Gronghuva skaper samhold
EGET DESIGN: Ansatte i Ekker og Rønningen barnehager i Grong har utviklet design på Gronghuva, pannebånd og votter som et nærværs- og fellesskapsprosjekt. Fra Foran fra v: Tore Hånes, Kjellrun G. Flått, Bergljot Nesser og Marianne Aasvold. Bak fra v: styrer Ingri Gartland og Mona Grongstad.
Per Flakstad
Hekling kan føre til mye fint. I Grong har det gitt både lue, pannebånd og votter – i tillegg til at det har skapt samhold og fellesskap i bygda og spesielt i barnehagene Ekker og Rønningen.
per.flakstad@fagbladet.no
Gronghuva ble for første gang presentert i november i fjor, på en messe i Indre Namdalen. Men da hadde det vært hektisk aktivitet i lang tid på pauserommet i barnehagene Ekker og Rønningen i Grong, og designet på Gronglua hadde blitt heftig diskutert på personalsamlinger for de ansatte i de to barnehagene.
Som en del av programmet «Saman om ein betre kommune», fant nemlig de som jobbet i barnehagene ut at et hekleprosjekt kunne være et samlende fellesskapsprosjekt, som i tillegg skulle bidra til enda mer nærvær i barnehagene.
Lokalt samhold
– Dermed satte vi i gang. Det skulle være noe lokalt, noe som skulle fortelle om bygda vår, og som skulle skape samhold – ikke bare for oss i barnehagene, men også for hele Grong, forteller styrer Ingri Gartland.
De søkte kommunen om å få bruke kommunelogoen, og valgte fargene fra kommunevåpnet – grønt som i grantrærne og blått som i lakseelvene som Grong er så kjent for, og som er fargen på bruene over elvene. I tillegg er kommuneblomsten ei blåklokke.
Fellesskap
Designet er utviklet som et fellesskapsprosjekt blant de ansatte, og gjennom diskusjoner og prøvehekling har de kommet fram til produkter som alle er godt fornøyd med. Barnehagen har enerett på designet.
Til nå har de utviklet lue og pannebånd, og denne høsten kommer votter og en barnelue med øreklaffer.
– Vi som jobber i barnehager kunne jo ikke være bekjent av å ikke ha en lue for barn, smiler Gartland.
Lokalt samarbeid
Barnehagene har et samarbeid med en lokal garnbutikk som selger heklepakkene deres, samtidig som de kan kjøpe rimelig garn tilbake.
I utgangspunktet må folk kjøpe garnpakkene med oppskrift. Og kan de ikke hekle selv, kan de få noen til å hjelpe seg.
– Den bærende ideen er at heklepakken skal gi folk en samholdsfølelse og et fellesskap. Derfor er det bare fint at de kan hjelpe hverandre fram til det ferdige produktet. Vi selger også skolepakker, der elevene kan hekle sine egne Gronghuver og pannebånd på skolen, sier Gartland.
Kvelder med hekling
Barnehagene inviterer også til heklekvelder, der de ansatte gjerne stiller opp. Også de som ikke er spesielt heklekyndige.
– Jeg bidrar gjerne med å servere kaffe og kaker, og jeg synes heklekveldene er et veldig fint sosialt tiltak. Det er med på å skape en «vi-følelse» i barnehagene. Samtidig profilerer dette oss som kommunalt ansatte på en god måte, sier Tore Hånes.
Ordfører brukte lua
De ansatte var også veldig fornøyd med at ordfører Sjalg Åkerøy hadde på seg Gronghuva da han dro på Heimkjær-konferansen i Trondheim, en konferanse som skal gi studenter fra distriktene rundt og utflyttet ungdom lyst til å flytte tilbake og etablere seg på stedene de kommer fra.
– Strikking fører folk sammen
Gronghuva føyer seg pent inn i en liteh rekke av tilsvarende produkter. De fleste kjenner Selbuvotten som har vært på markedet i mange år, og den siste tida er det også blitt kjent at strikkedesignerne Arne Nerjordet og Carlos Zachrison jobber med å strikke vinterens Grorudlue.
Barn og voksne er invitert til å sende inn mønstre som viser Groruddalens særegenheter best.
– Strikking fører folk sammen, sier Arne Nerjordet til Dagsavisen.