JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Google finansierer utdanningsprosjekt for finsk LO

UTRYDNINGSTRUET: Mange arbeidstakere kan forsvinne fra arbeidslivet hvis de ikke har den nødvendige digitale kompetansen. I Finland samarbeider fagbevegelsen med Google.org for å skolere finske arbeidere.

UTRYDNINGSTRUET: Mange arbeidstakere kan forsvinne fra arbeidslivet hvis de ikke har den nødvendige digitale kompetansen. I Finland samarbeider fagbevegelsen med Google.org for å skolere finske arbeidere.

Google

Den finske landsorganisasjonen SAK, samarbeider med Google.org for å ruste arbeidstakerne til å møte framtidas teknologiske arbeidsliv.

2019100114560020191002100557

sym@lomedia.no

– En av tre finske arbeidstakere opplever engstelse i møte med ny teknologi, påpeker den finske LO-lederen Jarkko Eloranta. Han mener digital kunnskap er helt avgjørende for å kunne mestre en ny teknologisk hverdag.

SAK har nå innledet et samarbeid med Google.org, veldedighetsorganisasjonen til teknologikjempen Google. Direktør Jacqueline Fuller har varslet at de vil bruke hundre millioner euro de neste fem årene på bedre å forstå hvordan arbeid endrer seg. Årlig bruker organisasjonen rundt 100 millioner dollar på prosjekter over hele verden.

p

Nordisk fagbevegelse

Samarbeidet med finsk LO er ikke noe nytt. Tidligere har Google.org gjennom stiftelsen Nesta gjennomført prosjekter med Kommunal i Sverige og HK i Danmark. Også i Nederland har fagbevegelsen vært partner i arbeidet med å skolere arbeidstakere.

Ifølge Google.org har så langt rundt fem millioner europeiske arbeidstakere deltatt på kompetansetiltak i regi av organisasjonen. Ett av grepene Nesta bruker er såkalt «nano-læring» hvor skoleringen er delt opp i veldig små deler. De bruker også «gamification» (spillefisering) for å motivere til læring.

Finske utfordringer

Rundt en million finner har behov for å omskolere seg de neste årene. I et samarbeid med tankesmien Demos Helsinki og Google Finland har finsk LO jobbet med konkrete tiltak for å bidra til at arbeidsplassene driver med kontinuerlig skolering. Ifølge SAK mener nesten to av tre tillitsvalgte at arbeidsgiverne ikke satser nok på å gi de ansatte nødvendig kompetanse.

I løpet av høsten skal arbeidstakere ved et trettitalls finske arbeidsplasser få styrket sin digitale kompetanse takket være pengene fra Google.org. Det er ABF, tilsvarende norsk AOF, som skal gjennomføre kursene som går over to til fire dager, skriver SAK på sine hjemmesider.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy