JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse Vest suspenderer markedsledende vikarbyrå. – Viser at de tar oppgaven alvorlig, sier Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug.

VIKTIG Å KONTROLLERE: – I en situasjon med ekstraordinær bruk av innleie i forbindelse med koronapandemien er det spesielt viktig å følge opp vikarbyråene, sier Sissel M. Skoghaug.

VIKTIG Å KONTROLLERE: – I en situasjon med ekstraordinær bruk av innleie i forbindelse med koronapandemien er det spesielt viktig å følge opp vikarbyråene, sier Sissel M. Skoghaug.

Jan-Erik Østlie

Helse Vest har suspendert det danske vikarbyrået Powercare og svenske Läkarleasing AB. Revisjon har avdekket at vikarbyråene betalte for lite for overtid.

2022012511460720220125140252

ola.tommeras@fagbladet.no

Powercare AS omtaler seg selv som et ledende dansk vikarbyrå i Norden, med mer enn 20.000 vikarer som leies ut til helsevesenet. De er registrert med 833 ansatte i Norge og leier ut spesialleger, jordmødre og spesialsykepleiere til sykehus over hele landet.

Det svenske Läkarleasing AB gir en tilsvarende tjeneste, men er mindre.

De er begge suspendert etter at revisjonen avdekket blant annet for lite utbetalte overtidstillegg.

– Et klart kontraktsbrudd

«Det var avdekket alvorlige kontraktsbrudd ved to av seks kontrollerte vikarbyråer. De alvorlige funnene var blant annet at sykepleiervikarer ikke har fått rett overtidsbetaling», skriver Helse Vest i en pressemelding tirsdag morgen.

Revisjonen har gjort stikkprøver hos leverandørene ved forskjellige tidspunkter gjennom 2021.

– Det er et klart kontraktsbrudd og et brudd på arbeidsmiljøloven, særlig likebehandlingsprinsippet, sier Hilde Brit Christiansen, leder for den nasjonale styringsgruppa for vikarinnkjøp, og direktør for medarbeidar, organisasjon og teknologi i Helse Vest RHF i pressemeldingen.

Helse Vest krever nå at vikarbyråene etterbetaler det vikarene har krav på, og at de bedrer rutinene sine. Byråene har fått en måneds frist til å rette opp.

– Vi beklager og er allerede i gang med å rette opp feilene, svarer Powercare-direktør, Lisbeth Sejer, i formiddag - bare timer etter at meldingen om suspendering kom. Se svar lenger ned.

159 kommuner sliter med bemanningen i helse- og omsorg

Tar kontroll på alvor

Nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug, roser helseforetaket for at de avdekker og iverksetter tiltak mot vikarbyråer som ikke forholder seg til avtalene.

– Dette viser at Helse Vest tar oppgaven som overordnet ansvarlig for helseforetakene og kontrollørfunksjonen på alvor, sier Skoghaug.

– I en situasjon med ekstraordinær bruk av innleie i forbindelse med koronapandemien er det spesielt viktig å følge opp vikarbyråene, fortsetter nestlederen.

– Vi skal rette opp feilene

– Powercare tar dette svært alvorlig og vi retter nå alle feil og betaler overtid til sykepleierne som er berørt av dette, skriver direktør Lisbeth Sejer i en epost til Fagbladet.

– Vi har i dag fått varslingen fra Sykehusinnkjøp, og vi har omgående gått i gang med å undersøke og rette opp feilen. Inkludert å gjennomgå samtlige lønnsslipper for perioden og kontakte de vikarene som er berørt. Vi beklager dypt at bestemmelsene om utbetaling for overtid ikke er overholdt, og vi får det rettet opp med det samme, fortsetter direktøren.

Hun forklarer at feilene har oppstått:

«Under COVID-19 har det vært stor etterspørsel etter våre sykepleieres ekspertise i Norge, men det har også vært færre hender enn normalt til å dekke etterspørselen. Vi har ikke i alle tilfeller klart å overholde arbeidstidsbestemmelsene for våre vikarer, og det beklager vi selvfølgelig".

Svenske LäkarLeasing sier til NRK at det skyldes en administrativ feil.

– Dette er noe vi skal rydde opp i, sier Gustav Zetterholm til NRK. Han er daglig leder i LegeLeasing, det norske datterselskapet til LäkarLeasing, og representerer det svenske helseforetaket i Norge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy