Årets byggdrifter 2021:
Helge ble årets byggdrifter: – En fantastisk jobb å ha
HELT SJEF: I fyrrommet under ett av de sju sykehjemmene teamet til Helge Omdahl har ansvaret for. Der er Helge Konge.
Eivind Senneset
– Det er ikke ofte du blir målløs og må felle en tåre, sier Helges sjef.
ola.tommeras@fagbladet.no
Sjefen til Helge Omdahl, soneleder Geir Rinke i Bergen bygg og eiendom, smiler fra øre til øre mens han venter på at byggdrifteren skal få samlet seg. Helge Omdahl er nettopp kåret til Norges byggdrifter 2021. Direktør, ledere og kolleger står i kø for å gratulere.
Helge står stolt som en hane foran et titalls kolleger og må felle noen tårer. Overraskelsen var stor da Ingunn Jacobsen, nestleder i Fagforbundets Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, sto der med blomster og diplom på møtet han kom sist og forsinket til – da han måtte fikse noe først. Hun brakte nyheten om at nettopp Helge Omdahl var kåret blant alle innsendte nominasjoner fra hele landet, til årets byggdrifter 2021.
– En vanvittig utvikling
Før kalte vi dem vaktmestere. En trivelig yrkesbetegnelse som ble erstattet av byggdrifter for seks år siden, da fagbrev ble innført. Og det var på høy tid, for samtidig entret ny teknologi og stadig mer avanserte systemer vaktmesterens hverdag i ekspressfart.
– Det har vært en vanvittig utvikling, med elektronikk, dokumentasjon av arbeid, datateknologi og følere og sensorer for alt, sier Helge Omdahl. Han begynte som vaktmester i Bergen kommune i 2008, tok fagbrev som byggdrifter i 2017, og har jobbet aktivt med å få kolleger gjennom fagbrevet. Det er én av mange grunner til at han ble kåret som årets byggdrifter.
Deler kunnskap
– Vi jobber på en helt annen måte i dag enn for bare tolv år siden, sier Omdahl.
Han setter pris på å jobbe i team framfor at hver vaktmester drifter sitt bygg som i gamle dager.
Hans team består av åtte byggdriftere. De har ansvar for sju sykehjem, prestebolig og flere helsebygninger.
– Alle kan ikke kunne alt. I teamet er vi en sammensveisa gjeng som drar nytte av hverandres kunnskap, sier Omdahl.
– Har det fantastisk
I dag kan ungdom velge byggdrift som karrierevei med fagrettet utdanning, læretid og fagbrev. For få år siden ble vaktmesteren rekruttert fra andre bransjer. Så også Omdahl. Han kom fra en lang karriere som omreisende reparatør av anleggsmaskiner.
– Jeg var utslitt, forteller han. Han satt reperatørkarrieren på pause. All reisingen fungerte dårlig i familielivet og på hockeybanen, som er lidenskapen på fritida. Når Fagbladet spør ham i dag om pausen fra tidligere fagområde, trekker han pusten og svarer kraftig:
– Det er overhodet ikke aktuelt noensinne å gå tilbake til anleggsmaskiner. Jeg har det bare så fantastisk her jeg er nå.
«Oppdaget» da han var på leting
Men det var pausemodusen fra anleggsmaskiner som brakte ham til Bergen bygg og eiendom. Han lette en stund på diametralt andre karriereområder, først i restaurantbransjen, så i skolen som vikarlærer og vikarierende SFO-leder. Det var der han ble «oppdaget».
– Han Geir (leder for sone syd i Bergen bygg og eiendom, red.anm.) hadde barna sine på SFO-en jeg jobbet i. Han headhunta meg til jobben, ler Helge Omdahl.
Det viste seg snart å være et gullfunn for Bergen kommune. Blant argumentene i nomineringen framkommer: Opptatt av faglig kvalitet og utvikling, bistår gjerne andre, ærekjært forhold til bygninger han har ansvaret for, fronter faget, framsnakker yrket og tar seg av lærlinger, en lagspiller og motivator.
Årets byggdrifter
• Kåres av Fagforbundet.
• Nominasjoner kommer fra hele landet.
• Fagforbundets faggruppe for byggdriftere gjennomgår nominasjonene og henter inn kommentarer fra ledere og kolleger.
• Kåringen gjøres til slutt i seksjonsstyret.