JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet i høring:

Frykter konsekvensene dersom helsearbeidere fortsatt skal kunne leies inn

– Den store utfordringen nå er den aggressive vervingen av helsearbeidere, sier Iren Luther.

– Den store utfordringen nå er den aggressive vervingen av helsearbeidere, sier Iren Luther.

Birgit Dannenberg

Regjeringens tilbaketog når det gjelder innleie av helsepersonell faller ikke i god jord hos Fagforbundet.

2022111809170120221118091659

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

– Hele faste stillinger og gode lønns- og arbeidsvilkår i den faste jobben er en prinsippsak for oss, sier Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial.

Flere faste stillinger var også en av de viktigste sakene regjeringa gikk til valg på i 2021, og i sommer la de fram den varslede innstrammingspakka som skal begrense bruk av innleid personale gjennom bemanningsbyråer. Lovproposisjonen innebar at vikariat ville bli eneste gyldige grunn for innleie, noe som i så fall ville begrense bemanningsbyråenes marked kraftig.

Så justerte Støre-regjeringa seg selv. I forslaget som nå er ute på høring foreslår regjeringa å gjøre unntak for helsepersonell, det vil si likevel tillate innleie av disse yrkesgruppene til «arbeid av midlertidig karakter» – «for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenesten.»

Forslaget er nå ute på høring. Fristen for å komme med innspill er 22. november.

{f1}

Dypt bekymret

Fagforbundets arbeidsutvalg har ferdigstilt sin høringsuttalelse, og selv om det har forståelse for at myndighetenes ansvar er å sikre at helse- og omsorgstjenestene har kvalifisert personale på vakt til enhver tid, er det ingen tvil om at det foreslåtte unntaket for helsepersonell oppfattes som en dårlig idé.

Fagforbundet er enig i at forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenestene er avgjørende, men påpeker at lov- og avtaleverket allerede sikrer dette. Forbundet mener også at regjeringen i større grad burde vurdert de negative konsekvensene det økende omfanget av innleie kan ha på kvaliteten og forsvarligheten i tjenestene. Blant annet fordi den omfattende bruken av innleie bidrar til å fortrenge fast ansatte med etterspurt kompetanse.

– Den store utfordringen nå er den aggressive vervingen av helsearbeidere. Dette har forandret seg veldig den siste tida og gjør at helseforetakene og kommunene tømmes for fagkompetanse. Da blir også arbeidsvilkårene og økonomien i helseforetakene og kommunene dårligere, sier Luther.

Hun håper at regjeringen vil se på hvordan man kan utfase mulighetene for å tømme hele sektorer for folk.

– Noen av disse selskapene opererer slik at når en arbeidstaker blir syk, så får ikke han eller hun sykepenger. Kunden derimot faktureres like fullt. Mulighetene til å utnytte og utbytte systemet må fjernes, slår hun fast.

Dette er regjeringens forslag

I juni 2022 la regjeringen fram forslag til innstramminger i reglene om innleie fra bemanningsforetak. Proposisjon 131 L foreslår blant annet at adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter» oppheves. Det foreslås også å styrke innleid arbeidstakers rett til fast ansettelse hos innleier etter en viss tid.

Den generelle innstrammingen i adgangen til innleie skulle i utgangspunktet gjelde alle bransjer og ikke være geografisk avgrenset. Samtidig vurderte Arbeids- og inkluderingsdepartementet at det kunne være grunn til unntak for innleie av helsepersonell for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenesten. Regjeringen har nå ute på høring et forslag til en forskriftshjemmel som åpner for unntak fra de innstrammede reglene for helsepersonell. Høringsfrist er 22. november.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy