JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjennomsnittsdirektøren har nå passert en million kroner i årslønn

Ikke uventet er det oljesektoren som har det høyeste lønnsnivået.

Ikke uventet er det oljesektoren som har det høyeste lønnsnivået.

Colourbox

Selv i et kriseår øker direktørlønningene mer enn lønna til vanlige ansatte.

2021032608561920210326100614

torgny@lomedia.no

Gjennomsnittslønna for en administrerende direktører i privat sektor har nå passert én million kroner, viser tall i den siste rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU). Mer nøyaktig ligger nå snittet på 1.027.000 kroner i året.

Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Olja på topp

Det er riktignok store forskjeller på nivået fra bransje til bransje. Ikke uventet er det oljesektoren som har det høyeste lønnsnivået. Her ligger snittlønna på 2,6 millioner kroner i året. Lavest ligger restaurant og hotell-direktører som har 621 000 kroner i årslønn.

Direktrølønninger

Men fortsatt ligger direktørlønna i privat sektor under offentlig sektor. En offentlig direktør tjener årlig 130 000 kroner mer enn en direktør i det private næringsliv.

Mer enn lønnsmottakerne

Lønnsveksten for direktører i det private næringsliv er i gjennomsnitt 2,8 prosent. Det er over det vanlige lønnsmottakere har fått i 2020. Ifølge TBU har lønnsveksten i 2020 vært 2,2 prosent. Blant vanlige lønnsmottakere er det også betydelige forskjeller. Finanstjenester og varehandelen skiller seg ut med en lønnsvekst på 3,2 og 3,0 prosent.

Økning i direktrølønnignene

Blant direktørene er det lønnsveksten i varehandelen som skiller seg ut. De har hatt en lønnsvekst på 5 prosent. Direktørene i finans har hatt en lavere lønnsvekst enn sine ansatte. Men når deres gjennomsnittslønn er på over to millioner kroner, blir lønnstillegget i kroner mer enn dobbelt så stort som de vanlige ansatte.

4. februar var «kaksedagen»: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

«Moderate» direktører

De mest «moderate» i kriseåret har vært direktørene i offentlig sektor som i gjennomsnitt har hatt en lønnsnedgang på 0,1 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy