Flere dokumenter relatert til pendlerboliger er forsvunnet fra Stortingets arkiv, enten fordi de er slettet eller blitt borte på annet vis.
Erlend Angelo
Stortingets reglement sier at alle representanter skal rapportere om sine boligforhold én gang i året. Administrasjonen har likevel problemer med å legge fram flere av disse dokumentene, skriver Aftenposten.
Avisen har flere ganger i høst bedt om skjemaer som gjelder Eva Kristin Hansen (Ap), men ikke fått svar fra Stortingets administrasjon.
Søknader slettet
Hansens advokat John Christian Elden har også bedt om disse dokumentene. Han har fått noen, men ikke alt han har bedt om. Han mener de ikke eksisterer lenger.
Andre skjemaer er blitt borte fra arkivene på annet vis.
«Søknaden er slettet», skriver Stortinget om to av Kjell Ingolf Ropstads pendlerbolig-søknader. Dette skal ha skjedd i forbindelse med overgang til et nytt saksbehandlingssystem for flere år siden, ifølge Aftenposten.
– Avgjørende å finne dokumentene
Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen sier et skjema som viser om politikerne pendler til en annen bolig enn den på hjemstedet, kan være avgjørende i en eventuell etterforskning av pendlersakene.
– Disse skjemaene kan få noen dømt for forsettlig bedrageri. I ytterste konsekvens kan det føre til fengselsstraff. Det er derfor avgjørende at disse dokumentene blir funnet, sier Marthinussen.
– Ryddejobb i gang
Den nyvalgte stortingspresidenten Masud Gharahkhani (Ap) sier til TV 2 at dette er helt uakseptabelt.
– Det viser at man ikke har hatt kontroll og systemer på plass. Jeg har gitt beskjed til stortingsdirektøren om at sånn kan vi ikke ha det, nå må det ryddes opp på alle plan – og den ryddejobben er jeg i gang med, sier han.
Martin Guttormsen Slørdal
(©NTB)
anna.nesje@ntb.no
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat