JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Han får ansvaret for Høyres sykehjemsprivatisering: – Gleder meg til å sette i gang

GLAD: Oslos nye helsebyråd Saliba Andreas Korkunc under lanseringen av det nye Oslo-byrådet tirsdag 25. oktober.

GLAD: Oslos nye helsebyråd Saliba Andreas Korkunc under lanseringen av det nye Oslo-byrådet tirsdag 25. oktober.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Oslo Høyres nye helsebyråd lover en ryddig prosess med de ansatte. Fagforbundet er ikke beroliget.

2023102514011820231025144547

hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no

Høyre har vært klinkende klar på at de vil sette eldreomsorgen ut på anbud. Spørsmålet om hvor mange sykehjem det vil bety for Oslo, har ikke vært avklart. Denne uka slapp Høyre og Venstre byrådserklæringen for de neste fire årene.

Under valgkampen har Høyre sagt tre til fire sykehjem. I byrådserklæringen skriver de «enkelte sykehjem». Den nye byråden med ansvaret for området, Saliba Andreas Korkunc (H) vil ikke gå nærmere inn på hvilke sykehjem det dreier seg om – men lover en ryddig prosess.

Saliba Andreas Korkunc (H) lover en god dialog med de ansatte.

Saliba Andreas Korkunc (H) lover en god dialog med de ansatte.

Hennika Lillo-Stenberg

– Vi har sagt at vi skal konkurranseutsette om lag tre-fire sykehjem, og det vil vi gjøre på en veldig ryddig måte i dialog med de ansatte. Det er en prosess som jeg gleder meg til å sette i gang med, sier Korkunc til Fagbladet.

Det nye Oslo-byrådet legger fram samarbeidsavtale: Frp jubler over mer privat eldreomsorg

Sentral under pandemien

Mannen som nå skal styre Oslos eldreomsorg framover, kommer fra rollen som spesialrådgiver og nestleder i politisk avdeling i Høyres stortingsgruppe. Fram til desember i 2022 jobbet han i PR-byrået Zynk, men er mest kjent som statssekretær for daværende helseminister Bent Høie i 2021.

Korkunc hadde dermed en sentral rolle under koronapandemien. Fram til han ble statssekretær, var han politisk rådgiver for Høie fra 2017. Han er i tillegg utdannet siviløkonomi fra Norges handelshøgskole i Bergen. Korkunc har også vært rådgiver for byrådet i Bergen, og nestleder av Hordaland Unge Høyre.

Som øverste politiske leder for helse, eldre og innbyggertjenester vil byråden også måtte lene seg litt mot støttepartiene i bystyret, KrF og Frp. Julianne Ofstad (Frp) blir leder for helseutvalget i bystyret.

De fire partiene har også laget en liste over 36-avtalepunkter for politikken. Disse punktene vil overstyre byrådsplattformen. Her skriver de blant annet at de vil øke andelen ideelle aktører i eldreomsorgen.

Helsefagarbeider Patrick: – Jeg hadde sendt foreldrene mine hit med en gang

Frykter lønnsnedgang

Fagforbundet har fryktet at en privatisering av sykehjemmene, vil bety en lønnsnedgang på opptil 100.000 kroner i året, for helsefagarbeidere. Flere helsefagarbeidere gikk nemlig opp 100.000 kroner i årslønn, da sykehjemmene nylig ble kommunale.

I den ferske byrådsplattformen skriver partiene at de skal sikre at konkurransen baseres på best mulig kvalitet.


Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) sa til Dagsavisen i mai, at det nok kan ta et år før de kan gjennomføre en konkurranseutsetting.

De eldste arbeidstakerne blir faktisk friskere

Kan ta de nye sykehjemmene

I august Lae Solberg til VG at det ikke var avgjort om de skal velge seg ut sykehjem som driftes av kommunen i dag, eller om de skal gå for nye sykehjem som ikke ennå er bygget.

Siri Follerås i Fagforbundet tror byrådet kanskje kommer til å gå for de nye sykehjemmene, for å slippe bråk. Hun er leder for Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo.

– Men det gjør det jo ikke noe bedre for de ansatte som skal begynne der, sier hun til Fagbladet.

Siri Follerås fra Fagforbundet i Oslo er bekymret for framtiden til byens helsefagarbeidere.

Siri Follerås fra Fagforbundet i Oslo er bekymret for framtiden til byens helsefagarbeidere.

Leif Martin Kirknes

Det har ikke den ferske helsebyråden gjort seg opp en mening om ennå.

– Det har vi ikke landet på, men jeg gleder meg veldig til å sette i gang arbeidet med administrasjonen. Men, det er klart at de ansatte kan være trygge på at jeg gleder meg til en veldig god dialog med dem. Jeg har jobbet som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, som rådgiver i byrådet i Bergen. Jeg har senere gått til de ansattes organisasjoner, og er veldig opptatt av å ha en god dialog med dem, sier Korkunc til Fagbladet.

Ifølge Sykehjemsetaten er det ikke lyst ut stillinger for ett av de planlagte sykehjemmene i Oslo. Det er Tåsenhjemmet, som etter planen skal tas i bruk i siste halvdel av 2024. I tillegg er det planer om 140 sykehjemsplasser og 40 Omsorg+ leiligheter på «Mortensrud Felt 10» i 2027.

Skuffet

Follerås er skuffet over at det ennå ikke er klart hvor mange sykehjem det vil gjelde.

– Jeg hadde håpet på at vi skulle få klarhet i hvor vi skal sette inn støtet for å trygge våre medlemmer. Vi er spent på hvor raskt dette kommer til å skje, sier Siri Follerås til Fagbladet.

Hun tror heller ikke Fagforbundet vil ha noe særlig sjans til å påvirke byrådet til å gå vekk fra privatisering.

– Dette er en diskusjon om prinsipper. Disse partiene er for private tjenester. Vi kan bremse så godt vi kan, men vi satt mer pris på å være samarbeidspartnere for det rødgrønne byrådet, enn bremsekloss for det blå. De sier at de vil ha et godt samarbeid med partene i arbeidslivet, men det er ikke den erfaringen vi sitter med, sier Follerås.

 – Hva skal til for et godt samarbeid med blått byråd?

 – Vi er prinsipielt uenige på veldig viktige områder. Jeg vet rett og slett ikke hva som skal til for å gjøre det bra. Men, det er enkelte ting vi kan jobbe sammen om. Arbeidet for å øke andelen heltidsstillinger og bedre oppgavedeling, er det stor enighet om.

Raymond Johansen blir toppsjef i Norsk Folkehjelp

Frykter for lønnsvilkår

Siri Follerås i Fagforbundet har tidligere advart om at private aktører kan bety lønnsnedgang, for en yrkesgruppe som allerede er lavtlønnede:

– Vi må huske på at dette er snakk om arbeidende fattige. Hvert år snakker vi om hvor få boliger i Oslo sykepleiere kan kjøpe. Helsefagarbeidere på kommersielle sykehjem tjente 250.000 kroner mindre enn sykepleiere, så det er klart vi er bekymra, sa hun til Fagbladet tidligere i oktober.

I løpet av det rødgrønne byrådets periode ble alle de kommersielle sykehjemmene tilbakeført til kommunen. Både det rødgrønne byrådet og det nye blå byrådet, er positive til de ideelle aktørene. I dag er 15 av 36 sykehjem i Oslo driftet av ideelle aktører.

Usikker på kvalitetsmål

Follerås er også bekymret for at det nye byrådet sier de vil velge hvem som skal drifte sykehjemmene, basert på kvalitet.

– Hvordan skal de skal sikre at en konkurranse baseres mest mulig på kvalitet? Ser man for eksempel på om et sykehjem har høy andel avvik, så trenger ikke det nødvendigvis bety at kvaliteten på sykehjemmet er dårlig. Det kan bety at de er flinke på å melde avvik, og ønsker å lære noe av det, samtidig som sykehjem med svært få avvik kan ha en arbeidskultur der man ikke tør å si ifra, sier hun.

Follerås peker også på at bruker- og pårørendeundersøkelser også vil være preget av hva slags sykdommer de eldre som bor på sykehjemmene har.

– Hvis man skal måle kvalitet etter hvor godt de eldre trives, ser man ofte på andel med liggesår, dårlig tannhelse, lav vekt og dårlig ernæring. Men har du pasienter som er veldig syke, vil det også være høyre andel med liggesår, dårlig tannhelse og lav vekt. Det betyr ikke nødvendigvis at det er dårligere kvalitet på sykehjemmet, advarer hun.

Slutt på sommertid: Se om du får betalt for den ekstra timen

Kan bli overvekt av private

Både i byrådsplattformen og i avtalen med støttepartiene, kommer det fram at det nye byrådet ønsker flere ideelle aktører.

I avtalen med de fire partiene skriver de at andelen ideelle aktører innenfor helse, omsorg og velferd skal økes i fireårsperioden. Det kan fort føre til en overvekt av private aktører i eldreomsorgen.

– Jeg er litt engstelig for hvordan det vil påvirke rekrutteringen til disse arbeidsplassene. Hvis kommunen privatiserer store deler av eldreomsorgen, mister vi styring på lønn, kompetanse og muligheten til å endre på tjenestene ved behov, sier hun.

– Jeg klarer ikke å se hvordan konkurranseutsettingen skal være lønnsom for verken Oslo kommune eller oss skattebetalere, sier hun.

Også ansatte på ideelle sykehjem har som regel lavere lønn enn de som jobber kommunalt, påpeker hun.

Mange på venteliste

– Flertallet i Oslo har stemt på partier som ønsker flere private aktører inn i eldreomsorgen. Hva sier det deg?

– Jeg er usikker på om alle skjønner hva de kan velge mellom. Jeg tror for eksempel at mange ønsker å ha sine eldre familiemedlemmer i nærheten av der de bor. Det er ikke sånn at flere private aktører gir deg plass på et av sykehjemmene i nærheten av deg, sier Siri Follerås.


Hun er usikker på hvordan det nye byrådet skal garantere ledige plasser på de sykehjemmene eldre søker seg til.

– Valgfrihet har man i dag, men det fordrer jo at det finnes ledige plasser overalt. Og det er dyrt. Det er fritt valg, men du kan risikere å stå lenge i kø for den plassen du ønsker deg. Det er det mange som gjør i dag, sier hun.

Rektor: A- og B-lag på skolen skal vi virkelig ikke ha

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Siri Follerås fra Fagforbundet i Oslo er bekymret for framtiden til byens helsefagarbeidere.

Siri Follerås fra Fagforbundet i Oslo er bekymret for framtiden til byens helsefagarbeidere.

Leif Martin Kirknes

GLAD: Oslos nye helsebyråd Saliba Andreas Korkunc under lanseringen av det nye Oslo-byrådet tirsdag 25. oktober.

GLAD: Oslos nye helsebyråd Saliba Andreas Korkunc under lanseringen av det nye Oslo-byrådet tirsdag 25. oktober.

Foto: Terje Pedersen / NTB