JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter nordtrøndersk eierskapsbråk får konsekvenser for valgkampen

FANER: Åtte faner og et SV-flagg på kanten markerte motstand.

FANER: Åtte faner og et SV-flagg på kanten markerte motstand.

Leif Martin Kirknes

Nordtrøndersk fagbevegelse frykter for både nordtrøndersk arvesølv og kommende kommunevalg i det de mener det Ap-dominerte Fylkestinget går inn for privatisering av Nord-Trøndelag Energiverk.

2015061212000020230821171436

Leif.kirknes@lomedia.no

11. juni var det fanemarkering hos fagbevegelsen, utenfor Quality Airport Hotel i Stjørdal, der Nord-Trøndelag i hadde Fylkesting. LO og flere fagforbund i distrikt og omegn hadde tatt turen.

Stridens kjerne er eierskapsmeldingen til Nord-Trøndelag Energiverk (NTE). Fylkesrådet har innstilt på at NTE må få anledning til å vurdere fremtiden, herunder inkludert eventuell emisjon, så lenge Fylkestinget beholder kontrollen i selskapet. Det er kalkulert at så lenge Fylkestinget sitter med 2/3 eierskap, er maktbalansen god.

Det får EL & IT i distriktet til å rase. De ser på det som åpning for salg, og rett og slett en delprivatisering på 33 prosent. «Vi må ikke gi bort arvesølvet vårt», var et budskap som gikk igjen hos appellantene, som sikter til et budskap om at NTE skal tilhøre nordtrøndere og ikke investorer.

Det ble poengtert med at overskudd fra NTE sprøytes rett inn i nordtrøndersk kultur, skole, veier og annet. I fjor var det snakk om 170 millioner kroners utbytte.

– Denne saken handler om å kunne stå i Fylkestinget om 10 år, om 20 år, og ta ut overskudd av bedriftene NTE eier. Det finnes ingen grunn god nok til å sette nordtrøndersk eierskap i spill, å sette mine unger, deres unger og våre barnebarns verdier i spill for å ta ut kortsiktig profitt av noe vi ikke aner hvor ender, sier Geir Tore Mjønes, fagforeningsleder i Trøndelag Energiforening, som også uttalte seg på vegne av medlemmene i NTE.

– Vi er ikke 40 – 50 som har møtt opp her for å protestere, det er 25.000 LO-medlemmer i Nord-Trøndelag som protesterer mot vedtaket.

– Galskap

Leder for EL & IT distrikt Trøndelag, Venke Heimdal, var også i harnisk.

– Å gå på tvers av fagforeninga og selge en evigvarende pengemaskin er ren og skjær galskap, sier hun, og minner om salget Trondheim kommune gjorde av Trondheim everk i 2002 til Statkraft.

Per 2010 har det blitt kalkulert et tap på 6 milliarder på salget.

Ståle Johansen, klubbleder i Verkstedklubben Kværner Verdal mener politikerne bommer når de tror at et slipp på 1/3 skal gi mer penger i kommunekassa.

– Privatisering av NTE betyr mer penger til private investorer i inn- og utland, og mindre penger til å drive samfunnsbygging. Går du ned i eierandel vil inntektene reduseres fordi overskuddet skal deles på flere. Det er ikke mulig å skape omsetning og avkastning som vil kompensere for inntektstapet i redusert eierskap, sier han.

Sjokker over Ap

Ekstra ille synes de det er at Fylkesrådet i hovedsak består av Arbeiderparti-folk. Ap er i koalisjon med Høyre i fylket, til sammen har de 57 prosent av stemmene. 85 prosent av de 57 er på Aps side. Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt har markert at de er sterkt imot salg. SV stilte også på fanemarkeringen med et SV-flagg.

– Det er litt underlig å starte en valgkamp med å demonstrere mot Ap i en sak om privatisering. Ap sier selv at de er imot privatisering, men dette er jo nettopp privatisering uansett hva du kaller det. Opprettes aksjer med tanke på emisjon, er det en privatisering, sier Heimdal.

– Jeg ser problemer med dette her frem mot valgkampen, det er et kjempeproblem for oss i fagbevegelsen at Ap i Nord-Trøndelag går inn for privatisering, sier Heimdal, som legger til at det samtidig er nordtrønderske ordførere som er imot vedtaket.

Hun var på LOs representantskapsmøte i juni og fikk stilt spørsmål til Ap om problemstillingen. Svaret hun fikk fra partisekretær Kjersti Stenseng var at Ap er imot privatisering, men at det er de lokale ledd som til slutt bestemmer.

– Det er en meget diffus politikk. Si nei til salg av arvesølvet til nordtrønderne. Privatisering er høyresidens politikk, sier Heimdal, som før behandlingen innstendig tryglet Ap i Fylkestinget om å gjøre kuvending.

LOs distriktssekretær Kristine Svendsen ga sin fulle støtte og mente fylkeskommunen heller bør satse på å utvikle sin rolle som profesjonell eier av NTE.

– Kursendringen fra Nord-Trøndelag Ap er oppsiktsvekkende for fagbevegelsen, sier hun.

Vindargument døde

Heimdal poengterer dessuten at kremargumentet har falt. Argumentet var at NTE trenger penger for blant annet satsning på vindkraft, men tidlig i juni ble det kjent at Statkraft legger sine vindkraftambisjoner for midtnorge på is.

– Det beste argumentet har falt, og i så fall er det helt feil å fatte et sånt vedtak. NTE har fra før gått i dundrende underskudd på flere vindprosjekter. Det er Fylkestinget som er eieren og de har jo ikke stoppet selskapet selv i dette, poengterer hun.

– Hva om det ender opp med offentlig bi-eierskap?

– Det har du ingen garantier for når vedtaket er fattet. Dessuten er det snakk om nordtrønderen sitt arvesølv.

– Men hvordan skal NTE vokse i dagens regime?

– Nå er det ikke sånn at dette er et selskap som går dårlig. Det er mer et spørsmål om hva det skal satses på i fremtiden.

– Det har vært snakk om overføring av eierskap til de ulike kommunene, som har endt i en diskusjon om fordelingsnøkkel, hva tenker du rundt det?

– Med den regjeringen vi har i dag med slanking av kommuneøkonomien tror jeg vi må se noen år fremover før noen kan gå inn med noe eierskap. Det er et viktig spørsmål, men det blir en helt annen debatt. Om det blir en sammenslåing mellom Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag må vi sikre nordtrøndersk eierskap, men det ser jeg som en helt annen problemstilling.

Komprimiss-løsning

Etter harde kamper måtte partene møtes på halvveien.

Namdalsavisa skriver like før klokka klinger 18 torsdag kveld at partene er enige etter heftig krangling mellom steile parter og intense møter på gangen. Det ble en komprimissløsning, der NTE Energi fredes. Ut over dette åpnes muligheten for at andre deler av vikrsomheten kan få nye deleiere og selskapet gis fullmakt til sondering og dialog med andre rundt prosjekter og utvikling i fremtiden, skriver Namdalsavisa. Det var Frps Ola Morten Teigen som tok initiativ til forsøk på kompromissdannelse.

Ser det på en annen måte

– Dette er ikke privatisering, sier fylkesrådleder Anne Marit Mevassvik (Ap).

Fylkesrådleder Anne Marit Mevassvik (Ap) mener fagbevegelsen i denne saken misforstår intensjonen.

– Jeg mener det er uriktig når de mener vi vil selge og privatisere NTE. Vi er opptatt av at NTE fortsatt skal være offentlig og at Nord-Trøndelag fortsatt skal ha styring og kontroll over hele konsernet. Det vi vil er å utvikle selskapet videre, til det beste for nordtrønderne. At NTE utvikler seg som selskap i de store endringene som skjer i kraftbransjen mener jeg nå er viktig for nordtrønderne, sier hun.

– Men fagbevegelsen ser på innstillingen fra dere som en åpen invitasjon til privatisering?

– Ja, og jeg er imot privatisering. Så er det deres valg om de vil stole på meg eller ikke når jeg sier det, men innstillingen vi har i saken rammer inn selskapet så styret ikke kan foreta seg noe som helst uten at eier konsulteres ved enhver interessent som på en eller annen måte kan tenke seg inn i selskapet, slik at dette vil bli nøye vurdert. På nett-siden er det ikke noen som sier at det må være privat, det kan være offentlig eide selskap.

– Så hvis NTE for eksempel faktisk vurderer å selge biter av datterselskaper til andre må det til behandling i Fylkestinget?

– Hvis noen skal inn i NTE må det godkjennes av eier. Fylkesrådet vil håndtere den løpende dialogen, men det er Fylkestinget som er eier og som må godkjenne.

– Men argumentet fra NTEs ledelse har vært et ønske om økt fleksibilitet. Hvor er fleksibiliteten hvis saken uansett må behandles i Fylkestinget?

– Den eierpolitikken vi har i dag, som ble fattet gjennom vedtak fra 2007, gir ikke selskapet over hodet mulighet til å være i dialog og søke samarbeidspartnere. Det er veldig stramt innrammet, og nå åpner vi litt på det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy