JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halverte sykefraværet i hjemmetjenesten

SYKEFRAVÆRET STUPTE: Hovedtillitsvalgt Anne Merete Sørensen (f.v.) Anne Gunn Hansen, Anette Malvinsdatter Bang, Tove Fløgum, Elisabeth Lindås og resten av kollegaene i hjemmetjenesten i Andebu har fått en bedre arbeidshverdag etter at sykefraværet ble halvert.

SYKEFRAVÆRET STUPTE: Hovedtillitsvalgt Anne Merete Sørensen (f.v.) Anne Gunn Hansen, Anette Malvinsdatter Bang, Tove Fløgum, Elisabeth Lindås og resten av kollegaene i hjemmetjenesten i Andebu har fått en bedre arbeidshverdag etter at sykefraværet ble halvert.

Simen Aker Grimsrud

For tre år siden fikk Tove Fløgum og Annette Bang høy puls bare av å se på vaktlistene da de kom på jobb. Nå er sykefraværet i hjemmetjenesten i Andebu mer enn halvert, og de ansatte trives bedre på jobb.

2016020912494220230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

– Når det er nok folk på jobb, klarer jeg å senke skuldrene. Da gjør jeg en bedre jobb, sier Tove Fløgum.

Hun og kollegaene i hjemmetjenesten i Andebu har fått en ny hverdag etter tre år med systematisk jobbing for å få ned sykefraværet i kommunen. Blant verstingene var hjemmetjenesten, med et sykefravær på over 17 prosent. Arbeidshverdagen var preget av stress, usikkerhet og stor vikarbruk. Ansatte gruet seg til å gå på jobb.

– Pulsen steg bare jeg så på vaktlista. Det var alltid få folk, og da får du ikke tid til å gjøre en så god jobb som du vil, sier Fløgum.

– Det ble veldig slitsomt for oss som var på jobb. Nå er vi en stabil gjeng, og vi har bedre tid til brukerne, sier plasstillitsvalgt Annette Malvinsdatter Bang.

Gode på samarbeid

Kommunen ble i 2013 med i prosjektet «Sammen om en bedre kommune» etter initiativ fra hovedtillitsvalgt Anne Merete Sørensen.

– Samarbeidet mellom meg som hovedtillitsvalgt og ledelsen var for dårlig, og jeg følte at noe måtte gjøres, forteller hun.

En forutsetning for å bli med i prosjektet var at arbeidet skulle tuftes på trepartssamarbeid. Det vil si at administrativ ledelse, politikere og tillitsvalgte skulle jobbe tett sammen for å få ned sykefraværet. De siste årene har Sørensen hatt jevnlige møter med blant andre rådmannen og varaordføreren.

– Ledelsen og politikerne har sett at vi sparer penger og øker kvaliteten ved å redusere sykefraværet. Det hadde vi ikke klart uten å samarbeide, mener Sørensen, og får støtte av rådmann Stein Rismyhr.

– Samarbeidet har sørget for at vi fikk en felles forståelse av hva problemet var og hvordan vi ønsket å løse det. Det har vært viktig for å nå målet, sier han.

Sendte lederne på kurs

Andebu har nådd målet de satte seg og vel så det. Det totale sykefraværet er redusert fra 8 til 6,3 prosent, og kommunen har spart penger ved å redusere vikarbruken.

Et viktig grep var å sende kommunale ledere og mellomledere på kurs i helsefremmende ledelse. De skulle lære seg å bli ledere som fikk ansatte til å trives på jobb.

– Som vi sa da vi gikk i gang: Trappevasken starter øverst. Derfor sendte vi lederne på kurs. Hvis du er en trygg og god leder, holder du folk friske. En leder skal se de ansatte, men også se hvilke muligheter de som er sykmeldt har for å komme tilbake. Hva slags tilrettelegging trenger de? Kan de kanskje jobbe litt? Disse tingene skal våre ledere ta tak i, sier Rismyhr.

Ikke forstått av ledelsen

Hovedtillitsvalgt Anne Merete Sørensen opplevde at ledere plutselig stilte spørsmål ved det høye sykefraværet.

– Det var helt nødvendig, men noen ledere ble nok litt ivrige, sier hun.

Noen av de sykmeldte opplevde at nærmeste leder tok kontakt med fastlegen uten at de selv fikk beskjed.

– Da jeg fikk høre om det, tok jeg kontakt med ledelsen, og ba om å få være med på møtene med fastlegen, sier Sørensen.

Annette Malvinsdatter Bang, plasstillitsvalgt i hjemmetjenesten, følte hun ble mistenkeliggjort.

– Det var ikke ålreit i det hele tatt. Mange ansatte følte seg ikke forstått og hørt, sier hun.

– Nå blir vi tatt på alvor

For de ansatte i hjemmetjenesten ble en anonym spørreundersøkelse et vendepunkt. Der tok de ansatte opp kritikken av ledelsen.

– Ledelsen tok til seg tilbakemeldingene, og ble etter hvert veldig god til å lytte til oss ansatte. Sist jeg var sykmeldt hadde vi en veldig fin dialog. Det gjorde det også lettere å komme tilbake på jobb, mener Bang.

– Når vi føler at lederen stoler på oss og tar oss på alvor, vil vi ikke misbruke tilliten, sier kollega Tove Fløgum.

– Hvilket ansvar har dere ansatte når sykefraværet er høyt?

– Vi kan bli flinkere til å se hverandre, gi hverandre skryt og et klapp på skuldra, men det føler jeg vi også har blitt bedre til, sier Bang.

– Vi er en flott gjeng og har fått et veldig bra arbeidsmiljø, tilføyer Fløgum.

Rådmannens tips for lavere sykefravær

• Trepartssamarbeid.

• God ledelse.

• Sette fokus på trivsel.

Prosjektene i Andebu

• Ble med i prosjektet «Sammen om en bedre kommune» i 2013.

• I 2012 var sykefraværet 8 prosent. Målet var å redusere fraværet til 6,5 prosent i 2015.

• I november 2015 var det akkumulerte sykefraværet 6,27 prosent, en nedgang på 22 prosent fra 2012.

• Kommunen har satset på opplæring av ledere i helsefremmende ledelse.

• Slår seg sammen med Sandefjord og Stokke neste år.

Kilder: sammenom.no

Sammen om en bedre kommune

• Et utviklingsprogram som tok tak i noen av de viktigste utfordringene i kommunesektoren: sykefravær, kompetanse og rekruttering, heltidskultur og omdømme.

• Programmet har vært et samarbeid mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og partene i arbeidslivet.

• En forutsetning for å delta i programmet var at prosjektene ble forankret i et lokalt partssamarbeid.

• Rundt 110 kommuner har deltatt i programmet, som har vart fra 2011 fram til det ble avsluttet ved utgangen av 2015.

• Sykefraværet i kommunene som har deltatt, har i gjennomsnitt gått ned med 0,91 prosentpoeng fra 8,87 prosent til 7,96 prosent. Målet var å få gjennomsnittet ned til 6,98 prosent.

• Den gjennomsnittelige stillingsprosenten i kommunene har økt fra 61 til 67 prosent, et godt stykke unna målet på 81 prosent.

Kilde: sammenom.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy