Hans-Christian Gabielsen bekrefter at han vil bli LO-leder

VIL BLI LO-LEDER: Hans-Christian Gabrielsen bekrefter at han ønsker å bli ny LO-leder.

VIL BLI LO-LEDER: Hans-Christian Gabrielsen bekrefter at han ønsker å bli ny LO-leder.

Bjørn A. Grimstad

Allerede da Hans-Christian Gabrielsen ble valgt inn i LO-ledelen for fire år siden, lå det i kortene at han kunne bli LO-leder i 2017. Nå bekrefter han at han vil.

2016112311055620161123120105

per.flakstad@fagbladet.no

Både dagens LO-leder Gerd Kristiansen og 1. nestleder Tor-Arne Solbakken går av for aldersgrensen etter denne perioden. Dermed er det duket for ny toppledelse i LO under kongressen i mai neste år.

Det har lenge vært klart at Hans-Christian Gabrielsen (49) er den heteste kandidaten som ny LO-leder. Det vil rett og slett være en stor overraskelse hvis han ikke blir valgt.

Gabrielsen har ingen aktuelle motkandidater, og sier i dagens VG at han stiller som lederkandidat.

Godt skussmål

Fellesforbundet, som Gabrielsen kommer fra, og Fagforbundet representerer privat og offentlig sektor i LO. Ikke sjelden har de barket sammen i interne LO-debatter, og det er for eksempel ventet at de kommer til å stå på hver sin side når vern av Lofoten og Vesterålen skal diskuteres på LO-kongressen.

Men Fagforbundets leder, Mette Nord, gir Gabrielsen et veldig godt skussmål:

– Han har gjort en meget god jobb siden han ble valgt inn i LOs ledelsen i 2013 og er en god kandidat, sier hun til VG.

Trine Lise Sundnes fra Handel og Kontor kunne vært en kandidat som LO-leder for fire år siden, men da ønsket hun heller å prioritere jobben som HK-leder. Nå er hun sannsynligvis den eneste som kunne vært kjørt fram som en motkandidat til Gabrielsen, men også denne gangen har hun gitt beskjed om at hun ikke er aktuell.

– Vi har lenge ment at Gabrielsen er best egnet. Han leverer på våre saker, og vi er godt fornøyd med han, sier hun til VG.

Ny nestleder fra Fagforbundet?

Gerd Kristiansen har vært Fagforbundets representant i LO-ledelsen, og det ligger i kortene at LOs største forbund kommer til å få valgt inn en ny representant i ledelsen når Kristiansen forsvinner ut etter kongressen i mai.

Tidligere har Gunn Karin Gjul blitt lansert som Fagforbundets kandidat til nestledervervet. Hun er i dag ansatt i forbundet som ansvarlig for samfunns- og myndighetskontakt.

Gunn Karin Gjul er lansert som en aktuell nestlederkandidat.

Gunn Karin Gjul er lansert som en aktuell nestlederkandidat.

Forbundsleder Mette Nord vil overfor ANB ikke kommentere Gjuls kandidatur som potensiell LO-nestleder, men sier at det er helt naturlig at Fagforbundet er en del av ledelsen i LO.

Det skal velges to nestledere på kongressen. Videre skal det velges to nestledere. Én av de to må være kvinne, og én må ifølge Mette Nord komme fra Fagforbundet.

Ifølge ANB er førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik, høyaktuell som den ene nye nestlederen i LO. Hun har bakgrunn fra Handel og Kontor, og har fått en stadig mer sentral rolle i LO, noe mange mener gjør henne klar for opprykk.

Dermed ligger det i kortene at den andre nestlederen må komme fra Fagforbundets rekker.

Hans-Christian Gabrielsen

Har gått gradene fra Tofte Cellulose, via Fellesforbundet, til toppledelsen i LO.

Ansatt i Fellesforbundet fra 1996. Tidligere forbundssekretær og 2. nestleder i forbundet.

2. nestleder i LO fra 2013.

Har sittet kommunestyret i Røyken for Ap fra 1995 til 2003 og vært leder i Røyken Arbeiderparti.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy