LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
sissel@lomedia.no
martin@lomedia.no
Intility: Restaurantmat med utsikt
Fra toppetasjen der IT-selskapet Initility holder til, kan du se rett ned på middelalderparken eller Barcode i Oslo.
Inngangspartiet er som en hotellfoaje. Du kan forsyne deg med kaffe, forfriskende vann, med eller uten kullsyre. Men før heisen står sperrene. For å komme inn må du hentes eller ha kort.
Kantina ligger på toppen av bygget, bare med takterrassen over. Heisen tar oss opp til 8’ende etasje. Hotellfølelsen får nytt påfyll.
Buffeten er lenger enn lang. Kokkene jobber i åpent landskap. Det går i svart, blankt med dus belysning. Men maten er lyssatt.
Stian Aas jobber i IT-selskapet Intility i Oslo. Lunsjtilbudet gjenspeiler bedriftens lønnsomhet, mener Stian, som har vært ansatt her siden 2014. Han jobber i IT-drift.
Bedriften har ikke tariffavtale, men Stian er likevel organisert i El & IT Forbundet.
– For min egen sikkerhets skyld, sier Aas.
PÅFYLL: Det er mange ansatte som bruker kantina hver dag, så de ansatte må følge med og fylle på underveis.
Sissel M. Rasmussen
Ingen sushi uten syltede ingefærskiver. Her er syltet rødløk, wakame – japansk sjøgressalat, hakket chili og peanøtter. Samt mengder av ulike kjøttpålegg.
Ostefat og kjeksfat. Oppskåret frukt og grønnsaker som snacks. Dessert og kaker. Alt hva hjertet måtte begjære. De ansatte kan velge i mange kalde retter, og vanligvis varmretter.
– Jeg er veldig glad i wok, helst med kylling eller svin, forteller Stian Aas.
– Gjerne med grønnsaker og ris. På mandager er det oftest fisk, og det serveres alltid en varm vegetarrett i tillegg.
Det er også et frokost-tilbud, med ulike kornsorter, yoghurt og brødmat.
Kantina har plass til flere hundre av de 500 ansatte samtidig. Takterrassen er populær på sommerstid. I tillegg er det en mindre terrasse i samme etasje som kantina.
Dersom du syns det blir for kaldt på terrassen, kan du heller slappe av i sofakroken eller ved gass-peisene i stedet. Fra klokka 14 er det brødmat tilgjengelig for den som trenger en ekstra matbit.
RIKHOLDIG TILBUD: Lunsjtilbudet gjenspeiler bedriftens lønnsomhet, mener Stian Aas i IT-selskapet Intility i Oslo.
Sissel M. Rasmussen
I tillegg kan de ansatte kjøpe med seg middag hjem. For 50 kroner per porsjonen får du en Surprise Dinner, med ukjent innhold.
– Intility har mange unge ansatte med en snittalder på rundt 27 år, pluss mange lærlinger. Med så mange unge er det fint å ha et møtested som kantina, som også benyttes til sosialt fellesskap.
Fredagspilsen kan inntas her. Mellom klokka 16 til 18 er øl-kjøleskapet åpent, med selskapets eget brand: «Intility 3.0. An enterprise grade pilsner».
Lønningspilsen likeså. En gang i måneden er kantina åpen for aktiviteter, kortspill eller for egen DJ og musikk.
Stian Aas prioriterer å dra hjem til familien på fredagskvelden, men berømmer likevel tilbudet. Og skulle det bli overtid, dekker bedriften overtidsmaten.
FREDAGSPILSEN: Et tilbud som dog ikke er til lunsj – men eget ølmerke og gratis fredagspils – hører nok til sjeldenhetene.
Sissel M. Rasmussen
Sykkelbud i Foodora: Bananer og kjeks i farta
Nylig syklet Foodora-bud William Hoyos Rønneberg 360 kilometer på en uke, og sykkelcomputeren viste at han hadde tråkket 4.000 høydemeter. Da er det viktig å få i seg nok mat før, under og etter arbeidsdagen.
– Jeg liker ikke å spise for mye når jeg er på jobb, men nok til at sulten ikke melder seg. Hvis kroppen får for mye mat å jobbe med, blir det tungt å sykle, sier den rosakledde syklisten og Fellesforbundet-medlemmet.
BRUKER MYE ENERGI: William Hoyos Rønneberg kan sykle 360 kilometer på en uke.
Martin Guttormsen Slørdal
I 2019 begynte Hoyos Rønneberg som sykkelbud i Foodora i Bergen. Dette var året da sykkelbudene i matleveringstjenesten Foodora streiket for tariffavtale. Året etter flyttet han til Oslo og begynte som sykkelbud her.
William Hoyos Rønneberg sykler for egen motor opp og ned, bort og fram, i hovedstaden.
Han kaller hele Oslo sentrum for sitt kontor, og kantina er under åpen himmel. Han spiser der hvor han venter på en matbestilling, eller der hvor anledningen byr seg for en kjapp matbit.
Lunsjen er alltid av det enkle slaget; det går i bananer og kjeks.
– Jeg har blitt veldig effektiv på sykkelen. Når jeg venter på en matlevering, smetter jeg inn i en butikk og kjøper to bananer og en pakke kjeks. Det gir påfyll av energi, og det er billig, forklarer han, og legger til at han også spiser nøtter og en croissant i ny og ne.
Gjennom jobben får Hoyos Rønneberg gratis trening – og han har blitt veldig godt kjent med Oslos gater fra sykkelsetet. Jobben som sykkelbud gjør at han må tenke som en idrettsutøver, sier han.
– Jeg må ha nok søvn, hvile og mat. Jeg har også begynt å tøye ut etter endt arbeidsdag, smiler Foodora-budet.
Han passer på å få i seg nok mat før arbeidsdagen starter, og etter endt vakt heller han nedpå en proteinshake før han lager seg middag.
– Jeg tar aldri lange pauser. Jeg liker best å ha mest mulig flyt på sykkelen slik at det ikke blir så mange avbrudd, sier William Hoyos Rønneberg før han fyker av gårde til neste levering.
KJAPPE KARBOHYDRATER: Foodora-bud William Hoyos Rønneberg spiser kjeks og banan for å holde energinivået oppe.
Martin Guttormsen Slørdal
Hjemmesykepleien i Sørum: 14 brukere før lunsj
– Vi har en kollega som lager så deilig salat. Hun kom med ekstra mye og delte med oss på helgevakta i går, forteller Barbro Bakke, helsefagarbeider i hjemmesykepleien i Sørumsand.
Barbro og kollegene kommer strømmende inn til kontorene og kjøkkenet der seksjon Sørum i Lillestrøm kommunes hjemmesykepleie holder til. I hver sin el-bil parkerer de på plassen utenfor.
Målet er å kunne spise samtidig. Både for det sosiale og for det faglige.
Lunsjpausen brukes også til å utveksle viktig informasjon som må viderebringes om brukerne.
Og siden de jobber alene hele dagen, er den felles lunsjen klokka 12 et viktig samlingspunkt.
KJØKKENMØTER: Barbro Bakke (nærmest t.v.) spiser rester av hjemmelaget salat i matupausen. Ellen Cathrine Nordli (nærmest t.h.) koordinerer vaktene til dem som er ute.
Sissel M. Rasmussen
I dag begynte Barbro Bakke på tidligvakt klokka 07.00. Det gikk litt skeis. Hun trodde hun skulle begynne kl.07.30 – som vanlig. Derfor ble det en ekstra hektisk morgen.
– Jeg spiser ikke frokost. Det er bare slik jeg er skapt. Men da blir det lenge til klokka 12. Det hender jeg må ha noe i bilen, en sjokolade, noe kjeks eller rester jeg kan spise underveis.
I dag er boksen i kjøleskapet nesten tom. Litt tubeost er det mest spennende der. Men hun har rester fra helga og har spedd på med spekeskinke og jordbær.
MANDAGSMAT: Barbro Bakke måtte kaste brødet, og satt igjen med en smøreost. Hun spedde på med jordbær.
Sissel M. Rasmussen
Kollegene sitter rundt et langbord i et rom som er en blanding mellom et kjøkken og et møterom. De fleste har egen boks i kjøleskapet, med innkjøpt mat de kan lage der og da.
Det skravles og fleipes. Både skjemt og alvor får plass i de tiltrengte 30 minuttene.
I helgene spleises det ofte på pizza eller andre ting de kan bestille. For selv om du har vakt på en fredag, trenger du ikke gå glipp av fredagstacoen når du jobber i hjemmesykepleien.
– Veilederen min og jeg kom inn 20 minutter før vakta begynte og kutta grønnsaker og stekte kjøttdeig klar til taco, forteller lærling Marthe Torsdatter Johnsen.
– Da går det kjapt bare å varme den i mikroen når pausen begynner. Så kan vi kose oss alle sammen.
I løpet av en dag kommer det alltid endringer i den oppsatte ruta. Brukerne er en utsatt gruppe hvor uforutsette ting ofte skjer. Majoriteten er eldre og syke.
De ansatte hjelper hverandre for at de skal kunne rekke lunsjen sammen. Og de som kommer sist inn, får dra sist ut, om det er mulig.
I tillegg kommer det administrative som må gjøres inne på kontoret på pc. Ikke alt kan gjøres på mobil fra bilen. Kravet til dokumentasjon øker stadig, og tida strekker ikke til.
I dag har Barbro Bakke vært hos 14 brukere før lunsj. Og det er få, i forhold til en vanlig dag.
– Hvor ofte jeg er ferdig til kl. 15? Aldri, ler Barbro Bakke, som har jobbet her siden 2012.
The Hub: Her er alle like til lunsj
The Hub er ett av Petter Stordalens Clarion-hoteller innenfor Nordic Choice-kjeden. Hotellet promoteres som spektakulært, med spennende mat med lokal forankring.
Hotellet har opp mot 500 ansatte. I kantina på The Hub møtes alle ansatte, høy eller lav og alle avdelinger.
I dag ble det lasagne på Bjørnar Wehn. Kokken er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet.
Han trives umåtelig godt på The Hub. Det gjelder også i kantina.
Han forteller at det dyrkes grønnsaker og urter i drivhus på taket. I tillegg har de bikuber der ogå. Det lages egen honning som selges på hotellet. Kortreist og sunt.
SOSIALT: Kokken Bjørnar Wehn trives godt på jobben. Her fins det ikke noe hierarki når det gjelder hva man spiser eller hvor man sitter.
Sissel M. Rasmussen
Kantina er ikke veldig stor, men stor nok, siden folk jobber skift og går ulike vakter. Dessuten er den åpen nesten alltid, dag og natt.
Det er lunsj mellom 10.45 og 14.00. Deretter åpner den igjen kl. 16.00 til ettermiddagsskiftet.
Det lages også mat som settes i kjøleskapet til nattevaktene. Her fins det muligheter for mat 24-7.
Det serveres en miniversjon av det samme som tilbys gjestene nede i buffeten. Det fins frokostmat, med korn, frø, brød og pålegg. Det er salatbar, pluss 4-5 bakker med ulike frukter. Buffet med varm mat, og det er alltid mulig å velge kjøtt, fisk eller vegetar, hver dag. Med sauser og tilbehør. Og de allergivennlige tilbudene er mange.
– Vi har aldri svin – bortsett fra den tradisjonelle julematen da, forteller Bjørnar Wehn.
Wehn begynte først som kantinekokk her, men jobber nå som frokostkokk. Tidligvakta starter klokka fem om morgenen. Derfor står han opp kl. 03.00 og rekker lunsj i kantina før han drar hjem, når vakta er ferdig 12.30.
HOTELLMAT: Kantina byr på samme mat som gjestene på hotellet får servert.
Sissel M. Rasmussen
Hotelldirektør André Schreiner kommer svingende inn, hilser og smiler til høyre og venstre. Tydelig en mann i Stordalens ånd. Ingen har faste plasser. Det er latter og god stemning rundt bordene.
– Om sjefen finner en tralle med kopper på veien, tar han den lett med ned til kjøkkenet eller dit den hører hjemme, sier Wehn.
Folk hilser, smiler og veksler noen ord med Bjørnar.
Han har vært i gamet i mange år og jobbet i ulike hotellkjeder, men han har aldri opplevd at det har vært så like forhold for alle.
– I Thon-gruppen var det helt annerledes. Sjefene hadde sin egen kantine. Og ved ISS sitt hovedkontor i Kværnerbyen, hvor ISS-sjefene jobber, er det en stor flott personalkantine. Der spares det ikke på noe. Og egenandelen er på 30 kr.
De ansatte her betaler 35 kr per dag, uansett hva de spiser. Og i dag ble det lapper til dessert.
SUNT: Her er det mye grønnsaker og frukt og allergivennlig mat servert hver dag.
Sissel M. Rasmussen
Intility
Egen kantine: 350 kroner per måned, uavhengig av hva du spiser.
Ikke betalt pause: Spisepause på 30 minutter. 8 timers arbeidsdag.
Foodora
Ikke fast spisested: Maten inntas gjerne ute mens de venter på matleveringer.
Betalt matpause: Foodora-klubben har forhandlet frem rett til betalt lunsj som
er lengre og mer fleksibel enn loven sier.
Hjemmesykepleien Sørum, Lillestrøm kommune
Pauserom: Tar med egen mat.
Betalt matpause: Har 30 minutters betalt pause. 7,5 timers arbeidsdag, med unntak av tidligvakt på 7 timer.
Clarion Hotel The Hub
Egen kantine: 35 kroner per dag uansett hva du spiser.
Ikke betalt pause: Pause på 30 min, 7,5 timers vakt.
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen (grafikk: André Martinsen)
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
sissel@lomedia.no
martin@lomedia.no
Intility: Restaurantmat med utsikt
Fra toppetasjen der IT-selskapet Initility holder til, kan du se rett ned på middelalderparken eller Barcode i Oslo.
Inngangspartiet er som en hotellfoaje. Du kan forsyne deg med kaffe, forfriskende vann, med eller uten kullsyre. Men før heisen står sperrene. For å komme inn må du hentes eller ha kort.
Kantina ligger på toppen av bygget, bare med takterrassen over. Heisen tar oss opp til 8’ende etasje. Hotellfølelsen får nytt påfyll.
Buffeten er lenger enn lang. Kokkene jobber i åpent landskap. Det går i svart, blankt med dus belysning. Men maten er lyssatt.
Stian Aas jobber i IT-selskapet Intility i Oslo. Lunsjtilbudet gjenspeiler bedriftens lønnsomhet, mener Stian, som har vært ansatt her siden 2014. Han jobber i IT-drift.
Bedriften har ikke tariffavtale, men Stian er likevel organisert i El & IT Forbundet.
– For min egen sikkerhets skyld, sier Aas.
PÅFYLL: Det er mange ansatte som bruker kantina hver dag, så de ansatte må følge med og fylle på underveis.
Sissel M. Rasmussen
Ingen sushi uten syltede ingefærskiver. Her er syltet rødløk, wakame – japansk sjøgressalat, hakket chili og peanøtter. Samt mengder av ulike kjøttpålegg.
Ostefat og kjeksfat. Oppskåret frukt og grønnsaker som snacks. Dessert og kaker. Alt hva hjertet måtte begjære. De ansatte kan velge i mange kalde retter, og vanligvis varmretter.
– Jeg er veldig glad i wok, helst med kylling eller svin, forteller Stian Aas.
– Gjerne med grønnsaker og ris. På mandager er det oftest fisk, og det serveres alltid en varm vegetarrett i tillegg.
Det er også et frokost-tilbud, med ulike kornsorter, yoghurt og brødmat.
Kantina har plass til flere hundre av de 500 ansatte samtidig. Takterrassen er populær på sommerstid. I tillegg er det en mindre terrasse i samme etasje som kantina.
Dersom du syns det blir for kaldt på terrassen, kan du heller slappe av i sofakroken eller ved gass-peisene i stedet. Fra klokka 14 er det brødmat tilgjengelig for den som trenger en ekstra matbit.
RIKHOLDIG TILBUD: Lunsjtilbudet gjenspeiler bedriftens lønnsomhet, mener Stian Aas i IT-selskapet Intility i Oslo.
Sissel M. Rasmussen
I tillegg kan de ansatte kjøpe med seg middag hjem. For 50 kroner per porsjonen får du en Surprise Dinner, med ukjent innhold.
– Intility har mange unge ansatte med en snittalder på rundt 27 år, pluss mange lærlinger. Med så mange unge er det fint å ha et møtested som kantina, som også benyttes til sosialt fellesskap.
Fredagspilsen kan inntas her. Mellom klokka 16 til 18 er øl-kjøleskapet åpent, med selskapets eget brand: «Intility 3.0. An enterprise grade pilsner».
Lønningspilsen likeså. En gang i måneden er kantina åpen for aktiviteter, kortspill eller for egen DJ og musikk.
Stian Aas prioriterer å dra hjem til familien på fredagskvelden, men berømmer likevel tilbudet. Og skulle det bli overtid, dekker bedriften overtidsmaten.
FREDAGSPILSEN: Et tilbud som dog ikke er til lunsj – men eget ølmerke og gratis fredagspils – hører nok til sjeldenhetene.
Sissel M. Rasmussen
Sykkelbud i Foodora: Bananer og kjeks i farta
Nylig syklet Foodora-bud William Hoyos Rønneberg 360 kilometer på en uke, og sykkelcomputeren viste at han hadde tråkket 4.000 høydemeter. Da er det viktig å få i seg nok mat før, under og etter arbeidsdagen.
– Jeg liker ikke å spise for mye når jeg er på jobb, men nok til at sulten ikke melder seg. Hvis kroppen får for mye mat å jobbe med, blir det tungt å sykle, sier den rosakledde syklisten og Fellesforbundet-medlemmet.
BRUKER MYE ENERGI: William Hoyos Rønneberg kan sykle 360 kilometer på en uke.
Martin Guttormsen Slørdal
I 2019 begynte Hoyos Rønneberg som sykkelbud i Foodora i Bergen. Dette var året da sykkelbudene i matleveringstjenesten Foodora streiket for tariffavtale. Året etter flyttet han til Oslo og begynte som sykkelbud her.
William Hoyos Rønneberg sykler for egen motor opp og ned, bort og fram, i hovedstaden.
Han kaller hele Oslo sentrum for sitt kontor, og kantina er under åpen himmel. Han spiser der hvor han venter på en matbestilling, eller der hvor anledningen byr seg for en kjapp matbit.
Lunsjen er alltid av det enkle slaget; det går i bananer og kjeks.
– Jeg har blitt veldig effektiv på sykkelen. Når jeg venter på en matlevering, smetter jeg inn i en butikk og kjøper to bananer og en pakke kjeks. Det gir påfyll av energi, og det er billig, forklarer han, og legger til at han også spiser nøtter og en croissant i ny og ne.
Gjennom jobben får Hoyos Rønneberg gratis trening – og han har blitt veldig godt kjent med Oslos gater fra sykkelsetet. Jobben som sykkelbud gjør at han må tenke som en idrettsutøver, sier han.
– Jeg må ha nok søvn, hvile og mat. Jeg har også begynt å tøye ut etter endt arbeidsdag, smiler Foodora-budet.
Han passer på å få i seg nok mat før arbeidsdagen starter, og etter endt vakt heller han nedpå en proteinshake før han lager seg middag.
– Jeg tar aldri lange pauser. Jeg liker best å ha mest mulig flyt på sykkelen slik at det ikke blir så mange avbrudd, sier William Hoyos Rønneberg før han fyker av gårde til neste levering.
KJAPPE KARBOHYDRATER: Foodora-bud William Hoyos Rønneberg spiser kjeks og banan for å holde energinivået oppe.
Martin Guttormsen Slørdal
Hjemmesykepleien i Sørum: 14 brukere før lunsj
– Vi har en kollega som lager så deilig salat. Hun kom med ekstra mye og delte med oss på helgevakta i går, forteller Barbro Bakke, helsefagarbeider i hjemmesykepleien i Sørumsand.
Barbro og kollegene kommer strømmende inn til kontorene og kjøkkenet der seksjon Sørum i Lillestrøm kommunes hjemmesykepleie holder til. I hver sin el-bil parkerer de på plassen utenfor.
Målet er å kunne spise samtidig. Både for det sosiale og for det faglige.
Lunsjpausen brukes også til å utveksle viktig informasjon som må viderebringes om brukerne.
Og siden de jobber alene hele dagen, er den felles lunsjen klokka 12 et viktig samlingspunkt.
KJØKKENMØTER: Barbro Bakke (nærmest t.v.) spiser rester av hjemmelaget salat i matupausen. Ellen Cathrine Nordli (nærmest t.h.) koordinerer vaktene til dem som er ute.
Sissel M. Rasmussen
I dag begynte Barbro Bakke på tidligvakt klokka 07.00. Det gikk litt skeis. Hun trodde hun skulle begynne kl.07.30 – som vanlig. Derfor ble det en ekstra hektisk morgen.
– Jeg spiser ikke frokost. Det er bare slik jeg er skapt. Men da blir det lenge til klokka 12. Det hender jeg må ha noe i bilen, en sjokolade, noe kjeks eller rester jeg kan spise underveis.
I dag er boksen i kjøleskapet nesten tom. Litt tubeost er det mest spennende der. Men hun har rester fra helga og har spedd på med spekeskinke og jordbær.
MANDAGSMAT: Barbro Bakke måtte kaste brødet, og satt igjen med en smøreost. Hun spedde på med jordbær.
Sissel M. Rasmussen
Kollegene sitter rundt et langbord i et rom som er en blanding mellom et kjøkken og et møterom. De fleste har egen boks i kjøleskapet, med innkjøpt mat de kan lage der og da.
Det skravles og fleipes. Både skjemt og alvor får plass i de tiltrengte 30 minuttene.
I helgene spleises det ofte på pizza eller andre ting de kan bestille. For selv om du har vakt på en fredag, trenger du ikke gå glipp av fredagstacoen når du jobber i hjemmesykepleien.
– Veilederen min og jeg kom inn 20 minutter før vakta begynte og kutta grønnsaker og stekte kjøttdeig klar til taco, forteller lærling Marthe Torsdatter Johnsen.
– Da går det kjapt bare å varme den i mikroen når pausen begynner. Så kan vi kose oss alle sammen.
I løpet av en dag kommer det alltid endringer i den oppsatte ruta. Brukerne er en utsatt gruppe hvor uforutsette ting ofte skjer. Majoriteten er eldre og syke.
De ansatte hjelper hverandre for at de skal kunne rekke lunsjen sammen. Og de som kommer sist inn, får dra sist ut, om det er mulig.
I tillegg kommer det administrative som må gjøres inne på kontoret på pc. Ikke alt kan gjøres på mobil fra bilen. Kravet til dokumentasjon øker stadig, og tida strekker ikke til.
I dag har Barbro Bakke vært hos 14 brukere før lunsj. Og det er få, i forhold til en vanlig dag.
– Hvor ofte jeg er ferdig til kl. 15? Aldri, ler Barbro Bakke, som har jobbet her siden 2012.
The Hub: Her er alle like til lunsj
The Hub er ett av Petter Stordalens Clarion-hoteller innenfor Nordic Choice-kjeden. Hotellet promoteres som spektakulært, med spennende mat med lokal forankring.
Hotellet har opp mot 500 ansatte. I kantina på The Hub møtes alle ansatte, høy eller lav og alle avdelinger.
I dag ble det lasagne på Bjørnar Wehn. Kokken er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet.
Han trives umåtelig godt på The Hub. Det gjelder også i kantina.
Han forteller at det dyrkes grønnsaker og urter i drivhus på taket. I tillegg har de bikuber der ogå. Det lages egen honning som selges på hotellet. Kortreist og sunt.
SOSIALT: Kokken Bjørnar Wehn trives godt på jobben. Her fins det ikke noe hierarki når det gjelder hva man spiser eller hvor man sitter.
Sissel M. Rasmussen
Kantina er ikke veldig stor, men stor nok, siden folk jobber skift og går ulike vakter. Dessuten er den åpen nesten alltid, dag og natt.
Det er lunsj mellom 10.45 og 14.00. Deretter åpner den igjen kl. 16.00 til ettermiddagsskiftet.
Det lages også mat som settes i kjøleskapet til nattevaktene. Her fins det muligheter for mat 24-7.
Det serveres en miniversjon av det samme som tilbys gjestene nede i buffeten. Det fins frokostmat, med korn, frø, brød og pålegg. Det er salatbar, pluss 4-5 bakker med ulike frukter. Buffet med varm mat, og det er alltid mulig å velge kjøtt, fisk eller vegetar, hver dag. Med sauser og tilbehør. Og de allergivennlige tilbudene er mange.
– Vi har aldri svin – bortsett fra den tradisjonelle julematen da, forteller Bjørnar Wehn.
Wehn begynte først som kantinekokk her, men jobber nå som frokostkokk. Tidligvakta starter klokka fem om morgenen. Derfor står han opp kl. 03.00 og rekker lunsj i kantina før han drar hjem, når vakta er ferdig 12.30.
HOTELLMAT: Kantina byr på samme mat som gjestene på hotellet får servert.
Sissel M. Rasmussen
Hotelldirektør André Schreiner kommer svingende inn, hilser og smiler til høyre og venstre. Tydelig en mann i Stordalens ånd. Ingen har faste plasser. Det er latter og god stemning rundt bordene.
– Om sjefen finner en tralle med kopper på veien, tar han den lett med ned til kjøkkenet eller dit den hører hjemme, sier Wehn.
Folk hilser, smiler og veksler noen ord med Bjørnar.
Han har vært i gamet i mange år og jobbet i ulike hotellkjeder, men han har aldri opplevd at det har vært så like forhold for alle.
– I Thon-gruppen var det helt annerledes. Sjefene hadde sin egen kantine. Og ved ISS sitt hovedkontor i Kværnerbyen, hvor ISS-sjefene jobber, er det en stor flott personalkantine. Der spares det ikke på noe. Og egenandelen er på 30 kr.
De ansatte her betaler 35 kr per dag, uansett hva de spiser. Og i dag ble det lapper til dessert.
SUNT: Her er det mye grønnsaker og frukt og allergivennlig mat servert hver dag.
Sissel M. Rasmussen