JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Papirløse:

Helsearbeidere betaler medisiner til papirløse fra egen lomme

Ifølge Fafo-rapport har helsepersonell betalt for medisiner til papirløse migranter, mens leger har behandlet dem gratis.

Ifølge Fafo-rapport har helsepersonell betalt for medisiner til papirløse migranter, mens leger har behandlet dem gratis.

Sidsel Hjelme

Helsepersonell har betalt for medisiner til papirløse migranter og leger har behandlet dem gratis, ifølge en ny rapport fra Fafo.

2021080309360520210803093601

– Den strenge innvandringspolitikken Norge fører, kan komme i konflikt med den ansattes egne profesjonsetiske hensyn. Myndighetene sier at du ikke skal gi irregulære migranter hjelp, men din egen yrkesetikk tilsier at alle skal ha den hjelpen de trenger, sier Fafo-forsker Ragna Lillevik til Vårt Land.

Helsehjelpen til papirløse migranter er ikke subsidiert, og helsepersonell som betaler for medisiner til dem, har ikke rett på refusjon.

Dette kommer fram i en ny rapport fra Fafo som tar for seg situasjonen til papirløse migranter i de fem største byene i Norge.

Nasim møter stengte dører: Nå har syke, papirløse migranter mistet sitt eneste helsetilbud

Papirløse har kun rett på akutt helsehjelp i Norge – dersom det står om fare for liv og helse.

Linnea Näsholm, daglig leder for Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo, forteller at hun kjenner til fastleger som har måttet slutte å gi papirløse legebehandling fordi de ikke har råd til å gi dem gratis legetimer og medisiner.

– Økonomien blir en barriere for å kunne hjelpe personer uten rett til helsehjelp. Det er ikke uvanlig at helsepersonell selv betaler for medisiner og annen helsehjelp for at de papirløse skal få behandling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy