel Birgitte Gundelach (Frp) sier FrP ikke har noen planer om tiltak for å redusere ulikhetene i lønn og pensjon mellom private og offentlige sykehjem.

MARKEDET STYRER: Christel Birgitte Gundelach (Frp) sier FrP ikke har noen planer om tiltak for å redusere ulikhetene i lønn og pensjon mellom private og offentlige sykehjem.

Skjermgrabb YouTube

– Markedskreftene styrer dette, sier Fremskrittspartiets Christel Birgitte Gundelach i bystyret i Oslo.

2015081912000020150828141833

stig@lomedia.no

FriFagbevegelse fortalte tidligere denne uka om en hjelpepleier i et kommersielt sykehjem som har 62.000 kroner mindre i grunnlønn enn en kollega med like lang ansiennitet i et kommunalt sykehjem.

Pensjonen en hjelpepleier i et kommunalt sykehjem får utbetalt kan være 50.000 kroner høyere i året enn en som har jobbet i et kommersielt sykehjem.

– Markedskreftene styrer dette, sier Frp-representant Gundelach som sitter i Finanskomiteen i bystyret i Oslo.

Hun legger til at de private selskapene får tilskudd av Oslo kommune for å drive, og at det derfor ikke bør være for store forskjeller.

Hvis det utvikles for store ulikheter i pensjon, mener hun at arbeidsgiverne bør tegne private forsikringer for sine ansatte som gjør dem konkurransedyktige når det gjelder å skaffe arbeidskraft.

– I dag ser vi at det er store ulikheter både innen lønn og pensjon. Vil Frp komme med noen utspill for å redusere forskjellene?

– Nei, jeg har ikke hørt om at vi har noe planer om det, sier Gundelach.

Frp vil ha flere kommersielle omsorgsselskaper

– I Stockholm er det rundt 100 kommersielle tilbydere. Er det den veien dere vil gå?

– Frp vil at konkurranseutsettingen utvides. Nå har vi noen store, men vi trenger flere store og ikke minst flere små, rett og slett mer variasjon, sier Frp-representanten.

Hun vil imidlertid ikke fjerne det offentlige tilbudet fullstendig.

– Markedet skal tvinge sykehjemmene til å drive mer rasjonelt og effektivt, slik at brukere og ansatte blir fornøyd, sier Christel Birgitte Gundelach.

Høyre: Mye mindre forskjeller

Tariffavtalene mellom NHO Service og Fagforbundet, og Oslo kommune og blant andre Fagforbundet, viser at en hjelpepleier i et kommersielt sykehjem har en minstelønn som er over 80.000 kroner mindre enn i et kommunalt.

Leder i Finanskomiteen i Oslo, James Stove Lorentzen (Høyre), er likevel ikke enig i at det er store forskjeller i lønn mellom offentlig og privat sektor på dette området.

– Dette er ikke representativt. Undersøkelser jeg har gjort viser at det er mye mindre forskjeller. Snittet mellom de private og det offentlige er ikke i nærheten av dette, påstår Stove Lorentzen. Han minner om at tariffavtalene er forhandlet fram av begge parter i arbeidslivet.

– Er det greit med 62.000 i forskjell – slik tilfellet er med hjelpepleier Ellen Arnbrott?

– Det høres ikke greit ut, svarer Høyre-representanten.

– Kan ikke basere seg på underbetaling

Høyres Stove Lorentzen viser til at de private skal konkurrere med andre og at de da må være konkurransedyktige på lønn og kvalitet.

Han er enig i at de private skal tjene penger, men mener de ikke kan basere seg på å underbetale sine ansatte.

– Da vil de tape i kampen om arbeidskraften. De (private, journ.anm.) har bedre ledelse og lavere sykefravær og sparer mye penger på det, mener Stove Lorentzen.

– Fagforbundets pensjonsekspert har påvist store forskjeller på offentlig pensjon og pensjon i privat omsorg etter fylte 55 år?

– Sånn bør det ikke være, sier han.

James Stove Lorentzen mener grunnen er at privat og offentlig pensjon ikke er tilstrekkelig harmonisert, at Stoltenberg-regjeringen ikke fullførte pensjonsreformen for offentlig sektor. Her bør Stortinget komme på banen og gjøre noe, mener han.

Vedgår pensjonsproblem for dem mellom 55 og 60 år

Stove Lorentzen sier at Oslo kommune har løst problemene med pensjon for de over 60 år, men registrerer at problemet oppstår for de mellom 55 og 60.

Han viser til at kommunalt ansatte på sykehjem kan la være å bli med over når kommersielle tar over driften.

– Jeg vil tro at de fleste i denne aldersgruppen vil få en annen jobb innen Oslo kommune, sier James Stove Lorentzen.

Høyremannen mener man nå har kommet til et punkt i Oslo hvor forholdet mellom kommersielle, ideelle og kommunale er greit fordelt. Han ser ikke bort fra at det kan blir en konkurranseutsetting eller to i neste periode, men noe massivt kjør for å legge ned sykehjemsetaten i Oslo kommune ser han ikke for seg.

Markedet skal tvinge sykehjemmene til å drive mer rasjonelt og effektivt, slik at brukere og ansatte blir fornøyd.

Christel Birgitte Gundelach, Oslo Frp

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy