Hardkjør mot regjeringens regionreform fra mange hold på Kartellkonferansen

OPPGAVER: Fagforbundet-nestleder Sissel M. Skoghaug mener de nye regionene får for få og små nye oppgaver i reformen.

OPPGAVER: Fagforbundet-nestleder Sissel M. Skoghaug mener de nye regionene får for få og små nye oppgaver i reformen.

Kai Hovden

Monica Mæland fikk kritikk mot regionreformen fra mange hold på Kartellkonferansen.

2018112110174220181121101742

anders@lomedia.no

Regjeringens regionreform fikk hard medfart, fra mange hold, i debatten på Kartellkonferansen etter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mælands innlegg.

Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer

Fagforbundet kritiske til reformen

Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug minte statsråden på at politikk handler om folk og viste til historien om tiåringen som ikke lenger fikk være med skolebussen på grunn av nye beregningsmetoder.

– Vi må forstå at det som for en politiker virker som en forenkling eller fornying fort kan bli det motsatte. Fagforbundet har kritisert både tempo og tvang i regionreformen, og vi er ikke enige om hvilke oppgaver som skal flyttes, sa hun.

Skoghaug mener oppgavene som skal overføres fra staten til de nye fylkene ikke forsvarer bruk av tvangssammenslåinger.

– Hensikten med større regioner faller bort om det ikke følger med oppgaver. Dette er en av de største reformene på lang tid, og den må skje i trygge rammer der jobbsikkerhet og medbestemmelse står i fokus, sa Skoghaug.

– Barnevernet trenger ikke regionreform

FOs Christian Wiik Kynsveen, som er leder for profesjonsrådet for barnevernspedagoger, tok opp situasjonen i barnevernet, der han ikke ser regionreformen som et svar på utfordringene. Han poengterte at Helgelandskysten, der han kommer fra, vil se lik ut selv med regionreformen.

– Den største utfordringa i det kommunale barnevernet i dag er mangel på tid. De ansatte har ikke nok tid til å bruke kompetansen sin. Jeg liker det ikke når barnevernet blir brukt som forhandlingskort, sa han.

– Reform i feil retning

NTL-tillitsvalgt Inger Sigridnes i Statens vegvesen er blant dem som mener regjeringen legger for store og viktige oppgaver til fylkene.

– Det er vedtatt å legge ned sams vegadministrasjon. I dag tjener Statens vegvesen Storting og regjering på riksveier, og fylkeskommuner på fylkesveier. Vi utfører det de vil ha, poengterte hun.

FEIL RETNING: NTL-tillitsvalgt Inger sigridnes i Statens vegvesen mener regjeringa flytter for store oppgaver fra stat til fylker med regionreformen.

FEIL RETNING: NTL-tillitsvalgt Inger sigridnes i Statens vegvesen mener regjeringa flytter for store oppgaver fra stat til fylker med regionreformen.

Kai Hovden

At administrasjonen av fylkesveiene skal legges til de elleve nye fylkene, er Sigridnes sterkt kritisk til.

– Du snakker om kostnadseffektivitet, Mæland. Dette er å gå i motsatt vei. Du snakker om robuste fagmiljø, men dette er å gå i motsatt vei, sa hun, og la til:

– Hvorfor hindrer dere oss i å ivareta det gode fagmiljøet? Og hvorfor stopper dere ikke denne utviklingen? Spurte hun.

Anders Hovind fra Musikernes fellesorganisasjon er også bekymra for hva som skal skje med kulturforvaltninga, der det snart kommer en egen stortingsmelding.

– Eventuell overføring av kulturfaglig og kunstfaglig ansvar fra staten til regionene skal ikke baseres på at de må ha noe å gjøre, men på kunstfaglige premisser. For det er vel målene med reformen, at ting skal bli bedre? spurte Hovind statsråden.

Forsvarte reformen

Statsråd Mæland kommenterte at hun registrerte at noen i salen mente det var for mange oppgaver som planlegges overført, mens andre mente det var for få.

– Jeg bruker ikke barnevernet som argument når jeg diskuterer regionreform. Det er kommunene som har det. Men det er bedre med fire ansatte i en barnevernstjeneste enn én. Det samme med planfolk. Med større enheter blir det mer kompetanse og mindre sårbare, sa Mæland.

FORSVARTE: Monica Mæland svarte opp kritikken mot regionreformen på Kartellkonferansen.

FORSVARTE: Monica Mæland svarte opp kritikken mot regionreformen på Kartellkonferansen.

Kai Hovden

Hun understreket at de ikke skal legge ned noe veiadministrasjon, men overføring til fylkene.

– Vi skal gjøre dette på en god måte og samhandle med tillitsvalgte. Vi skal gjøre ting på en ordentlig måte og jobbe sammen med de tillitsvalgte, sa hun.

Flere saker fra Kartellkonferansen:

LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene

Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy